gigipopa a scris:
Pentru punerea in functiune a parcului eolian au nevoie de autorizatie de functionare din partea ITM, autorizatie care se obtine numai in urma verificarii in teren a masurilor ssm.
In acest caz nu este necesara o autorizare din partea ITM-ului, este suficienta autorizarea (certificate constatator obtinut in baza declaratiei pe propria raspundere de la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului) efectuata in temeiul Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care in cadrul controalelor facute de ITM se constata incalcarea prevederilor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca, se poate dispune sistarea activitatii.
In conditiile in care maine tr sa le dati un raspuns administratorilor firmei, sfatul meu este sa le expuneti cele doua variante care le au:
1. Sa curseze un lucrator (curs de cel putin 80 de ore)pe care sa-l desemneze sa se ocupe de activitatile de prevenire si protectie, dar aceasta varianta presupune timp iar din ce ati spus dumneavoastra la punctual de lucru activitatea se desfasoara deja;
2. Sa apeleati la un serviciu extern de prevenire si protectie care sa va intocmeasca urgent toata documentatia necesara si sa demareze desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie.
V-am intrebat cati lucratori are societatea pt ca in conditiile in care numarul acestora este mai mare de 49 (intre 50-249) indiferent daca apelati la un serviciu extern de prevenire si protectie va tr sa se desemneze si un lucrator sa se ocupe de activitatile de prevenire si protectie in paralel cu serviciul extern cu care eventual ati incheiat contract. In acest caz prin contractul incheiat intre angajator si serviciul extern de prevenire si protectie vor fi prevazute activitatile de prevenire si protectie care vor fi desfasurate de catre serviciu extern de prevenire si protectie si modul de colaborare cu lucratorul desemnat.
Nu vreau sa va derutez, dar deoarece nu cunosc exact ce riscuri presupune activitatea ce o desfasoara lucratorii dumneavoastra, tin sa va precizez ca daca activitatea implica riscuri electrice la inalta tensiune, fiind o activitate dintre cele prevazute in anexa nr. 5 a NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, atunci, in conditiile in care unitatea are un numar mai mare de 49 de lucratori, veti fi obligati sa organizati un serviciu intern de prevenire si protectie indiferent daca aveti sau nu contract cu un serviciu extern de prevenire si protectie. Infiintarea serviciului intern presupune existenta in unitate a cel putin unui lucrator angajat cu norma intreaga care sa detina un nivel de pregatire superior in domeniul SSM (curs cu o durata de cel putin 80 de ore si curs postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore).