avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca euribor la 6 luni a scazut

Buna ziua ,
In contractul meu de credit la art.4 - Dobanda - este stipulata o clauza in care se mentiona ca "la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respective iunie si va fi obligatory pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respective 1 august ale fiecarui an.”

Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."

Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Observ ca fiecare banca are cate o gaselnitza… daca nu mai au voie sa bage comisioane si sa modifice marjele , acum se leaga de Euribor…. O fi rea-credinta? any help?
Va multumesc pentru raspuns. Am luat si eu legatura cu banca din nou si mi-au spus ca in urma reclamatiei mele au fost sesizati de ANPC, iar acum astept raspunsul oficial de la ANPC. In plus am intrebat datorita carui fapt a scazut dobanda acum la 25 mai si mi-a raspuns ca datorita scaderii CDS (riscului de tara). Am intrebat daca RMO s-a modificat si mi-a spus ca "din cate stiu ei nu", desi eu am vazut o tendinta de scaderea a RMO-ului, si ca din 24 mai BNR l-a redus la 0, nu stiu daca si pentru tipul meu de credit.... Am mai intrebat daca acum in 25 iunie cand se actualizeaza euribor-ul 3M nu ar trebui sa mai scada dobanda si mi-a raspuns ca nu, ca de fapt ei au fost pe minus in octombrie cand costurile de risc de tara si de rezerva minima obligatorie erau foarte mari si de aceea nu scade dobanda, bla bla....
Acum astept raspunsul de la ANPC, care sincer nu ma asteptam sa reactioneze la mailul meu. Eu de fapt, solicitasem bancii o formula pentru calculul dobanzii si ii intrebasem de ce nu scade dobanda la scaderea euribor. Neprimind raspuns la mail si nici la telefon nu m-au lamurit la 2 luni am trimis mail la OPC.
Toate lucrurile acestea expuse mai sus sunt foarte ciudate. Adica e bine ca aflam doar acum de factorul de risk CDS. Habar nu aveam pana acum de asaceva, insa nici in contract nu mentioneaza asaceva.

In orice caz ma aflu si eu prin nefericitzii posesori de credit Domenia Credit (Ge money). Inainte sa fac o sesizare la ANPC am redactat o notoficare adresata conducerii in care invocam Art 9.3 aliniatul g.2 din OUG 174 19/11/2008 “ variatia ratei dobanzii trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii financiare, raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati in contract, sau la modificarile legislative care impun acest lucru;” sub pretectul ca in momentul de fata este dependeta de vointa lor.

Cred ca ar fi cazul sa trec la nivelul urmator . ANPC :D

Putetzi sa imi spuneti care ar fi procedura cu ANPC?

Salut tuturor. Sunt si eu 'fericit' posesor de credit la Domenia Credit (GE Money) de vreo 26.000 Euro si sunt in aceiasi situatie ca cei care au mai postat pe forum. Ma gandesc ca ar fi mai intelept sa incercam sa ne adunam cat mai multi (prin contacte pe mail sau un grup pe yahoo) si sa incercam sa ne organizam pentru a exercita presiune pe banca (inclusiv o sesizare colectiva la OPC, sau la aceiasi data - pentru a ii determina la o reactie, sau poate constituim o asociatie, sau poate facem o sesizare colectiva bancii s.a). Cert este ca am avea sanse ceva mai mari de izbinda daca ne-am uni eforturile. Nu credeti? Daca vor fi reactii la comentariul meu si ne va permite moderatorul - voi pune o adresa de e-mail pe care sa incercam sa ne adunam.
Sunt perfect deacord. Adresa mea de email este larioan at yahoo punct com. Am sa accept cu placere orice manifestare impotriva acestei companii.
Subscriu demersului vostru. Adresa mea de mail este alexandru.gregorian at gmail punct c0m.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Scaderea euribor 6m doar la decizia creditorului magda_puiu magda_puiu In 2007 an incheiat un contract de credit ipotecar cu Domenia Credit, pentru 25.000 eur. Rata dobanzii este variabila in functie de EURIBOR 6m, la care se ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)