avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua!
As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online.....
Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil al acestora pe care i-a mostenit cu cota 1/1.Intrebarea mea este urmatoarea:
-Mai are dreptul la cota ce i se revine dupa parintii naturali?(sunt 5 frati)
Pe langa frati mai e o verisoara si care mostenesc cu totii cota parte pe unchii si matusile care nu au avut copii.(frati si surori ai mamei adoptive si ai mamei naturale)
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:07, 23 Februarie 2009
Nu poate sa ia parte "dubla" la mostenire.

Spre deosebire de adoptia cu efecte depline (de care am vorbit mai sus), in cazul adoptiei cu efecte restranse adoptatul devenea ruda NUMAI cu adoptatorul (adoptatorii) nu si cu rudele acestuia (acestora). In schimb, adoptatul pastra legaturile de rudenie cu parintii firesti si rudele acestora.

Adica, in exemplul meu de mai sus, unchiul Ion ii ramanea unchi (in calitate de frate al mamei naturale), dar nu-i mai devenea inca o data unchi ("la dublu") prin adoptie, in calitate de frate al mamei adoptatoare. Ca atare nici mostenirea dupa unchiul Ion nu poate fi primita "la dublu".

Dupa cum arata speta dvs., cred ca ar fi fost mult mai bine daca adoptia era cu efecte depline.
Bunaoara, asa cum spuneam mai sus, daca Ion ar fi decedat fara mostenitori bunica ar fi primit din averea lui Ion partea care s-ar fi cuvenit mamei adoptatoare (si fiind singurul copil al mamei adoptatoare i se cuvenea toata acesta parte), pe cand asa (adica in cazul adoptiei cu efecte restanse), fie nu primeste nimic (daca mama naturala i-ar fi supravietuit lui Ion, atunci ea il mosteneste pe Ion, nu copiii ei) fie primeste partea ce i s-ar fi cuvenit mamei naturale daca ea ar fi decedat inaintea lui Ion, dar de data asta tot ceea ce primeste trebui sa imparta in mod egal cu ceilalti frati (parca erau vreo 5).

Oricum speta asta nu e de rezolvat pe forum. E nevoie de hartie si creion si de vazut care si cand a decedat si inaintea sau in urma cui.


Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
romascanu, moderator
Multumesc din nou de raspunsul d-voastra promt.Matusa buncii(,,mama adoptiva''-pun intre ghilimele deoarece in acte nu a fost decat matusa )a murit inainte sa o adopte legal pe bunica(bunica) a stat la ei si abia dupa moartea acestei matusi(mama adoptiva), unchiul ei(sotul matusii) a adoptat-o cu acte.Dupa decesul acestei matusi(''mama adoptiva'') sotul ei a mostenit(sotul mosteneste pe sotie?) deci si partea ei(a matusii bunicii) de la tatal ei(bunicul bunicii mele).Exprimare mea ,,cota dubla e gresita'' de fapt bunica solicita cota si dupa matusa ei(''matusa adoptiva'')cat si dupa mama ei buna.
Arborele genealogic ar fii cam asa stra-strabunicul meu(bunicul bunicii mele-de fapt averea lui initiala se dezbate) a avut 4 fete- A, B, C, D. A(mama naturala a buncii mele) a avut 5 copii. B-un copil , C-fara copii, D(fara copii naturali, moare si sotul ei o infiaza cu acte pe bunica mea , unul din copii lui A).Ordinea in care au decedat : D,C,B,A.
De fapt parttajul se refera la bunurile lui C-fara copii si D?.In rest ce a avut A s-a impartit la 5 copii, iar ce a avut B 1/1.
Problemele apar la C si D.Cum se face partajul?Destul de complicat.Oricum va multumesc anticipat pentru timpul acordat!
Pai daca D a decedat INAINTE de a o fi adoptat pe bunica dvs. despre ce adoptie vorbim?
Nu e nici o adoptie aici.
Aaa! ca a "lu' cutare l-a crescut pe a lu' cutare", cum se zice pe la noi pe la tara, asta e adevarat, dar e din alta poveste care nu are legatura cu dreptul.
Aceasta doamna D i-a fost buncii dvs. la fel de matusa precum le-a fost tuturor celorlalti nepoti ai ei din frati si surori.

Daca vrem sa stim cine a mostenit averea matusii D ar trebui sa stim daca ea a murit inainte sau dupa 1944. Pentru ca inainte de 44 sotul supravietuitor dobandea mostenirea numai dupa ultimul colateral de gradul al 12-lea.
Si de aici intram intr-o poveste luunga tare.
Si daca dupa fiecare varianta mai schimbati cate o variabila (gen uite mama adoptiva - nu e mama adoptiva) imi tocesc unghiile degeaba.
Va trebuie un avocat care sa se uite pe hartii si sa afle ...deodata toate datele povestii.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
Mostenire Elaena13 Elaena13 Buna ziua. Bunica mea a decedat in urma cu aproximativ 8 ani, iar bunicul inca traieste. Sunt bunicii din partea mamei. Mama mea mai are un frate bun, care a ... (vezi toată discuția)
Mostenitori emil1702 emil1702 Cine este mostenitorul/mostenitorii defunctului care nu are sotie, nu are copii, are parintii adoptivi decedati dar traiesc mama naturala si fratii naturali? (vezi toată discuția)