avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - credit prima casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - credit prima casa

Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin "Prima casa". Eu sunt titularul creditului, iar sotul este coplatitor.
Sotul va prelua creditul si va ramane cu apartamentul iar eu voi primi o sulta stabilita de comun acord.
Vom merge la notar pentru divort si partaj.
Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt pasii pentru partaj.
Pentru divort am aflat ce documente sunt necesare, dar nu am reusit sa ma lamuresc cum este cu partajul.

Sotul nu va putea sa plateasca imediat sulta ce imi revine si atunci as vrea sa o trec in CF (ipoteca de rang 2).

Eu v-as sfatui sa stabiliti clar modalitatea si termenii de plata pentru sulta ce va urma sa o primiti. Tineti cont de faptul ca, in cazul in care nu va primiti sulta in temenii stabiliti, dreptul dv de a cere executarea silita a acesteia se prescrie in trei ani. Si chiar daca veti nota creanta dv in cartea funciara a imobilului cumparat prin programul prima casa, daca veti ajunge la executarea silita pentru recuperarea sultei, banca isi va lua mai intai banii, iar dv ce ramane, daca va mai ramane ceva.
gerberga a scris:

Nu banca trebuie sa accepte inscrierea unei ipoteci de rang 2, ci oficiul de cadastru trebuie sa opereze aceasta inscriere care este normala si legala pana la achitarea sultei.

Stiu ca nu banca trebuie sa accepte inscrierea unei ipoteci de grad 2, dar cand se face reevaluarea dosarului s-ar putea sa nu accepte sa creditarea.
Oricum cand ati semnat dosarul de Prima Casa ati semnat si ca sunteti de acord sa nu mai puneti alte sarcini in cartea funciara (interdictie de grevare), de aceea va trebui ca in acordul de partaj sa fie si acordul de inscriere a ipotecii legale pentru sulta in cartea funciara.
Cred ca mai intai divortati, dupa care schimbati titularii de credit (poate fi nevoie de o reevaluare similara cu contractarea creditului), dupa care faceti partajul si inscrieti sulta in CF.
Succes!
Nu functioneaza asa, cum spunea cineva mai sus, bancile nu accepta. E o refinantare.
In plus, daca ai promis unui tert de casatorie ca nu grevezi bunul imobil cu alte sarcini, acordul de grevare dat in fata fostului sot/sotie, codebitor cu tine, nu are niciun efect fata de tert, actul nu i se opune.
cand am utilizat termenul "acordul de partaj" m-am referit la acordul emis de banca, nu la contractul de partaj voluntar dintre fostii soti

Alte discuții în legătură

Lichidarea comunitatii de bunuri apartament ipotecat Mihaela20140 Mihaela20140 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar impreuna cu sotul meu prin care am cumparat un apartament. Anul acesta am divortat si dorim sa facem ... (vezi toată discuția)
Procedurile pentru inscriere si radiere sulta la cartea funciara roxxanna roxxanna Buna ziua, Am cateva intrebari legate de urmatoare problema: Am de dat o sulta fostului sot, pt un imobil (luat prin credit ipotecar si neachitat inca), ... (vezi toată discuția)
Plata sultei prin credit ipotecar? kdoina2007 kdoina2007 In cazul unei sentinte de partaj cu plata sultei, daca nu am banii si va trebui sa ma imprumut de la banca, aceasta va acorda creditul? Daca nu, ce metoda ar ... (vezi toată discuția)