avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca euribor la 6 luni a scazut

Buna ziua ,
In contractul meu de credit la art.4 - Dobanda - este stipulata o clauza in care se mentiona ca "la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respective iunie si va fi obligatory pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respective 1 august ale fiecarui an.”

Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."

Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Observ ca fiecare banca are cate o gaselnitza… daca nu mai au voie sa bage comisioane si sa modifice marjele , acum se leaga de Euribor…. O fi rea-credinta? any help?
eu am facut si reclamatie la ANPC si tot degeaba , am primit un raspuns oficial de la Domenia , cum ca "NU" imi va modifica dobanda si nici sume dinapoi nu mai vad. In plus si eu am incercat sa iau legatura cu ei si sa vedem ce rata va fi din august , dar sunt slabe sanse sa se modifice.... suntem in 22 deja...cand? pe 31 iulie ne va informa? pacat de ei ca erau faini...o sa fac o sesizare si la bnr.... si daca ma supar ii dau si-n judecata , numai ca sa-i sacai ca sunt tare nesimtiti....
Salutare !
Acum 2 zile am fost sunat de cei de la Domenia ca vor sa-mi prezinte modificarea ratei dobanzii conform euribor, asta in urma reclamatiei mele la OPC. Dupa ce semnez teoretic renunt la reclamatie. Totusi eu ma gandesc sa schimb contractul si sa cad deacord cu ei pentru ce am dat in plus pana acum. Ce sfaturi recomandati ? Ce se poate obtine ?
Acelasi lucru am incercat si eu sa obtin insa ai mei au fost mai slabi de ingeri si nu au avut chef de alte lucruri ca la acel moment situatia era foarte tensionata intre DOmenia-OPC-BNR-Consumator.
NU am reusit sa obtin nimic referitor la banii dati in plus si au avut tot felul de teorii, ba ca mi calculeaza pe parcus la dobanda
ba ca nu poi pot ca i verifica bnr, intr-un final mi-au zis ca asta ee si ca nu pot sa imi mai dea vbanii aia inapoi.

Daca nu semnam actul aditional cazul mergea direct la curtea de conturi si la BNR lucruru confirmat de directoarea de la OPC MM si avocatul meu ca aveam castig de cauza. Domenia are foarte mari probleme acum cu BNR datorita activitatilor asemanatoare titlului acestui treath. Din pacate semnatura pe actul aditional a fost a parintilor si nu a mea, caci daca eram eu implicat direct nu semnam si mergeam mai departe.

UN lucru foarte inportant de care sa legat OPC este perioada de gratie, si anume. Aceasta forma de creditare nu este acceptata de BNR iar in contract nu mentioneaza nimic de perioada de gratie, pentru ca daca era mentionat nu trecea de BNR. Acuma noi nu am semnat nici o intintare de perioada de gratie doar verbale la contractarea creditului.

Am sa fiu foarte al dracu si nu am sa recunosc ca am primit vre-o instintare si am sa merg la BNR cu hartiile, cel putin OPC asa a procedat, apoi sa vedem ce mai zic daca "asta e sau nu e asta" :D.
Eu am luat deja legatura cu BNR. Si sunt cateva aspecte clare comunicate de BNR :
"va aducem la cunostinta ca, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, institutia noastra este abilitata sa autorizeze si sa supravegheze prudential functionarea institutiilor de credit si a sistemelor de plati din Romania, in vederea asigurarii stabilitatii financiare."

Reclamatiile se trimit in scris la adresa :
Bancii Nationale a Romaniei, Directia Supraveghere, str. Doamnei nr.8, sector 3, cod postal 030054, Bucuresti

Eu am avut "consiliu de familie" - nu semnez nimic daca nu primesc banii inapoi de la ratele anterioare.

Eu zic ca nu schimba ei foaia atat de repede si baga la inaintare conducerea unitatilor daca ar fi ceva legal pe care ei sa se bazeze.

Oricum : cine nu a depus reclamatie inca la OPC sa o faca, au o procedura simpla, cine nu stie cum... sa ma apeleze cu incredere.
trebuia sa fac reclamatie si catre BNR? sunt niste magari... am sa trimit si catre ei reclamatia mea... eu nu am primit nca un raspuns oficial de la ANPC , doar de la GE in urma reclamatiei mele... trebuie sa mai dau niste mail-uri.... chiar m-am enervat cu astia

Alte discuții în legătură

Scaderea euribor 6m doar la decizia creditorului magda_puiu magda_puiu In 2007 an incheiat un contract de credit ipotecar cu Domenia Credit, pentru 25.000 eur. Rata dobanzii este variabila in functie de EURIBOR 6m, la care se ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)