avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa

Buna ziua,
Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa.
Notarul spune ca : "vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel el (notarul) este obligat din oficiu sa il inscrie in CF si bancile nu accepta sa fie trecut in CF acest privilegiu". Este posibil asa ceva?
Intrebarea este ce implica pentru vanzator renuntarea la acest privilegiu al vanzatorului? Exista vreo norma legala care sa specifice ca vanzatorul trebuie sa renunte la acest privilegiu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:18, 15 Martie 2013
In termeni juridici, acum acest privilegiu se numeste "ipoteca legala" a vanzatorului pentru garantarea primirii restului de pret (mai exact restul de pret provenit din credit).
Aceasta ipoteca legala se inscrie din oficiu in cartea funciara daca vanzatorul nu renunta expres inscrierea acesteia, clauza in cuprinsul contractului de vanzare.
Ca finalitate, aceasta impiedica cumparatorul sa revanda imobilul pana nu plateste restul de pret catre vanzator.
In cazul programului Prima Casa, finalitatea aceasta nu isi are sensul, din doua motive: 1) banca si Statul Roman garanteaza ca dau banii, nu mai este vointa cumparatorului, acesta semneaza tot ce are de semnat inainte sau in ziua vanzarii si 2) oricum se intabuleaza o interdictie de instrainare timp de 5 ani si o interdictie de grevare cu sarcini pe toata durata creditului, caci acestea sunt conditiile programului Prima Casa.
Astfel, daca cumparatorul nu v-ar vira banii nu inseamna ca i-ar putea scoate din cont sa se bucure de ei si oricum nu poate sa revanda apartamentul timp de 5 ani.
Ipoteca legala nu va da dreptul sa anulati vanzarea, ci tot in instanta ar trebui sa va faceti dreptate.

Aveti doua variante:
a) renuntati la inscrierea ipotecii legale in cartea funciara, oricum nu va aduce mare beneficiu in acest caz;
b) nu renuntati, se inscrie ipoteca legala, dar cereti notarului sa introduca in vanzare cum ca va obligati ca in termen de X zile dupa ce va intra restul de pret in cont sa va prezentati la notar si sa dati declaratie autentica de primire si de radiere a ipotecii legale in cartea funciara, precum si sa achitati aceste servicii (cateva sute de lei).

Sfatul meu este sa nu va bateti capul, banii de la PC sunt rezervati pentru plata pretului catre dumneavoastra in momentul in care puteti pixul pe hartie sa semnati vanzarea.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
ContSters267464, utilizator
Multumesc mult.
Se poate trece in contractul de vanzare vreo clauza de rezolutiune a contractului in caz ca nu ajung banii in contul vanzatorului, intr-un termen de x zille? Ceva gen pact comisoriu de gr.4, sau altceva?
Pactul comisoriu se trece in CF la fel ca privilegiul, sau nu?
Accepta bancile, notarul sa treaca aceasta clauza? Cu ce ar fi lezata banca in acest caz?
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
trandafir2, moderator
Din punctul meu de vedere este cam mult. Oricum in practica puteti desfiinta contractul de acord cu cumparatorul si cu banca, printr-un act autentic. Iar daca nu va intelegeti cu banca si cumparatorul, oricum ajungeti in instanta.

Parerea mea este sa nu va mai faceti atatea griji, actul dumneavoastra este foarte simplu si riscul este minim. Din experienta mea de la inceputul programului PC si pana acum, nu am intalnit niciun caz in care sa nu primeasca vanzatorul banii din credit. Niciunul.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
ContSters267464, utilizator
Multumesc pentru incurajare. Ma simt mult mai relaxat dupa ce mi-ati spus din experienta ca nu ati intalnit astfel de cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu inscriere in cartea funciara privilegiul vanzatoarei Costina23 Costina23 Buna ziua, va rog mult sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez. Urmeaza sa inchei maine un contract de vanzare-cumparare pt un apartament prin programul ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gradul iv inscris in cartea funciara anaburghelea anaburghelea Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare prima casa(privilegiul vanzatorului) Catala Catala Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati in ce masura ne putem proteja, in calitate de vanzatori in cadrul unui contract de vanzare-cumparare prin Prima Casa in ... (vezi toată discuția)