avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... mostenire datorie bancara (inclusiv minor)?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

mostenire datorie bancara (inclusiv minor)?

Va rog frumos sa incercati sa ma ajutati cu niste lamuriri referitoare la situatia mea in relatia cu o banca in urma decesului sotului meu. Sotul meu avea un card gold (de a carui existenta am aflat la cateva luni dupa deces), cu o descoperire de cont la data decesului. Banca nu ii incheiase asigurare de viata aferenta.
Intrebarea este daca mi se poate imputa cumva mie (ca sotie) plata pentru acea descoperire de cont atata timp cat eu nu am semnat niciun angajament in contractul incheiat de sotul meu cu banca. Mai mult, eu am mostenit doar 1/4, pentru restul de 3/4 mostenitor este un copil minor.
Mentionez ca am aflat de datoria sotului dupa ce am acceptat succesiunea (am inteles ulterior ca ar fi existat varianta sa refuz partea mea de mostenire in favoarea copilului, ceea ce l-ar fi facut pe minor mostenitor integral).
De asemenea, chiar daca am depus certificatul de deces si am transmis mai multe adrese bancii cu rugamintea de a rezilia contractul si de a ingheta contul, nu s-a intamplat asta, acolo se aduna lunar sume consistente (dobanzi si comisioane in euro). Desi am cerut sa mi se puna la dispozitie copie dupa contractul semnat de sotul meu, am primit aceasta copie dupa mai bine de 2 ani, timp in care dobanzile si comisioanele au curs...In contract nu exista clauza de deces.
Multumesc frumos pentru timpul acordat!
E dreptul creditorului sa isi recupereze suma datorata din bunurile defunctului in cazul ca sunt.
Datoriile se platesc pana la limita valorii bunurilor mostenite, deci daca datoria e mai mare decat valoarea bunurilor mostenite, in cel mai rau caz nu va ramane nimic din mostenire.
Pare ca datoria ar fi mai mica decat valoarea imobilului, insa ea tot creste, i se tot adauga penalitati, nu e in interesul dvs sa nu platiti acel credit, nu va conta ca mare parte a imobilului reprezinta mostenirea unui minor.


Si totusi, acel contract nu ar trebui sa inceteze? E corect sa curga in continuare dobanzi si comisioane? Exista clauza in contract conform careia contractul inceteaza la expirarea cardului si neridicarea cardului reinnoit (asta s-a intamplat imediat dupa deces).
Totodata, e normal sa se vanda imobilul in care sta minorul pt a achita datoria tatalui decedat? Oare Protectia copilului nu are nimic de spus aici?
Multumesc frumos.
Comisioane si dobanzi curg pana la achitarea creditului, lichidarea contului.
Mostenirea e formata si din activ si din pasiv, nu puteti ramane cu imobilul ( cu ce ati mostenit ca si bunuri) fara sa platiti si datoriile.
Dvs sunteti reprezentantul legal al minorului, dvs ii administrati si bunurile.
Faptul ca mostenitorul e minor, nu va asigura ca nu veti pierde imobilul.
Pe de alta parte.. dvs nu aveati o parte din bun, imobilul nu a fost un bun comun sau a fost propriu al sotului ?
Despre ce datorie e vb ?
Ati avut neinspiratia sa acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar.
Daca procedati asa era mai simpla situatia.

Banca are dreptul de a-si recupera banii.
Protectia copilului nu va poate ajuta.
Incercati sa consultati un avocat si poate se gaseste vreo solutie desi este greu de spus daca exista.Avocatul ar trebui sa isi bata capul sa caute ceva care sa va ajute referitor la acceptarea mostenirii dupa parerea mea pentru ca altceva nu cred ca se poate gasi...daca se va gasi...ceea ce este incert.
Fara avocat nu cred ca aveti vreo sansa sa se gaseasca o solutie.
Nu este deloc ceva simplu.
Trebuie sa achitati datoria daca nu gasiti urgent o solutie.
Da, domnul avocat are dreptate, nu mi-am dat seama ca sotul dvs a decedat inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, asta inseamna ca minorul accepta succesiunea numai sub beneficiu de inventar, iar pt ca dvs ati acceptat-o pur si simplu, banca se va putea indestula si din bunurile dvs dupa ce urmareste bunurile ce au apartinut defunctului, nu va fi cazul pt ca in caz ca nu achitati imprumutul, imobilul va fi de ajuns.

Alte discuții în legătură

Overdraft nicacarmen nicacarmen Sotul meu avut un card overdraft.A decedat in luna noiembrie.Nu a avut a asigurare,era un card de salarii. M -a sunat de la banca sa platesc.Nu am facut ... (vezi toată discuția)
Concubinaj vicks vicks Am divortat in urma cu 6 ani, din casatorie a rezultat un copil care mi-a fost incredintat spre crestere si educare. Pensia alimentara imi era trimisa de la ... (vezi toată discuția)
Executarea silita roxicutza86 roxicutza86 spuneti mi,va rog,se poate face executare silita mostenitorilor<inca nu s a facut succesiunea> pentru un card de credit in care se precizeaza faptul ca ... (vezi toată discuția)