themis a scris:
Spre deosebire de partajul bunurilor cumune ale soţilor, în cazul partajului de faţă nu prezintă nicio importanţă nivelul veniturilor unuia sau altuia dintre concubini. Un venit mai mare nu vă dă dreptul să cereţi o altă cotă din bun decît aceea contractată. Dacă i-aţi avansat concubinului sume de bani cu titlu de împrumut sau dacă aţi achitat (cu acelaşi titlu, sau ca gestor de afaceri) parte din preţul datorat de el, veţi putea cere restituirea acelor sume.
Bunurile cumpărate de unul dintre concubini pe numele lui sunt bunurile sale exclusive. Nu puteţi avea pretenţii asupra proprietăţii, ci doar, aşa cum spuneam, drepturi de creanţă cu privire la partea din preţ plătită pentru el.
Referitor la cel de-al doilea mesaj: raporturile dumneavoastră cu banca nu au nicio legătură cu raporturile dintre coproprietari. Faţă de bancă veţi fi ţinuţi amîndoi, în temeiul contractului de împrumut şi garanţie imobiliară. Partajul pe care îl veţi face nu implică banca, dar vă permite să vă reglementaţi datoriile între dumneavoastră, ţinînd cont de ceea ce aţi achitat fiecare şi de sumele achitate în numele celuilalt.
Ceea ce aţi plătit băncii nu este chirie, ci reprezintă ratele din împrumut. Faptul că plătiţi rate nu vă face chiriaşi. Sunteţi proprietari (coproprietari) cu drepturi egale din momentul încheierii contractului de v/c.
Nu contest in niciun fel consilierea dvs sau a colegilor, dar nu mi se pare normal ca eu sa raman si cu un credit pe 30 de ani si sa-l mai si despagubesc- bineinteles tot pe cheltuiala mea o sa fie incheiate si toate doc necesare banuiesc, in conditiile in care si el a beneficiat de acest bun-apartamentul, la fel ca si mine din momentul achizitiei(La asta m-am referit cand am spus "chirie bancii"), mentionez ca el nu s-ar incadra pentru un credit astfel incat sa ramana proprietar si sa-i cedez eu cei 50%.
Notarul stabilise cota parte,(
conf unei norme a bancii credeti-ma ca stiu ce spun) in functie de venitul cu care a participat fiecare la contractarea creditului, si de comun acord am stabilit sa avem fiecare o cota de 50%, pentru a nu-i rani orgoliul - iar acum tot eu trebuie sa platesc pentru asta.