avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa auto platita si recuperata de fostul proprietar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa auto platita si recuperata de fostul proprietar

Ce fac daca fostul proprietar a recuperat taxa dupa ce a vandut masina?
Caz in cauza:
Am cumparat masina in ianuarie 2013. La inmatriculare, am fost la fisc si am primit adeverinta cum ca pentru autoturismul in cauza nu s-a recuperat taxa auto.
In luna martie 2013 fostul proprietar a primit castig de cauza in instanta pentru recuperarea taxei auto pe care a platit-o in 2010 cand masina a intrat in tara.
Astept sfaturile dumneavostra.
Cu respect, Marius
Cel mai recent răspuns: 84wzz , utilizator 08:57, 27 August 2015
Multumesc pentru raspuns! Sunt perfect de acord ca a fost si este o taxa absurda impusa pentru a mai fura niste bani din buzunarele noastre, implicit din al meu in acest moment! Sunt curios cum se vor rezolva pana la urma acest gen de situatii - eu am renuntat la vanzarea masinii pentru ca devalorizarea din pricina varstei masinii combinata cu taxa ar insemna o pierdere prea mare.
mikibv a scris:

in aceeasi situatie sunt si eu; in 2012 am cumparat masina care intrase in 2008 in tara si omul platise taxa de mediu sau cum ii spunea atunci; am dat pe ea 4000 de euro cand una neinmatriculata era cam 2500 si acum dupa un an aflu ca omul are dosarul pentru recuperare taxa pe rol aproape gata castigat zice el; deci asta e teapa pe fata sustinuta de legea romana sau cum? eu clar nu pot face nimic pentru ca nu am platit eu taxa si nu am ce bani sa-i iau statului dar din pret va trebui sa las binisor pentru ca cine o cumpara va trebui sa plateasca din nou taxa, nu? intrebarea sau intrebarile mele sunt: pe cine si pentru ce pot da in judecata? pe fostul proprietar pentru inselaciune frauda etc? pe statul roman care i-a dat inapoi niste bani care nu i se cuvin pentru ca deja ii luase de la mine in pretul masinii?? sau sa urmez calea mai putin legala si sa-mi scot banii altfel de la fostul proprietar, mai ales ca masina a fost un fel de mata in sac, cu o gramada de probleme ascunse ....... va rog sa-mi spuneti strict legal ce se poate face! va multumesc anticipat!

Buna ziua,

In situatia de mai sus sunt si eu:
Am achizitionat in 2010 o masina din 2006, inmatriculata in Ro in 2009. Acum vreau sa o vand numai ca intre timp aflu cu stupoare(prin mult trambitata adresa de la ANAF) ca vechiul proprietar si-a recuperat taxa prin hotarare judecatoreasca in 2012-sic!. Oare omului asta nu i-a cerut nimeni sa dovedeasca cu acte originale ca mai este proprietarul masinii?! Nu de alta dar el a recuperat taxa platita din valoarea de vanzare a masinii - de aceea am si luat-o de la el ca sa nu mai stau sa umbul dupa hartii-, si apoi inca o data si de la stat.
Ma puteti ajuta cu un act normativ/procedura/norme de aplicare a acestor restituiri inainte de OGU9/2013 ?!
Orice care sa ma faca si pe mine sa inteleg ca nu traim in tara nimanui ...

Va multumesc ...
Salutare,

Aceasta taxa a avut diferite forme incepand cu 2007 pana in prezent si toate s-au dovedit ilegale si abuzive . Taxa actuala, denumita timbru de mediu, se bazeaza pe aceleasi argumente aberante si nu este considerata ilegala !?. Nu exista o procedura prin care viitorul cumparator, dovedind prin sentinta judecatoreasca de restituire a taxei catre actualul proprietar, sa poata inmatricula la randul lui masina fara plata taxei ?
Argumentul de stimulare a reinoirii parcului auto nu are nici o valoare atata timp cat statul nu stimuleaza / ajuta in niciun fel cetatenii sa cumpere masini noi . Romanii au inventat o formula de cuantificare a poluarii. Ar trebui brevetati pt asta .Daca cineva poate sa demonstreze ca un cetatean polueaza in valoare de ..... pe perioada cat foloseste masina ar trebui premiat .
In toate tarile europene se vand si se cumpara masini second-hand , dar numai la noi se percepe aceasta taxa aberanta . In Austria ,spre exemplu, este o taxa standard de inmatriculare indiferent de norma de poluare sau capacitatea cilindrica . Acestea se taxeaza separat . Inmatricularea este o formalitate legala , care nu are nici o legatura cu poluarea .
Daca statul roman face ilegalitati " pe fata " este la fel ca un infactor de rand, care dupa ce a ispasit pedeapsa revine la vechile obiceiuri .
Daca tinem seama de poluare, sistemul e foarte simplu (asa functioneaza in adevaratul UE):
cu cat poluezi mail multi, cu atata platesti un impozit mai mare.
Astfel se descurajeaza mentinerea in proprietate a masinilor poluante.
Diferenta ca la noi s-au gandit sa "umple sacul" dintr-o data, nici macar integral pentru "Rabla" fara nici o legatura de fapt cu gradul de poluare (sau da, de-aia s-a umplut acum Romania de vechituri de peste 10 ani, care chiar polueaza. Si la care taxa nu costa mare lucru.).
Sunt tare curios cate instrainari de masini second hand deja inmatriculate dar fara taxa platita se mai fac acum in Romania. Cred ca un mare ZERO!
Si cate noi inmatriculari de masini aduse de afara?
Oare a facut cineva o statistica, Sau, mai bine zis, este cineva de la institutiile statului interesat sa faca o asemnea statistica?
Vad ca tuturor vi se pare firesc si normal faptul ca cel care a cumparat auto si a suportat in pretul de achizitiei al masinii "taxa de inmatriculare" la revanzare sa trebuiasca sa cedeze din pretul masinii pentru a o vinde, in detrimentul fostului proprietar, care a incasat contravaloarea acelei taxe o data de la stat (de drept), a doua oara de la cumparator (vanzand o masina neinmatriculata la pret de inmatriculata). Pe langa deprecierea in timp a valorii masinii, la revanzare noul proprietar o sa piarda si diferenta de bani initiala suportata in pretul de achizitie al masinii, ca si cost al inmatricularii. Superb...

Alte discuții în legătură

Pot sa recuperez taxa de poluare? dacidaci dacidaci Buna seara Am achizitionat in 26.07.2008 un Iveco din Germania si in data de 24.09.2008 am achitat taxa de poluare in valoare de 5.294,00 ron la Adm. sct. 4. ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare plãtita (înainte de 15 martie) - dosar de înmatriculare refuzat observ observ Ca sa luam lucrurile în ordinea lor cronologica: [b]08.03.2013[/b] - M-am prezentat la Finanțe pentru calcularea taxei de poluare. Am primit un ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto n_roxxanne n_roxxanne Daca am platit taxa auto pentru prima inmatriculare a unei masini cumparata in Romania dar adusa de afara in luna iulie 2014 pot cere recuperarea ei?multumesc. (vezi toată discuția)