avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnie

Buna ziua!
Am si o intrebare!
In vara anului trecut mi s-a depus o plangere impotriva mea si altor 4 persoane pt braconaj!
In urma cu 6 zile mi s-a comunicat solutia prin Parchet de N.U.P. pe litera "a", la fel si celorlalte 4 persoane!
Intradevar nu a existat niciodata intentia de braconaj sau perscuit, decat ca noi ne aflam la scaldat si beam o bere!
In acest cauz pot da in judecata parsoana ce ne-a reclamat?
Pt calomnie?
Si a cere daune materiale?
In ce conditii se poate depune plangere?
Si ce trebuie sa contina?
Va multumesc respectuos!
Puteti formula o plangere penala pentru calomnie in situatia in care acuzatiile aduse dvs. nu aveau nici macar in aparenta un temei real posibil. Puteti sa va constituiti si parte civila in procesul penal, in cazul in care se va incepe urmarirea penala impotriva dansilor. Sau, pentru despagubiri puteti alege si calea instantei civile, cu o actiune in despagubiri. Oricare varianta ati alege pe partea civila, trebuie insa sa justificati despagubirile solicitate prin dovedirea prejudicilor aduse dvs. morale sau materiale.
Suntem in prezenta unui denunt calomnios, deoarece neinceperea urmaririi penale a fost data cu lit.a "fapta nu exista".

Cod penal Art. 259 -Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

Plangerea penala trebuie sa contina descrierea faptei/faptelor, in baza carora dvs. sustineti ca a fost facut denuntul calomnios (atasati rezolutia procurorului) si temeiul de drept. Plangerea se depune la parchet.

Puteti sa va constituiti parte civila in cadrul procesului penal, sau sa deschideti separat o actiune in civil, in temeiul art 72.

Cod Civil Art. 72 - Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios marcica marcica Fiind acuzat de ultraj, prin ordonanta procororului se dispune N.U.P. intrucat fapta nu exista.Termenul de contestatie a reclamantului fiind expirat .Poate fi ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa elena1elena elena1elena ce masuri se puate lua impotriva unei persoane ca mia facut o denuntie la politie sa investigat a ajuns la procuratura si sa dat NUP.eu la randulñ meu ... (vezi toată discuția)
Cum pot da pe cineva in judecat pt calomie? claudia_c_c claudia_c_c Buna ziua! As dori sa stiu daca pot da pe cineva in judecat pt calomie? Mi-a facut plangere penala fara nici o dovada , fara martori, banuiesc ca doar sa ma ... (vezi toată discuția)