avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... consum apa nedeclarat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

consum apa nedeclarat

daca intr-un bloc toti proprietarii au centrale termice dar nu toti aduc consumul de apa cand se fac declaratiile de consum in perioada de citire a apometrelor, cum se calculeaza sau cati mc de apa se pun unei persoane sau unui apartament care nu a dat citirea...in afara de faptul ca poate pune estimativ fata de cat a consumat inainte...dar noi acum incepem treaba ca asociatie si nu stiu cam cat ar fi putut consuma,legal,cum se calculeaza...?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:49, 31 Martie 2013
Comitetul executiv trebuie sa intocmeasca un Regulament privind lecturarea apometrelor in care sa se prevada toate aceste aspecte, cat, cum, cine, cum se impart diferentele, etc....
La Documente utile gasiti un material care sa va ajute.
Am sa va dau o sugestie cum facem la noi in asociatie.
Celor care nu aduc citirea le punem pe liste media consumului celor care au declarat. Acesta este un consum estimat, iar luna viitoare cand vin cu citirea indecsilor, se regularizeaza consumurile.
Dupa ce am prevazut consumurile declarate si cele estimate, constatam o diferenta de consum. Pe aceasta o repartizam in functie de cota-parte indiviza tuturor apartamentelor.
In cazul in care aveti apartamente cu CT, acestea vor suporta pierderile numai la AR, asa incat va sugerez sa faceti calcul pierderilor separat AC fata de AR.

La a 3-a luna de nedeclarare a indecsilor i se prevede persoanei un procent de cca 20% din pierderi, ramanand ca celorlalti sa li se repartizeze restul de 80%.
Daca luna urmatoare vine cu indecsii cititi, pornim cu indecsii de intrare scazand din indecsii declarati acum consumul mediu calculat pentru luna in curs.

Asteptati si alte sugestii si va puteti alege din variantele propuse.

Oricare varianta o alegeti, redactati un Regulament de repartizare a diferentelor de apa, il scrieti in caietul de PV si-l semneaza membrii comitetului si, in plus, mai faceti si o foaie scrisa si semnata de asemenea de membrii comitetului si o afisati la avizier pentru ca proprietarii sa ia aminte.
Diferenta de consum pentru apa se repartizeaza functie de numarul de persoane dintr-un apartament (art. 34 din HG 1588/2007), acestia fiind consumatorii, si nu functie de cota-parte indiviza. Daca intr-un apartament locuiesc 5 persoane si dau un consum de 10 mc. (real sau nu), iar in alta parte sunt 3 persoane care dau un consum tot de 10 mc. (real), atunci corect este ca repartizarea pierderilor sa se faca pe nr. de persoane si nu pe cota parte indiviza.
Noi am spus mai sus, altceva: com. executiv sa intocmeasca un Regulament, sa-l dezbata, sa-l intoarca pe toate fetele, sa-l aprobe, sa-l afiseze spre a fi luat la cunostinta de toata parohia.
Acum veniti si ziceti ca diferenta sa se repartizeze pe nr. de persoane (consumatorii). Este bine, dar mai sunt si alte metode, adica pe cpi, proportional cu consumul sau o combinata intre cele de mai sus. nu poate administratorul sa hotarasca ceva de capul lui... el executa conform unei reglwementari a conducerii as. prop.
S-a mai spus: un asemenea regulament il gasiti in partea dreapta a paginii, la Documente utile - si va doresc mult succes, pentru ca nemultumiti tot o sa aveti, chiar daca nu repartizati nimic...
laurab82 a scris:
.. dar nu toti aduc consumul de apa cand se fac declaratiile de consum in perioada de citire a apometrelor, cum se calculeaza sau cati mc de apa se pun unei persoane sau unui apartament care nu a dat citirea...

Adopatati in comitetul executiv un regulament de gestionare a apei, asa cum s-a mai spus pe acest subiect.
Noi, avand in vedere tocmai aplicarea unui asemenea regulament, trecem pe lista de plata fiecarui apartament exact consumul rezultat din diferenta indexului de la o luna la alta. Celor care nu aduc la cunostinta administratorului indexul le trecem cate 7 metri cubi de persoana pe luna. Asa ca la 2 persoane va plati 14 m.c , la 4 persoane 28 m.c si asa mai departe. Compensam in urmatoarele maxim 3 luni la cerere... Asa ajungem sa acoperim factura furnizorului si chiar sa avem rezerve, fonduri suplimentare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi apa alexi alexi As dori sa stiu cum trebuie sa se imparta pierderile de la apa, adica diferenta ce rezulta din citirea apometrului de scara si cele individuale(din ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)