avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume copil la varsta de 18 ani (infiere)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume copil la varsta de 18 ani (infiere)

Buna ziua.Eu sunt recasatorita.Anul acesta copilul meu face 18 ani si vreau sa ii schimb numele,sa treaca pe numele sotului actual.Intrebarile mele sunt :
1.pot sa fac cerere catre tribunal inainte sa impineasca varsta de 18 ani ?
2.care sunt pasi sa mearga procedura mai repede ca la examenul de bacalaureat sa aiba numele schimbat ?
3.care sunt actele necesare pentru a incepe procedura ?
4.Specific ca fostul sot nu a fost de acord sa schimb numele copilului si am auzit ca la majorat copilul isi poate schimba numele la cerere.
Multumesc !
Este de preferabil sa asteptati implinirea varstei de 18 ani dupa care sa formuleze copilul cererea. Asa scutiti si necesitatea apalarii la fostul sot.
Deci, copilul, face 18 ani, schimba buletinul ca ii expira la 18 ani, dupa care se prezinta la primarie(nu la Tribunal cum ati mentionat dvs.) si solicita o cerere pentru publicare in Monitorul Oficial la care anexeaza taxa de publicare in MO, undeva de 30 lei si copii xerox dupa certif. de nastere,buletin, dupa sentinta dvs. de divort , buletinul dvs si certif de casatorie cu cel de-al 2.lea sot. Dupa ce primeste MO acasa copilul se prezinta din nou la primarie de aceasta data cu actele de stare civila in copie legalizata, cazierul fiscal si cel juridic, copie buletin, declaratie pe proprie raspundere a actualului sot din care sa rezulte ca este de acord sa-i dea numele sau copilului dvs. intrucat de cand va cunoscut el este cel care a crescut copilul, acesta in societate fiind cunoscut ca fiu al sau, mai mult unii il striga cu acest nume. Dupa ce copilul primeste dispozitia de schimbare de nume de la primarie(procedura dureaza undeva la 3-4 luni intrucat este eliberata de presedintele Consiliului Judetean), isi schimba certif de nastere pe noul nume, dupa care solicita din nou eliberarea unei noi carti de identitate.
Dupa implinirea varstei18 ani a copilului nu mai este necesar acordul tatalui.
Mai am o intrebare : pe certificatul de nastere al copilului va fi trecut numele sotului actual ? (Este ca o infiere ?) .Multumesc mult !
Dvs ce doriti de fapt, copilul sa-si schimbe numele sau sa fie adoptat de sotul dvs ? Sunt chestiuni diferite, ambele fiind posibile.
In ambele cazuri se schimba certificatul de nastere, dar numai in cazul adoptiei il va avea ca tata pe sotul dvs. Numai instanta da incuviintare pt adoptie.
Buna ziua .Da,sa il adopte si schimbare de nume,sa aiba drepturi ca mostenitor legal iar rudele sotului sa nu ii poata contesta drepturile la mostenire.Multumesc
Pai si baiatul vrea, de cat timp il creste sotul dvs ?
Daca vrea sa-l adopte cat e minor, aveti nevoie de acordul tatalui biologic. Majorul poate fi adoptat daca a fost crescut de cel ce vrea sa-l adopte, de pe vremea minoritatii sale.
Uitati-va pe legea adoptiei
[ link extern ]
si apoi mergeti la DGASPC ca ei acorda asistenta pe tot parcursul procesului si apoi incepeti procesul in instanta.

Alte discuții în legătură

Modificare administrativa nume copil si/sau adoptie sonia2011 sonia2011 Sunt mama unui copil minor de aproape 7 ani rezultat dintr-o relatie (nu casatorie). Tatal biologic nu a dorit copilul si nici nu a dorit sa il recunoasca, ... (vezi toată discuția)
Adoptie minor! nephilim nephilim Eu am o fiica de 5 ani, sunt mama singura, adica fiica mea nu este recunoscuta (are asa zisa \"liniuta\" la numele tatalui). Viitorul meu sot vrea sa o adopte ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie al uni minor după divort Mni1992 Mni1992 Bună ziua am și eu o întrebare sunt divorțată de fostul soț de 4 ani, avem o fetita care acuma are 5 ani și as vrea sa o trec pe numele meu de fata sau ... (vezi toată discuția)