avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... TVA achizitie intracomunitara servicii
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

TVA achizitie intracomunitara servicii

Societatea a trimis la un curs in Italia 3 angajati. Firma din Italia a emis o facture pt. participare la curs fara TVA. Am verificat firma din Italia in VIES si nu este inregistrata cu cod valid de TVA. Ce regim fiscal are aceasta facture in Romania? Este operatiune scutita de TVA, se declara prin 390?
In decontul 300 se inscrie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters283545 , utilizator 17:46, 23 Martie 2013
Nu se declara in 390 daca societatea italiana nu este in VIES. Problema este a societatii italiene pentru ca emis o factura fara TVA neavand acest drept , Totodata, daca d-voastra ati verificat societatea respectiva si ati constat ca nu este inregistrata in VIES, nu ar fi trebuit sa acceptati factura, sau ,eventual, sa cereti sa vi se emita o factura cu TVA inclus, dupa care, daca d-voastra ati fi dorit ati fi putut cere electronic rambursarea valorii acelui TVA prin declaratia 318 catre ANAF. In orice caz, in decont se inscrie teoretic la randul 25, dar avand in vedere ca nu se specifica pe factura ca are TVA PLATIT LA SURSA ....
eu nu vad nicio problema in faptul ca prestatorul nu este inregistrat in scopuri de tva in italia, avand in vedere ca acest tip de servicii sunt exceptate de la regula generala si nu necesita un cod de tva pentru a le presta.

de exemplu, o firma neplatitoare de tva din romania poate factura astfel de servicii catre o firma din italia fara sa fie inscrisa in ROI? (art. 133, alin. 7, lit. b) din codul fiscal).
Binenteles ca nu este nici o problema ca o firma care nu este inregistrata in scopuri de TVA sa factureze astfel de servicii. Dar atunci de ce s-a ajuns la verificarea acestei societati in VIES?! Pentru ca domnul intreba de fapt care este regimul fiscal al acestei facturi si cum se declara in 390 si in decont, parca...
dvs. ati mentionat faptul ca factura nu trebuia acceptata si ca firma din italia nu avea dreptul sa factureze fara TVA.
eu sunt de parere ca e corect cum s-a procedat, firma din italia nefiind platitoare de tva a facturat fara tva.
Este adevarat,imi asum acest raspuns in ideea ca daca acest domn ar fi fost convins ca acea societatea ar fi fost neplatitoare de TVA nu ar mai fi intrebat in forum. De altfel, noi nu aveam de unde sa stim daca acea societate este sau nu platitoare daca domnul nu ar fi specificat ca a cautat-o in VIES. Trebuie sa existe un motiv pentru asta, corect? Foarte multe firme merg pe increderea reciproca a partenerilor , fara a face nici o verificare prealabila. Problema e ca atunci cand unul dintre ei declara INSTRASTATUL (ma refer la achizitii si livari) iar celalalt nu, vine ANAF-ul.
Dupa cum bine stiti, obligativitatea verificarii in VIES REVINE AGENTULUI ECONOMIC!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
ContSters283545, utilizator

Alte discuții în legătură

Servicii intracomunitare - declaratii lunare - confuzie la anaf ? ionut_2005ro ionut_2005ro Buna ziua, Sunt o persoana fizica autorizata inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari si inregistrat in scopuri TVA. Sunt inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Achizitie italia mihaelatanasactb mihaelatanasactb Buna ziua, Firma din RO, platitoare de tva inscrisa in reg op intracomunitari cumpara din italia un cuptor,factura este fara tva iar cand am verif in vies sa ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara ASUL28 ASUL28 Buna seara, va rog sa ma ajutati si in aceasta problema: Srl din Romania cu cod valabil VIES, cumpara din Italia de la o societate la fel cu cod valabil VIES, ... (vezi toată discuția)