avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii baza calcul cas
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

baza calcul cas

Buna, ma poate ajuta cineva cu informatii referitoare la calculul contributiilor de asigurari sociale(pensii) adica mai exact calculul bazei de calcul in conditiile in care exista atat concedii medicale platite de societate cat si cele platite de stat?
Altfel vorbind din venitul brut se scad concediile medicale suportate de stat (asa rezulta din art 26 alin 1 din L19/2000) sau se scad ambele (CM societate si CM platit de stat)?
Am incercat sa fac un stat folosind programul Cometa Sql iar de acolo reiese ca din venitul brut se scade CM platit de societate.....imi putetu spune care varianta este corecta?

Multumesc anticipat

Cosmina
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 23:36, 4 Martie 2009
Nu se retine CAS la ajutorul de inmormantare. El se scade din contributia angajatorului. Legea 19
Nu am fost prea atenta la mesaj si cred ca am comis o eroare. Dvs.va referiti la ajutorul dat in baza CCMM la nivel national. Acesta se suporta din cheltuielile sociale constituite la nivelul societatii in limita unei cote de pana la 2% aplicata asupra fondului total de salarii (art.21 CF) si nu sunt asimilate salariului, deci nu se impoziteaza (art.55 CF)
Revin cu lamuriri..pentru cine mai e interesat.
Conform ORDIN nr. 680 din 1 august 2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001, cu modificările şi completările ulterioare, punctul 7, citez:
7.Punctul 19 de la secţiunea I "Dispoziţii generale (capitolul I din lege)" a capitolului A "Contribuţia de asigurări sociale" va avea următorul cuprins:
"19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se înţelege venitul brut în bani, achitat din fondul de salarii, reprezentând:
a) salariile de bază brute corespunzătoare timpului efectiv lucrat în program normal şi suplimentar potrivit formei de salarizare aplicate, inclusiv indemnizaţiile de conducere, salariile de merit, indexări, compensări şi alte drepturi care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de bază;
b) sporurile, indemnizaţiile şi sumele acordate sub formă de procent din salariu ori sume fixe, indiferent dacă au caracter permanent sau nu, plătite pentru: condiţii deosebite de muncă (condiţii grele, periculoase, nocive, penibile); activitate desfăşurată în mediul rural, în zone izolate; activitate desfăşurată de nevăzători; munca prestată în schimbul de noapte; îndeplinirea unor sarcini, activităţi şi responsabilităţi suplimentare funcţiei de bază; sporul de fidelitate şi altele asemănătoare;
c) sumele plătite pentru timpul nelucrat (concedii de odihnă, indiferent de perioada efectuării, concedii de studii, zile de sărbători, zile de repaus săptămânal, concedii plătite pentru evenimente familiale deosebite, ziua profesiei, zile necesare instalării pe post în cazul transferului, întreruperi ale lucrului din motive neimputabile salariaţilor);
d) sumele acordate cu ocazia ieşirii la pensie;
e) premiile anuale şi cele din cursul anului sub diferite forme, altele decât cele reprezentând participarea salariaţilor la profit;
f) sumele plătite conform legii sau contractelor colective de muncă (al 13-lea salariu, prime de vacanţă, aprovizionare de iarnă, prime acordate cu ocazia sărbătorilor naţionale sau religioase, etc.);
g) alte adaosuri la salarii, aprobate prin lege sau stabilite prin contractele individuale ori colective de muncă (bonusuri, compensaţii, indemnizaţia pentru concediul de odihnă neefectuat, ajutoare, precum şi alte sume, reprezentând venituri curente sau aferente perioadelor anterioare, inclusiv cele achitate în lunile în care asiguraţii beneficiază de prestaţii de asigurări sociale fără a avea zile lucrate sau nu au fost prezenţi la serviciu etc.);
h) sumele rezultate prin «plata cu ora», gărzi, indemnizaţii clinice;
i) sumele primite de reprezentanţii în adunarea generală a acţionarilor, în consiliul de administraţie, în comitetul de direcţie şi în comisia de cenzori;
j) sumele primite de reprezentanţii în organisme tripartite, potrivit legii;
k) indemnizaţii de şedinţă acordate membrilor comisiilor constituite la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit legii;
l) alte sume acordate potrivit legii."

Mda, se pare ca se retine CAS:(( la urma urmei pentru ajutorul acordat pentru inmormantare conf CCMUN.
Din moment ce spune destul de clar ca este acordat din fondul de salarii, acest ajutor este acordat din alt fond, cel metionat de mine anterior. Eu nu am calculat CAS pentru acest fond (am acordat ajutoare pentru salariatii care au avut probleme majore de sanatate).
Ajutorul il acordati din fondul de cheltuieli sociale (care poate fi max 2 % din fondul de salarii). Daca insa il achitati din fondul de salarii, atunci calculati CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas 2009 Vioreld Vioreld incepand cu luna ianuarie cota cas angajator creste la 18.5% ( pentru decembrie 2008 stiam ca este 18%)? (vezi toată discuția)
Concediu medical - zile acordate, calcul, plata contributii? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa imi spuneti: 1. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FNUASS) ? 2. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FS) ? 3. - este corect ca medicul sa ... (vezi toată discuția)
Corectare greseli cm-fnuass 2lk 2lk Buna seara ! Am descoperit forumul abia astazi, sunt nou incadrata pe un post la departamentul resurse umane - salarizare si cred ca statele de plata nu ... (vezi toată discuția)