avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de ajutor public judiciar

Vecina mea se confrunta cu urmatoarea problema: are o pensie de 400 ron ,nu mai are are nici un alt venit si o restanta la intretinere de 1400 ron la intretinere.Asociatia de proprietari a dat-o in judecata pentru neplata.Mentionez ca ea locuieste intr-o garsoniera confort 3 de 11 mp. Doreste sa aiba un avocat in acest proces si in faza de executare silita daca se va ajunge acolo dar nu are bani pentru plata onorariului si a diferitelor taxe. Pe de alta parte doreste ca presedinta de bloc sa accepte sa plateasca restanta esalonat,intretinerea la zi o achita,nu-i problema,dar restanta nu o poate achita decit esalonat ,cite 100 ron pe luna . I-a venit acum 5 zile cererea de chemare in judecata .Ce trebuie sa faca? Va rog mult ,astept sfaturi cit mai urgent.

Revin cu o noua precizare: doamna in cauza nu are sot,nu are copii,nu are alte venituri ,nu are masina,bani in cont,pamint la tara ,e doar pensionara ,are 60 ani . si o pensie de 400 ron Ba mai mult,are si la impozitul la garsoniera confort 3 o datorie de vreo 400 ron..

Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: marusca , utilizator 19:54, 24 Februarie 2015
Art89(1) Cel care nu este în stare să facă faţă cheltuielilor pe care le presupune declanşarea şi susţinerea unui proces civil, fără a primejdui propria sa întreţinere sau a familiei sale, poate beneficia de asistenţă judiciară, în condiţiile legii speciale privind ajutorul public judiciar.
(2) Asistenţa judiciară cuprinde:
a) acordarea de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare prevăzute de lege;
b) apărarea şi asistenţa gratuită printr-un avocat desemnat de barou;
c) orice alte modalităţi prevăzute de lege.
(3) Asistenţa judiciară poate fi acordată oricând în cursul procesului, în tot sau numai în parte.
Cum procedeaza mai exact pt a beneficia de asistenta unui avocat? Face intii la instanta cererea de ajutor public judiciar si daca i se aproba se adreseaza cu co cerere catre Baroul Bucuresti pt a desemna un avocat din oficiu? Care e procedura?Mai are 10 zile si trebuie sa faca intimpinare la cererea de chemare in judecata...ce face?
Cererea se adreseaza la instanta si daca se admite instanta trimite adresa la Barou pentru desemnarea unui aparator din oficiu. In cazul in care nu stie sa faca intampinarea si cererea pentru ajutor public, poate sa se adrese si Baroului (foarte repede) pentru a va desemna un avocat care sa va redacteze aceste cereri. Mentionez ca nu va costa nimic la Barou. Mult succes.
Va multumesc tuturor pt sfaturile primite.O sa faca intimpinare in care va scrie ca are un venit mic,de 351 ron /luna,provenit din pensie,va anexa talonul pe ultimele 2 luni ale acestui an,o sa anexeze o adeverinta de venituri de la administratia financiara,o adeverinta de la taxe si impozite cu situatia la zi a platilor,mai are si acolo de plata 60 ron datorie si va solicita instantei sa ii aprobe o esalonare a restantei la intretinere ,achitind lunar pe linga cheltuielile lunare si cite 100 ron din restanta ,pina la stingerea debitului.Debitul e in jur de 1400 ron. Cererea de ajutor public judiciar pt ce sa o solicite? Pt avocat,pt eventualele taxe si pt executor? Am citit acel formular....Si mai am o ultima intrebare: in situatia in care asociatia de proprietari a solicitat cheltuieli de judecata va trebui sa le achite? Daca i se va aproba cererea de ajutor public judiciar va mai plati acele chletuieli? Din acel formular de cerere de ajutor public judiciar ce sa bifeze? Taxa de timbru nu are de plata pt ca sint scutite de taxa astfel de cereri...sa bifeze pt expert? Va rog mult sa ma lamuriti si cu acest aspect.Asociatia a inocat un debit pe care vecina me anu-l contesta,dar daca instanta ii trimite la expert contabil? Si apoi vecina mea va trebui sa plateasca si acest aspect? Cum sa procedeze? Cum s-o indrum? Doamne,ce viata crunta sa traiesti cucu 351 ron pe luna,sa nu ai pe nimeni,sa fii in virsta si sa ai atitea obligatii de plata.Nu vrea sa fie scutita doar sa i se aprobe sa achite debitul esalonat. Credeti ca e posibil? Dar daca presedintele de bloc incheie cu vecina un act sub semnatura privata prin care accepta aceasta esalonare si o depune la instanta ar fi bine? E suficient? Multumesc mult pt sprijin si indrumari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am bani de proces, cum procedez? ovidiuget ovidiuget Trebuie sa sustin un proces in instanta ca si reclamant si ma tem ca nu voi avea bani de taxa de timbru judiciar, fiind vorba de o succesiune cu dosire de ... (vezi toată discuția)
Obiectul dosarului : granituire Popas72 Popas72 Buna ziua. M-ar interesa ce facilitati am in cererea de achitare a taxei judiciare de timbru. Multumesc. (vezi toată discuția)
Taxa de timbru ContSters79057 ContSters79057 As dori sa stiu in ce situatii se poate solicita reducerea taxei de timbru, aceasta urmand a fi in jur de 7000 lei , iar eu in acest moment nu ... (vezi toată discuția)