avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu am bani de proces, cum procedez?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu am bani de proces, cum procedez?

Trebuie sa sustin un proces in instanta ca si reclamant si ma tem ca nu voi avea bani de taxa de timbru judiciar, fiind vorba de o succesiune cu dosire de sume foarte mari de bani. Ce sanse am sa mi se acorde o scutire de la plata sau macar o esalonare a platii taxei, in conditiile in care veniturile male sunt infime prin comparatie? Multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: Oana-Maria Pitiritean , Avocat 01:34, 16 Martie 2013
Puteti cere instantei asistenta judiciara .
"Art. 90 Condiţii de acordare
(1) Cel care nu este în stare să facă faţă cheltuielilor pe care le presupune declanşarea şi susţinerea unui proces civil, fără a primejdui propria sa întreţinere sau a familiei sale, poate beneficia de asistenţă judiciară, în condiţiile legii speciale privind ajutorul public judiciar.
(2) Asistenţa judiciară cuprinde:
a) acordarea de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare prevăzute de lege;
b) apărarea şi asistenţa gratuită printr-un avocat desemnat de barou;
c) orice alte modalităţi prevăzute de lege.
(3) Asistenţa judiciară poate fi acordată oricând în cursul procesului, în tot sau numai în parte.
(4) Persoanele juridice pot beneficia de facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii speciale.

Multumesc pentru raspuns. Voi cere asta in instanta. Dar oare se si aproba? Sa speram...
De asemenea aveti posibilitatea de a formula cerere de ajutor public judiciar intemeiata pe dispozitiile OUG 51/2008, potrivit carora, in functie de venitul dvs. veti beneficia fie de scutire totala de taxa de timbru, fie partiala, fie plata esalonata a acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectul dosarului : granituire Popas72 Popas72 Buna ziua. M-ar interesa ce facilitati am in cererea de achitare a taxei judiciare de timbru. Multumesc. (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor public judiciar marusca marusca Vecina mea se confrunta cu urmatoarea problema: are o pensie de 400 ron ,nu mai are are nici un alt venit si o restanta la intretinere de 1400 ron la ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)