avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DATORII LA INTRETINERE LA APARTAMENT IPOTECAT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DATORII LA INTRETINERE LA APARTAMENT IPOTECAT

Buna dimineata!!!
La o asociatie de proprietari exista o restanta destul de mare,la un apartament care este ipotecat la o banca,in urma unui credit luat de proprietari.
Unul dintre proprietari(sotul) nu locuieste de ani buni in imobil,adresa lui fiind necunoscuta.
In apartament locuieste sotia,care e pensionara, cu fica ei,fara venit in prezent.
Somatiile au fost intodeauna intocmite pe numele ambilor proprietari,la adresa unde exista apartamentul.
S-au platit sume din debit dar niciodata in totalitate,dar acum de anul trecut,nu s-a mai platit nici un leu.
Ce sanse ar fi daca actionam proprietarii in instanta??


Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 21:55, 5 Iunie 2013
Nu are nicio importanta daca proprietarul locuieste sau nu in imobilul respectiv, are tot aceleasi drepturi si OBLIGATII, asa ca, puteti oricand sa ii actionati pe amandoi in instanta.
Succes!
In ce calitate intrebati ?
L nr 20/2007 Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.



Ceia ce ma ingrijoreaza este ipoteca,daca influenteaza sau nu,recuperarea debitului.
Trebuie mers intai la mediator?
Ar trebuii facut inscriere privilegiu?....banca poate executa oricand ,in cazul in care nu mai pot platii ratele.
Cunosc cele scrise mai sus din legislatie,sper ca va intra sa citeasca aici,presedintele.
In aceasta asociatie ca in multe altele,dupa unii locatari,numai administratorul trebuie sa se ocupe de tot,ceia ce nu e asa.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
scrichy, utilizator
Intai mergeti si inscrieti privilegiu la Cartea Funciara concomitent cu inaintarea cererii de chemare in judecata.
Dupa noul cod trebuie sa parcurgeti si procedura medierii.
Urmariti in acelasi timp daca se incepe executarea silita de catre banca.
Daca dumneavoastra sunteti reprezentantul asociatiei de proprietari, CEEA ce ar trebui sa va ingrijoreze este faptul ca inca nu ati inscris privilegiul imobiliar pentru restantele respective, pentru ca, in caz de executare, daca aveti acel privilegiu inscris aveti rang prioritar fata de banca, in caz contrar, in calitate de creditor chirografar mai puteti primi ceva... daca mai ramane dupa ce se indestuleaza banca.
... Era sa uit, de aia administratorul este administrator, ca sa administreze :acute:

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Procedura de recuperare a restantelor de la proprietari restantieri pentru apartamente ipotecate in cazul in care banca a solicitat executarea silita. Mariussnm Mariussnm As dori sa stiu daca, prin prisma legislatiei in vigoare, asociatia de proprietari are prioritate fata de alti creditori la recuperarea restantelor chiar daca ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar cccatalin cccatalin Buna ziua, am depus un privilegiu imobiliar pe un apartament scos la licitatie. s-a vandut apartamentul cu suma de 40000 iar la banca era evaluat la 80000. ... (vezi toată discuția)