liberul acces la justitie neingradit de nicio lege si jurisdictiile admin. facultative si gratuite nu intra in coliziune cu obligatia medierii sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii (la 01.08.2013) ?
Nu inteleg la ce va referiti spunand "procedura va fi suportata de justitiabil". Informarea nu presupune costuri, doar eventuala pregatire a medierii, facuta in baza investirii mediatorului de catre parte (prin cerere scrisa urmata de semnare contract de pregatire a medierii) pentru a invita cealalta parte la "informare in vederea medierii".
Sunt o serie de demersuri care presupun invitatii scrise cu confirmare de primire, telefoane, etc. Aceste costuri se suporta intr-adevar de solicitant, sunt modice insa si pot fi ulterior impartite cu cealalta parte, daca medierea este acceptata. Sau pot fi considerate "cheltuieli de judecata", daca partea invitata nu se prezinta.
Eu personal nu invit partile "la informare", ci "la informare in vederea medierii", pentru ca informarea (chiar daca este obligatorie) o fac cu dorinta de a convinge referitor la utilitatea medierii. Daca partile carora li se face informarea nu accepta procedura, nu este nicio problema, au aceasta libertate, insa nu fac informarea "de amorul artei", mi se pare lipsit de etica.
am dat un raspuns, mai sus in forum la aceasta tema in care am spus ca accesul la justitie este liber nu si gratuit, chiar nu v-am contrazis pana acum in ceea ce priveste gratuitatea.