avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... dauna totala masina Toyota RAV 4-leasing
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

dauna totala masina Toyota RAV 4-leasing

buna seara!
Am preluat contractul de leasing pentru auto Toyota RAV 4 in data de 02.07.2008, iar in data de 01.09.2008 s-a produs un accident in urma caruia masina a fost declarata "dauna totala". Asigurarea DDP era facuta la suma de 26579 Euro ( pt al treilea an ), valoarea epavei fiind stabilita la 5000 Euro. Firma de asigurari a achitat diferenta catre firma de leasing, iar aceasta, pe langa suma ramasa ca si capital de achitat in contul masinii, sustine ca trebuie sa platesc taxele vamale si accizele la valoarea din vama de acum, si nu la valoarea reziduala de 20%, asa cum era prevazut in contract( aceasta diferenta fiind aproximativ 7000 Euro). Mai mult, asigurarea RCA este intocmita in data de 03.09.2008, la 2 zile dupa producerea evenimentului rutier. Din cate am aflat eu, masina s-a reparat si circula din nou in Romania, probabil ca noul proprietar nici nu stie de accident, iar taxele vamale si accizele, din cate stiu eu , se platesc de catre cumparatorul masinii, nu de utilizator, asa cum eram denumit eu in contract.
Intrebarea mea este: am vreo sansa in a recupera banii care reprezinta diferenta de taxe vamale (dela 100% la cei 20% din valoarea reziduala ), sau sunt obligat sa plates taxele si accizele la valoarea din vama de acum? aprox 7000 Euro
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: sorin2 , utilizator 20:26, 23 Februarie 2009
Daca preluarea contractului s-a efectuat in mod valabil, adica cu acceptul firmei de leasing si imediat a avut loc acel accident, proprietarul , adica firma de leasing, incasand in integralitate despagubirea cuvenita ( Valoarea reala a masinii + epava), v-ar fi putut pretinde taxele in cazul in care dvs. ati fi preluat epava, ati fi reparat-o si ati fi inscris vehiculul pe numele dvs., adica ati fi devenit proprietarul bunului. In cazul prezentat, am inteles ca firma de leasing a incasat banii de pe asigurare, a retinut epava si e posibil ca s-o fi inchiriat mai departe, printr-un nou contract de leasing, astfel incat, nu sunt legale cererile lor fata de dvs.
Importante sunt si clauzele contractului de leasing completate cu OUG 51/97 care reglementeaza acest segment de pe piata.
Asa cum in mod corect v-a indicat colegul meu, cererea lor nu este indreptatita daca spuneti ca masina este deja la altcineva.
Va recomand sa consultati un avocat intrucat atat companiile de leasing cat si companiile de asiguri au un STIL aparte in a pune problema astfel incat ele sa fie in castig de cauza.Da, cred ca aveti sanse.

succes.
av. Ileana Schwarz
Buna seara,
In primul rand doresc sa va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
Da, preluarea s-a facut cu acordul firmei de leasing . Am platit preluarea contractului cu 12.000 euro la vechiul utilizator + taxe analiza+taxe preluare+etc...si am preluat ratele. Dupa acident ratele s-au platit in continuare pana in 25.11 moment in care s-a incasat integral despagubirea precum si c/v epavei. Epava a fost anterior vanduta unei firme din Bucuresti.Calculul sumei ce-mi revine mi-a fost trimis pe e-mail in data de 15.12.2008, impreuna cu un document in care se specifica:" prin semnarea acestui document se recunoaste prelungirea duratei contractului pana la data prezentului precum si faptul ca nu mai am nicio pretentie fata de firma de leasing". In contractul initial scria ca "in caz de dauna totala acset contract inceteaza la data creditarii contului proprietarului(firma leasig) cu sumele date de asigurator.Eu am refuzat sa semnez acel document, nefiind de acord asupra calculului, iar in consecinta dansii nu mi-au trimis suma cuvenita, nici macar cea recunoscuta de ei ( si au trecut mai bine de 2 luni)!!
Din calculul prezentat de catre firma de leasing mi se scad cele "povestite " de mine, respectiv accize+taxe vamale + RCA( incheiat la 2 zile dupa accident). Chiar nu aveam nimic impotriva taxelor vamale la nivelul de 20% din valoarea reziduala, dar nu la valoarea "de nou", mai ales ca nu am devenit proprietarul bunului. Desi au fost chemati la conciliere, nu am primit nici un raspuns, iar eu am inceput sa studiez modalitatea de a-i da in judecata;
Sper ca am reusit sa ma fac inteles, cu atatea amanunte
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna totala eurial leasing refuza sa plateasca restul raduhas raduhas buna ziua! am un caz mai special de spus...am preluat un leasing pt o masina peugeot 407 pe 17.06.2008 (desi am depus actele pt preluare la inceputul lui ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)
Taxa vamala dubioasa unikada unikada Salut, Anult trecut am avut un incident neplacut cu masina(in leasing) rezultatul fiind dauna totala.Toate au descurs in regula pana la adresa primita de la ... (vezi toată discuția)