avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa auto platita si recuperata de fostul proprietar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa auto platita si recuperata de fostul proprietar

Ce fac daca fostul proprietar a recuperat taxa dupa ce a vandut masina?
Caz in cauza:
Am cumparat masina in ianuarie 2013. La inmatriculare, am fost la fisc si am primit adeverinta cum ca pentru autoturismul in cauza nu s-a recuperat taxa auto.
In luna martie 2013 fostul proprietar a primit castig de cauza in instanta pentru recuperarea taxei auto pe care a platit-o in 2010 cand masina a intrat in tara.
Astept sfaturile dumneavostra.
Cu respect, Marius
Cel mai recent răspuns: 84wzz , utilizator 08:57, 27 August 2015
se pare ca numai cel care a platit taxa auto inainte de 2010 are dreptate, este nedreptatit. Dar eu, cel care am cumparat masina cu buna credinta, am primit adeverinta de la ANAF ca are "taxa platita si nerecuperata" nu sunt nedreptatit.
Voi, cei care comentati, doar asa ca sa va aflati in treaba, cum ati fi reactionat in situatia mea?
Multumesc lui Alexis88 pentru comentarii, care chiar sunt la subiect: "Vad ca tuturor vi se pare firesc si normal faptul ca cel care a cumparat auto si a suportat in pretul de achizitiei al masinii "taxa de inmatriculare" la revanzare sa trebuiasca sa cedeze din pretul masinii pentru a o vinde"
Eu nu sunt samsar, si am cumparat masina pentru uz personal.
Pentru moment nu imi permit sa schimb masina ca pe sosete, dar cu siguranta peste vreo 4,5,6...10 ani o voi schimba, in acelasi timp cu vanzarea acesteia, moment in care ma voi lovi de aceasta taxa nelegala.
Am luat legatura cu fostul proprietar pentru clarificari, si am vorbit cu peretii, spunindu-mi ca "prost ar fi el sa imi dea macar jumatate din taxa actuala, nu cea recuperata, asa cum am pretins eu (cu gandul ca voi mai pune eu jumatate si sa platesc eu taxa)".
Multumesc pentru comentariile la subiect, si ii rog pe cei care doar vor sa improste cu noroi sa se abtina de la alte comentarii.
Cu respect,
Marius
Conform Codului Civil, contractul de vanzare-cumparare este conventia prin care o persoana, numita vanzator, transmite altei persoane, numita cumparator, dreptul sau de proprietate - sau alte drepturi (reale sau de creanta) - in schimbul unei sume de bani, numita pret.
In cazul de fata - un autoturism, cu toate creantele si obligatiile pe care le incumba, nu?
Banuiesc ca nu e nevoie de clauza contractuala care sa stipuleze ca vechiul proprietar nu are obligatia de a plati impozitul in viitor, nu? Sau: nu e nevoie de clauza contractuala care sa specifice ca masina se vinde cu roata de rezerva sau cu volanul, am dreptate? Si nu cred ca vi s-ar parea firesc ca vanzatorul sa vina dupa n luni sau ani sa va ia roata de rezerva sau volanul masinii pe motiv ca nu au facut obiectul contractului de vanzare-cumparare.
Deci nu vad de ce ar fi necesar sa se prevada intr-o clauza speciala ca vechiul proprietar nu mai are dreptul sa incaseze sume suplimentare pentru un autoturism pentru care a primit deja pretul cerut si cuvenit. Solicitarea si/sau incasarea taxei dupa semnarea contractului (in opinia mea) ar fi o intruziune in dreptul de proprietate al noului proprietar si cred ca ar constitui un dol, intrucat cumparatorul de buna credinta a cunoscut o alta situatie de fapt.
In alta ordine de idei, faptul ca prezinti in instanta acte care atesta ca esti proprietarul de drept al autoturismului si in fapt nu mai esti, dar "omiti" sa precizezi asta nu e cumva o infractiune, nu e fals in acte?
Legala sau ilegala, taxa auto a existat si exista. Atata vreme cat exista o lege care o valideaza e legala si nu suntem in masura sa decidem asta, ci doar sa respectam legislatia in vigoare. Dar asta nu ar trebui sa incurajeze asa numitul "tras in teapa pe romaneste", sunteti de acord?
in aceeasi situatie ma aflu si eu doar ca hotararea instantei de reuperare a taxei a fost emisa in data de 18 februarie iar eu am primit adeverinta de la anaf in data de 8 mai ca NU A FOST RECUPERATA . In acel moment daca stiam ca taxa a fost cistigata in instanta nu mai cumparam masina la pretul negociat cu fostul proprietar. Am sanse sa cistig in instanta procesul contra fostului proprietar pentru prejidiciul adus mie.
marianasandu2000 a scris:

in aceeasi situatie ma aflu si eu doar ca hotararea instantei de reuperare a taxei a fost emisa in data de 18 februarie iar eu am primit adeverinta de la anaf in data de 8 mai ca NU A FOST RECUPERATA . In acel moment daca stiam ca taxa a fost cistigata in instanta nu mai cumparam masina la pretul negociat cu fostul proprietar. Am sanse sa cistig in instanta procesul contra fostului proprietar pentru prejidiciul adus mie.

buna ziua

si eu am o situatie aparte cu taxa incasata de stat in 2007.

se intampla in 2007 luna dec . cand am cumparat un ford focus din germania.

dupa calculele de atunci am fost nevoit sa platesc 2400 eur , pt ca masina a fost inregistrta ca avand euro 2.

dupa un an , fara proces, am fost chemat la anaf si am primit inapoi aprox 1200 eur din taxa

dar tot am rams cu 1200 aprox platiti.

acum am cateva intrebari :

eu mai pot recupera diferenta?
daca vand masina mai trebuie sa platesc ceva taxa?

merci
Se poate incerca recuperarea taxei de poluare retinuta in 2008 . Daca se recupereaza aceasta taxa, cumparatorul masinii trebuie sa achite timbrul de mediu, in cazul in care intentionati sa o vindeti .

Alte discuții în legătură

Pot sa recuperez taxa de poluare? dacidaci dacidaci Buna seara Am achizitionat in 26.07.2008 un Iveco din Germania si in data de 24.09.2008 am achitat taxa de poluare in valoare de 5.294,00 ron la Adm. sct. 4. ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare plãtita (înainte de 15 martie) - dosar de înmatriculare refuzat observ observ Ca sa luam lucrurile în ordinea lor cronologica: [b]08.03.2013[/b] - M-am prezentat la Finanțe pentru calcularea taxei de poluare. Am primit un ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto n_roxxanne n_roxxanne Daca am platit taxa auto pentru prima inmatriculare a unei masini cumparata in Romania dar adusa de afara in luna iulie 2014 pot cere recuperarea ei?multumesc. (vezi toată discuția)