avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... obligatia medierii constitutionala ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

obligatia medierii constitutionala ?

liberul acces la justitie neingradit de nicio lege si jurisdictiile admin. facultative si gratuite nu intra in coliziune cu obligatia medierii sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii (la 01.08.2013) ?
Nu inteleg la ce va referiti spunand "procedura va fi suportata de justitiabil". Informarea nu presupune costuri, doar eventuala pregatire a medierii, facuta in baza investirii mediatorului de catre parte (prin cerere scrisa urmata de semnare contract de pregatire a medierii) pentru a invita cealalta parte la "informare in vederea medierii".

Sunt o serie de demersuri care presupun invitatii scrise cu confirmare de primire, telefoane, etc. Aceste costuri se suporta intr-adevar de solicitant, sunt modice insa si pot fi ulterior impartite cu cealalta parte, daca medierea este acceptata. Sau pot fi considerate "cheltuieli de judecata", daca partea invitata nu se prezinta.

Eu personal nu invit partile "la informare", ci "la informare in vederea medierii", pentru ca informarea (chiar daca este obligatorie) o fac cu dorinta de a convinge referitor la utilitatea medierii. Daca partile carora li se face informarea nu accepta procedura, nu este nicio problema, au aceasta libertate, insa nu fac informarea "de amorul artei", mi se pare lipsit de etica.
am dat un raspuns, mai sus in forum la aceasta tema in care am spus ca accesul la justitie este liber nu si gratuit, chiar nu v-am contrazis pana acum in ceea ce priveste gratuitatea.
Toate costurile actului de justitie sunt suportate de justitiabili si/sau contribuabili, de la inceput pana la sfarsit. Ce incercati sa dovediti aici?
modic nu inseamna gratuit. o sa fie probleme cand veti solicita orice suma. gratuit nu distinge intre modic sau scump este doar GRATUIT.
Stimate utilizator, informarea este gratuita. Despre ce vorbim?

Alte discuții în legătură

Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Informarea cu privire la mediere mediator_surtea mediator_surtea Conform Legii 202/2010, cunoscuta sub denumirea de Legea \"mica reforma\" in justitie, in unele cazuri judecatorii pot trimite partile la un mediator autorizat ... (vezi toată discuția)