avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa timbru si timbru judiciar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa timbru si timbru judiciar

Buna ziua

Am formulat o cerere de recuzare si reprezint o institutie publica. Instituiile publice sunt scutite conform art. 17 din legea 146/97 la plata taxei de timbru.

Asta inseamna ca nu depun nici timbru judiciar conform OG 32/95?
Va rog sa imi imi confirmati daca am dreptate

Cu multumiri anticipate pentru raspuns
imbrul judiciar nu se aplică în cazurile în care nu se percepe taxa de timbru..
Cel mai recent răspuns: Teodora Simona , utilizator 11:46, 26 Martie 2013
Textul citat are urmatorul continut: "Sunt scutite de taxa judiciară de timbru cererile şi acţiunile, inclusiv căile de atac formulate, potrivit legii, de Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţia României, Guvernul României, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public şi de Ministerul Finanţelor, indiferent de obiectul acestora, precum şi cele formulate de alte instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice."
Ca urmare, interpretarea corecta este aceea ca institutiile nominalizate, respectiv Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţia României, Guvernul României, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Ministerul Public şi Ministerul Finanţelor sunt scutite de taxe "indiferent de obiectul acestora", deci si cereri de recuzare, iar celelalte institutii sunt scutite doar daca cererile "au ca obiect venituri publice".
Dvs. urmeaza sa stabiliti ce fel de institutie reprezentati si sa observati norma legala.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
Vasile Vatamanescu, Avocat
Da. in speta este vorba de un proces pe care il avem cu o primarie pentru neplata serviciilor prestate in baza unui contract de achizitie publica, banii pe care ii avem de recuperat fiind banii care se vor varsa la bugetul de stat.

Nu stiu daca trebuie sa depun si timbru judiciar. Eu zic ca nu, dar vreau sa fiu sigura.
Multumesc
Incercam sa spun ca urmeaza sa achitati taxa de timbru pentru cererea de recuzare, deoarece sunt scutite, strict, numai cererile care au ca obiect venituri publice, nu si cererile de recuzare.
Dvs. apreciati in mod eronat ca nu datorati taxa deoarece cererea de recuzare este in legatura cu cererea care are ca obiect venituri publice, in conditiille in care legea prevede ca sunt scutite in mod exclusiv doar cererile care au ca obiect venituri publice, nu si cererile de orice alta natura(inclusiv de recuzare).
Da aveti dreptate am facut confuzie.

Va multumesc foarte mult pt. raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura insolventa lpintilescu lpintilescu Buna ziua, As vrea sa stiu daca o institutie publica avand calitatea de creditor intr-un proces de insolventa este scutita de plata taxei de timbru. As dori ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru anaigroegg anaigroegg Cererea de admitere a creantei formulata de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (Directia de Drumuri si Poduri) este scutita de plata ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva unui act incheiat de camera de conturi flavius32 flavius32 Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca o instututie publica vrea sa conteste la Curtea de Apel o incheiere a Curtii de Conturi, prin care i- a fost respinsa ... (vezi toată discuția)