avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Cum trec amortizarea in declaratia 101?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Cum trec amortizarea in declaratia 101?

Amortizarea contabila si cea fiscala sunt egale.Daca trec valoarea amortizarii,la rd.2,14 si 29,la rd. 23,profit/pierdere,suma respectiva va contine de 2 ori valoarea amortizarii.La rd.19,total deduceri,ca si la 35,total cheltuieli nedeductibile,va aparea din nou aceasta valoare.La final,profitul va fi cel corect,ca si in situatia cand nu completez rd.14 si 29.Cum e corect?Trebuie considerata deducere si cheltuiala nedeductibila aceasta amortizare?
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
carmenbn, utilizator
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 18:11, 19 Martie 2013
Buna seara,

Daca cititi instructiunile de completare ale declaratie 101 aici [ link extern ] ,
o sa vedeti ca la randul 19 se inregistreaza asa cum ati mentionat amortizarea fiscala calculata potrivit art.48, iar la randul 29 se inregistreaza cheltuiala cu amortizarea inregistrata efectiv in contabilitate.
In cazul in are cele doua sunt egale, efectul asupra profitului impozabil este nul.
Totodata, cheltuiala cu amortizarea din contabilitate se inregistreaza si in totalul cheltuielilor din exploatere de la randul 2.

Numai bine
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
CONTABIUM, Contabil
Multumesc.Lasand la o parte efectul nul asupra impozitului,de ce se considera,totusi,ca si cheltuiala nedeductibila toata amortizarea pe care eu,la momentul inregistrarii,am considerat-o deductibila?
Tocmai aceasta este si ideea separarii contabilitatii de fiscalitate. Mai exact din punct de vedere contabil, eu pot sa stabilesc pentru mijloacele fixe durate de utilizare bazate pe politicie interne ale companiei, insa din punct de vedere fiscal(extracontabil) voi avea o amortizare conform reglementarilor fiscale.
La noi insa din ratiuni practice, contabilitatea este nu una de tip economic ci mai degraba una fiscala:).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

D101, amortizare edervi edervi Daca amortizarea contabila este egala cu amortizarea fiscala, In Declaratia 101 se mai trec sumele la randul 14 si rândul 29? Multumesc. (vezi toată discuția)
Completare d101 contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in problema urmatoare privind reevaluarea si completarea D101 In anul 2011 cand am facut reevaluarea cladirii ... (vezi toată discuția)
Monografie cheltuieli nedeductibile 1-2 1-2 In urma unui control de la finante s-a constatat ca nedeductibile fiscal mai multe obiecte de inventar(5880.60, tva 1411.36) care au fost date in consum si un ... (vezi toată discuția)