avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Viol - elementele constitutive ale infractiunii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Viol - elementele constitutive ale infractiunii

buna sera! a-si dori sa va intreb daca in situatia urmatoare vorbim de o constrangere sau nu. un minor o cheama pe prietena sa acasa si ii propune un act sexuala, minora fiind si aceasta(14 ani) initial aceasta refuza spunand ca trebuie sa ajunga la scoala iar acesta ii vorbeste pe un ton calm ca nu ii va da drumul la usa pana ce aceasta nu va accepta. de buna voie , minora se dezbraca si totul se termina in cateva secunde. e sau nu constrangere? e viol? multumesc.
Dacă a existat constrângere a fost comisă infracţiunea de viol , în varianta agravantă , întrucât minora nu avea vârsta de 15 ani. Nu este concurs în opinia mea cu infracţiunea de act sexual cu minor, deoarece avem agravantă.
După caz, dacă a fost viol, în sensul s-a petrecut un raport sexual normal , prin constrângere, sunt necesare probe pentru a fi susţinută plângerea.
Dacă a avut loc doar un act sexual oral,ar putea fi vorba de despre infracţiunea de perversiune sexuală, variantă agravantă , respectiv : ,, Actele de perversiune sexuală cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 15 ani se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
În toate cazurile fapta trebuie dovedită .
Cât priveşte lipsirea de libertate,sunt de părere că aceasta este absorbită în infracţiunea de viol,ori de perversiune sexuală, după caz, care are loc prin constrângere , deoarece constrângerea în acest caz implică şi lipsire de libertate.
Dacă nu a existat constrângere, dar totuşi a avut loc acel act sexual, de orice natură , ar putea fi vorba doar despre act sexual cu un minor, art. 197 cod penal.
În orice caz, dacă se va putea dovedi că a existat una dintre faptele descrise mai sus, în funcţie de probe, va avea loc şi o încadrare juridică corectă, pentru că doar astfel ar putea fi stabilit şi un tratament juridic corespunzător , sub aspect punitiv .

Ce dovezi sau argumente are minora ca asa stau lucrurile? Atata timp cat nu exista urme sau martori nu se poate dovedi violul.
Va multumesc! intotdeauna sunteti prompti in raspunsuri. Proba este un aspect ce tine de organele de urmarire penala. Marturisirea poate fi o proba. Cat priveste concursul ar insemna ca il pedepsim pentru aceeasi fapta de doua ori avand doar un rezultat. In tot timpul acesta ma intrebam daca avem sau nu constrangere. Din raspunsurile dumneavoastra reiese ca nu este vorba de viol. :weg: si nici de lipsire de libertate ..:D
De aceea am spus si eu ca violul este complicat de probat. Insa insist (omeneste, nu juridic) asupra necesitatii de a reflecta daca o astfel de intamplare merita implicatiile unui proces penal. Este vorba despre doi copii... Daca fapta ar prezenta in mod real pericol social, nu as sta pe ganduri, insa in aceasta situatie cred ca trebuie avute in vedere alte considerente.

Este dreptul mamei fetei sa decida cum vrea sa procedeze, insa trebuie sa aiba in vedere expunerea copilului (cred ca nedorita) si implicatiile emotionale puternic negative.

Daca vrea totusi se regleze cumva situatia, macar sa incerce o mediere, daca nu reuseste pe cont propriu obtinerea unui raspuns satisfacator.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Dacă se probează fapta așa cum ați relatat-o (ceea ce este destul de greu având în vedere faptul că băiatul va trebui obligatoriu să fie asistat de un avocat care având acces la dosar va ști să-și preagătească apărarea) avem o infracțiune de viol în concurs cu una de act sexual cu un minor.
Fapta nu are legătură cu infracțiunea de perversiune sexuală.

Totuși, ar trebui să vă gândiți că băiatul acela e doar un copil, iar fata poate nu era chiar așa de străină de motivul pentru care se afla acolo. La 15 ani experiența închisorii de regulă lasă urmări traumatizante.

Alte discuții în legătură

Perversiune sexuala lepadatu lepadatu fapta medicului ginecolog care, pentru ratiuni ce tin de placerea sexuala, constrange o pacienta majora sa isi introduca in gura un obiect de forma falica si ... (vezi toată discuția)
Drept penal. infractiunea de seductie maruscag maruscag Buna, buna tuturor....am o mare nelamurie legat de infractiunea de seductie. Sunt studenta la drept, in Iasi, la Cuza. Si unul dintre subiectele de examen a ... (vezi toată discuția)
Viol minori alex_busu alex_busu Prietena mea a fost abuzata in copilarie de unchiul sau. Nu a spus nimic fiind foarte mica dar printr-o intamplare a sortii, o verisoara mai mica de-a ei i-a ... (vezi toată discuția)