buna ziua .am o mare problema si as dori sa ma ajutati daca se poate va rog.acum 3ani parintii mei au divortat cu acte (ei sunt despartiti din 2001)dupa divort tata a cerut si partaj 50.50 mama a cerut 75%(ei)25%(LUI).procesul s-a incheiat in decembrie2012 mama urmand sa-i achite lui sulta in valoare de 50%(38.500 lei).dupa proces eu(mama nu este in tara)am apucat drumul bancilor pt credit. am fost opriti pt ca nu se mai acordau credite (fond de credit inchis pe 2012) la jumatatea lui ianuarie anul acesta am luat-o de la capat am avut multe piedici (schimbari de nume inscrieri in cartea funciara extrasuri din cartea funciara expirari de adeverinte salariala ...)pe la jumatalea lui februarie tata a apelat la un executor judecatoresc si am primit somatie in posta (pe 7 martie) care ne cere achitarea sultei plus partea lui de bani in 24H noi asteptam raspuns de la banca privind creditul raspunsul a venit pe 14 ca nu ne este acordat creditrul de prima casa (eu-fiica si sotul meu facem credit sa cumparam partea lui)banca ne-a propus varianta ipotecarii dar sa aducem si un girant(nu vrea nimeni sa se implice) varog sa ma sfatuiti sa ma ajutati ce fac de aici inainte.nu trebuia sa mai durece o perioada mai lunga pana la apelerea executorului sau .......nu ....numai stiu ce sa mai zic mentionez ca tata a cerut acum sa-i fie achitate si cheltuielile de judecata si tot tot tot in valoare de 42.500
ce ma fac am si un copil mic nu vrea sa ajung in strada AJUTATI-MA
avocata pe care am avut-o de ce nu ne-a spus nimic despre acest lucru??????????
nu ne-a spus nimic nici de achitarea taxelor da anaf si cand ne-am dus am platit 200 lei in plus...........
nici de inscriile acelea in cartea funciara si cand ne-am lovit de acesta problema la banca avocata ne-a spus sa facem abstractie de acest lucru sa le spunem la cei de la banca sa omita acest amanunt?????????????????
nu am facut o facultate de drept dar in mintea mea multe lucruri nu se leaga cum trebuie in ceea ce priveste lucrurile acestea
In ceea ce priveste politica fiecarei banci de analiza a dosarului privind prima casa, este o "bucatarie" interna, pe care o gestioneaza in functie de "x" parametri.
Procedura executarii se va face dupa vechiul Cod de Pr. Civila ( data cererii sau a incuviintarii executarii 30.01.2013 ). Deja mama Dvs. a fost somata imobiliar in temeiul prev. art. 387, 497 si 500 CPC, cu termen de plata de 15 zile ( nu de 24 ore, dupa cum mentionati Dvs. ). Prin urmare, se va nota de catre executor si somatia de plata pentru aceasta sulta + cheltuieli de executare, in cartea funciara a imobilului.
Din aceste considerente, este posibil sa nu vi se acorde un credit ipotecar, avand ca imobil adus in garantie ipotecara acest bun al mamei Dvs. Mergeti si la alte banci pentru creditul prima casa, poate ve-ti reusi.
Revenind la aspectele executarii silite, va recomand sa aveti o discutie cu executorul, sa-i explicati situatia cu care va confruntati si aspectele personale privitoare la tatal Dvs., copilul mic al Dvs., precum si sa va exprimati intentia mamei Dvs. de a achita esalonat, printr-un angajament de plata, aceasta sulta. Eventual puteti achita o suma de bani ( pentru mama Dvs. ) la biroul de executare atunci cand ve-ti merge la executor, dupa discutia cu acesta. Pastrati chitanta ce vi se va emite!!
Din pacate, doar tatal Dvs., in calitate de creditor, poate sa dispuna suspendarea executarii silite asupra imobilului, in temeiul acestui anajament de plata. In pofida acestui aspect, Dvs. mentineti-va si respectati angajamentul de plata ( depus in forma scrisa la dosarul executional, solicitati si un exemplar al Dvs., cu nr. de inregistrare ), va poate fi util in cadrul unei eventuale contestatii la executare pe care o ve-ti putea formula ( in baza unei procuri a mamei Dvs., prin care va va imputernici sa o reprezentati in acest dosar de executare silita ).
Privind executarea silita asupra imobilului, aproximez, incepand cu data comunicarii somatiei catre mama Dvs., un termen de maximum 2 luni, pana cand executorul va emite publicatia de vanzare la licitatie ( se va dispune si evaluarea imobilului de catre un evaluator, care va va contacta in acest sens ) si aproximativ 3 luni pana la primul termen de licitatie. In tot acest timp, incercati sa achitati cat mai mult din creanta, esalonat!
vreau sa ve mentionez ca citatia spune cam asa <<va somam ca in termen de 24 de ore de la primirea sau lasarea la domiciliul dvs a prezentei somatii,potrivit dispozitiilor art.387 cod procedura civila sa achitati creditorului.....suma de xxxx reprezentanddebitavansonorariu executare si taxe judiciare de timbru,iar executorilor judecatoresti sa achitati suma de xxxx cu titlu de diferenta onorariu executare,taxe postale si cheltuieli executare,conformprocesului-verbal incheiat in baza art 317(7)al.4 cod.pr.civ.urmand sa prezentati dovada platii la biroul executorilor judecatoresti intre orele...... in vederea incheierii dosarului de executare.
in caz de neconformitate vom proceda la executarea silita chiar si inlipsa dvs. de la domiciliu cu ajutorul organeleo de politie
noi ne-am imprumutat cam de 5000lei de la rude si cunoscuti pentru schimbarea de acte onorarii notar achitari de fel si fel de taxe cred ca sunt su mai multi de atat daca stau sa adun in momentul asta chitantele ,noi momentan nu mai avem solutii ultima solutie era creditul
sa mai mergem si la alta banca de acum este prea tarziu pt ca sotului i-a scazut salariul in acte incepend cu aceasta luna nu vom mai primi de la banca nici 3000 cu imprumut
din motiv de disperare am si apelat la dvs
[cand aveti de completat un mesaj, folositi functia editeaza, multumesc]
Inteleg ca percepeti cu disperare situatia in care va aflati acum, insa, dispuneti de timp pana cand imobilul mamei Dvs., va avea primul termen de licitatie, iar din acel moment, daca nu se vor prezenta licitatori ( persoane interesate de cumpararea acelui imobil ), se vor mai acorda alte si alte termene de licitatie.
Trebuie sa stiti ca executorul NU va poate evacua din imobil, decat dupa ce acesta se va vinde la licitatie, iar procedura va fi indeplinita legal si noul proprietar va solicita evacuarea, intr-un nou dosar de executare. Evacuarea se poate face cu ajutorul jandarmeriei, doar in cazul in care, dupa ce se va comunica o somatie in acest sens, nu ve-ti parasi benevol imobilul. DAR repet, pana la acel posibil moment, mai este timp.
Nu vreau sa va induc un optimism fals, insa sunt imobile care sunt scoase la licitatie si de mai bine de un an de zile, fara ca sa se fi reusit vinderea acestora la licitatie si in continuare se dau noi termene de licitatie, pana cand fie se va achita integral creanta+cheltuielile de executare, fie se va vinde la licitatie.
Revenind la somatia de care mentionati, este o somatie "mobiliara", care permite executorului sa se indrepte impotriva veniturilor mamei Dvs. ( de principiu prin poprire conturi, salariu, pensie etc. ). Daca nu se va comunica, ulterior si o somatie imobiliara ( in care se va mentiona termenul de plata de 15 zile, in caz contrar urmand a se proceda la indplinirea formelor legale de executare a imobilului, cu datele de indentificare ale acestuia si mentiunea notarii in cartea funciara ), atunci este posibil ca tatal Dvs. sa nu doreasca si executarea imobilului, ci doar plata acelei sulte, pe care va recomand sa incepeti sa o achitati, cat de putin puteti acum ( 100, 300, 500 lei etc. ), pentru a arata disponibilitatea mamei Dvs. de a-i achita acea sulta.