avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda pentru ca am lucrat la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda pentru ca am lucrat la negru

Buna seara,

Lucrez la o firma de aproximativ 1 an si am inceput acolo cu salariul minim pe cartea de munca, in realitate luand in mana mai mult decat dublu. Acum 3 luni am cerut angajatorului sa imi treaca salariul real pe contract. Mi-a zis ca da, dar nu am vazut niciun contract nou si acum 3 saptamani mi-a adus statele de plata pe ultimele 4 luni tot cu salariul initial.
Am sesizat ITM, iar ei au venit in inspectie, in timpul inspectiei mi-a zis unul dintre inspectori ca inclusiv eu sunt pasibil de amenda ca am avut venituri nedeclarate.
Este posibil sa iau amenda dupa ce eu am sesizat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gujlibar , utilizator 10:13, 29 Martie 2013
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...

Prin urmare, si dvs putet fi pasibil de amenda , avand in vedere textul art.260 alin.1 lit.f C.mun.
Contract individual de munca este, dar nu este pe suma reala, iar eu tocmai asta am reclamat la itm
ITM-ul nu are nicio legatura cu alte venituri realizate de dvs ... acest lucru intra in competenta ANAF-ului ...

Munca la gri nu este sanctionata de catre ITM ... faptul ca dvs aveti un salariu pe c.i.m. si luati un alt salariu, va poate aduce un dezavantaj si dvs ... complicitatea la savarsirea unor infractiuni prevazute de legislatia in materie este sanctionata .....
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez banii daca nu am contract de munca ContSters313377 ContSters313377 am lucrat la o firma . Eu si baietii aproape 2 ani si in aceasta perioada ne a mintit ca avem contract de munca si acum cand am aflat ca nu avem am plecat ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni munca "la negru" mmihaim mmihaim Buna ziua, Ma intereseaza care sunt sanctiunile cf noului cod al muncii care se aplica: - angajatului care munceste la negru; - angajatorului care ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca sunt angajat cu forme legale alphinista alphinista Sunt angajată a unei firme de alimentație publică cel putin asa vreau sa cred:-) lucrez in aceasta firma de 2luni patronul ne spune ca nea facut contractrle ... (vezi toată discuția)