Buna ziua! Cunoaste cineva din ce motiv instantele stabilesc pensia de intretinere ca procent (fctie de numarul copiilor) la salariul minim BRUT (si nu net) pe economie, in conditiile in care platitorul de pensie nu inregistreza venituri? Acest salariu minim pe economie nu este cel in vigoare la data depunerii actiunii sau se raporteaza la alta valoare (mai mare)?
Multumesc
Eu vad o diferenta totusi intre cel angajat pe salariul minim pe economie care poate adeveri cat ii ramane netul dupa ce plateste impozit ( care nu inseamna aceeasi suma pt toti cu acelasi salariu) CAS etc si un venit teoretic la care instanta se raporteaza.
Pentru ziua de azi cand salariul minim e 750, ar fi o pensie calculata corect.
Cred că începeți de la o premisă greșită, cum că instanța trebuie să acorde pensia de întreținere în baza unui salariu minim, chiar dacă există, să zicem, o uzanță răspândită în acest sens.
Instanta poate stabili o pensie de întreținere de până la MAXIM 1/4 din venitul părintelui, iar în cazul în care părintele nu are un venit, instanta calculează raportat (din uzanta) la venitul minim pe economie, dar nu este obligată să dea maximul permis de lege, adică 1/4 din venitul minim, poate să acorde o pensie de întretinere mai mică, neexistând o limită minimă, doar una maximă. Eu am cazuri în care părintele fără venit plăteste 100 lei pensie întreținere pentru 2 copii (50 lei/copil), perfect legal.
Domnule, la acelasi salariu brut, cel net difera in functie de numarul de persoane in intretinere, iar fondul de risc se stabileste in functie de diverse ocupatii etc.
Nici pe internet nu obtineti aceeasi suma peste tot.
Instanta nu poate sa se raporteze la un potential salariu net, ci la ceva sigur, neschimbat pentru toti. Sau trebuie sa il chestioneze pe om ce functie ocupa, cate persoane intretine...