avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj - "concubini" -
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj - "concubini" -

Buna ziua,

Este de prisos sa descriu situatia in care ma aflu acum, pentru ca majoritatea celor care scriu pe acest forum au probleme mai mult sau mai putin asemanatoare cu a mea, dar toate foarte dureroase.

Situatia mea:
Acum cateva luni am cumparat un apartament prin contractarea unui credit ipotecar, iar in contractul de vanzare cumparare am trecut o cota parte pentru fiecare de 50% (greseala mea- urma sa ne casatorim in cateva luni si am crezut ca va fi bine) spun asta pentru ca veniturile cu care am participat eu (sunt solicitant al creditului iar el codebitor) erau mai mari decat ale lui si datorita mie am beneficiat si de comisioane si dobanda preferentiale.
Locuim impreuna in acest apartament, dar din pacate nu mai putem continua.
As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi/consiliere astfel incat sa pot ramane cu apartamentul si bineinteles sa platesc singura ratele creditului.Am vreo sansa si cum trebuie sa procedez, in cazul in care va fi de acord sa rezolvam aceasta problema pe cale amiabila si cum trebuie sa procedez daca el nu este de acord cu aceasta varianta?

Mentionez ca am citit cateva din subiectele de partaj intre concubini, dar din pacate nu am gasit nicio situatie asemanatoare cu a aceasta.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: irinaurs , utilizator 17:32, 23 Februarie 2009
Asa cum v-a spus colegul themis, mergeti la notar si faceti o intelegere de partaj voluntar. Este cel mai simplu asa. Daca nu va intelegeti cereti partajul in instanta. In instanta va trebui sa feceti dovada ca acele bunuri proprii au fost cumparate din bani comuni, cu intentia de a fi comune.
Pentru a evita onorariul notarului care este destul de substantial e mai indicat sa faceti partajul direct la instanta.
Daca va intelegeti va poate redacta un avocat actiunea si tranzactia, fara sa mai platiti si reprezentarea in instanta.
Daca nu va intelegeti se va face si o expertiza.Avantajat va fi cel care va primi in natura proprietatea imobilului.

avocat Claudiu Lascoschi
themis a scris:

Spre deosebire de partajul bunurilor cumune ale soţilor, în cazul partajului de faţă nu prezintă nicio importanţă nivelul veniturilor unuia sau altuia dintre concubini. Un venit mai mare nu vă dă dreptul să cereţi o altă cotă din bun decît aceea contractată. Dacă i-aţi avansat concubinului sume de bani cu titlu de împrumut sau dacă aţi achitat (cu acelaşi titlu, sau ca gestor de afaceri) parte din preţul datorat de el, veţi putea cere restituirea acelor sume.

Bunurile cumpărate de unul dintre concubini pe numele lui sunt bunurile sale exclusive. Nu puteţi avea pretenţii asupra proprietăţii, ci doar, aşa cum spuneam, drepturi de creanţă cu privire la partea din preţ plătită pentru el.

Referitor la cel de-al doilea mesaj: raporturile dumneavoastră cu banca nu au nicio legătură cu raporturile dintre coproprietari. Faţă de bancă veţi fi ţinuţi amîndoi, în temeiul contractului de împrumut şi garanţie imobiliară. Partajul pe care îl veţi face nu implică banca, dar vă permite să vă reglementaţi datoriile între dumneavoastră, ţinînd cont de ceea ce aţi achitat fiecare şi de sumele achitate în numele celuilalt.

Ceea ce aţi plătit băncii nu este chirie, ci reprezintă ratele din împrumut. Faptul că plătiţi rate nu vă face chiriaşi. Sunteţi proprietari (coproprietari) cu drepturi egale din momentul încheierii contractului de v/c.

Nu contest in niciun fel consilierea dvs sau a colegilor, dar nu mi se pare normal ca eu sa raman si cu un credit pe 30 de ani si sa-l mai si despagubesc- bineinteles tot pe cheltuiala mea o sa fie incheiate si toate doc necesare banuiesc, in conditiile in care si el a beneficiat de acest bun-apartamentul, la fel ca si mine din momentul achizitiei(La asta m-am referit cand am spus "chirie bancii"), mentionez ca el nu s-ar incadra pentru un credit astfel incat sa ramana proprietar si sa-i cedez eu cei 50%.
Notarul stabilise cota parte,(conf unei norme a bancii credeti-ma ca stiu ce spun) in functie de venitul cu care a participat fiecare la contractarea creditului, si de comun acord am stabilit sa avem fiecare o cota de 50%, pentru a nu-i rani orgoliul - iar acum tot eu trebuie sa platesc pentru asta.

Rareori se întîmplă ca adevărul juridic şi dreptatea (aşa cum o văd justiţiabilii) să meargă mînă în mînă.

Partajul pe care doriţi să îl faceţi nu este opozabil băncii. Banca este interesată doar de plata ratelor, iar pentru aceasta îl va urmări pe oricare dintre debitori şi, mai ales, va urmări bunul ipotecat.

Nu vă impune nimeni să-i achitaţi coprorpietarului întreaga valoare a cotei lui, ci doar a acelei părţi din preţ pe care el a plătit-o pînă în prezent. Cu acea ocazie puteţi reglementa şi celelalte aspecte.

Faptul că s-a folosit pînă în prezent de apartament nu poate fi folosit împotriva lui. Nu a făcut decît să-şi exercite prerogativele de coproprietar.
themis a scris:

Rareori se întîmplă ca adevărul juridic şi dreptatea (aşa cum o văd justiţiabilii) să meargă mînă în mînă.

Partajul pe care doriţi să îl faceţi nu este opozabil băncii. Banca este interesată doar de plata ratelor, iar pentru aceasta îl va urmări pe oricare dintre debitori şi, mai ales, va urmări bunul ipotecat.

Nu vă impune nimeni să-i achitaţi coprorpietarului întreaga valoare a cotei lui, ci doar a acelei părţi din preţ pe care el a plătit-o pînă în prezent. Cu acea ocazie puteţi reglementa şi celelalte aspecte.

Faptul că s-a folosit pînă în prezent de apartament nu poate fi folosit împotriva lui. Nu a făcut decît să-şi exercite prerogativele de coproprietar.

Bineinteles ca banca este interesata de achitarea ratelor sau de rambursarea totala a imprumutului astfel incat sa nu piarda niciun leu, indreptandu-se asupra ambilor participanti la credit.
Sa-i platesc partea din pret pe care el a platit-o pana acum - prin asta inteleg suma din principal - e ok, sau dvs va referiti la jumatate din ratele platite?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, partaj in concubinaj in conditiile urmatoare? Ionela_Ionela Ionela_Ionela Buna ziua, Incerc sa fiu cat mai la obiect. Am luat un credit ipotecar doar pe numele meu, el fiind codebitor cu venituri 0 (asa a fost trecut in ... (vezi toată discuția)
Intrebare dificila angel_mirela2003@yahoo.com angel_mirela2003@yahoo.com Buna ziua, As dori sa va relatez urmatoarea situatie: X este casatorit cu Y. Impreuna cumpara un apartament la pretul de 35 mii euro cu credit in ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament intre concubini liana vesa liana vesa Buna ziua ,am urmatoarea situatie: In timpul concubinajului de 13 ani parteneri au contractat un credit ipotecar pe o perioada de 25 ani titulatul ... (vezi toată discuția)