avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotãrâre judecãtoreascã care sã tinã loc de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotãrâre judecãtoreascã care sã tinã loc de titlu de proprietate

Poate Instanţa de judecată să pronunţe o hotărâre(sentinţă civilă) care să ţină loc de titlu de proprietate privind o suprafaţă de teren?
În fapt:am avut pe rolul instanţei civile un proces având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate privind o suprafaţă de teren,obţinând o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă în acest sens în favoarea mea.Tot în această acţiune civilă am solicitat şi emiterea titlului de proprietate de către comisia locală de fond funciar,cerere care a fost disjunsă printr-o acţiune înregistrată separat.În final şi de această dată Instanţa mi-a dat o soluţie favorabilă obligând comisia locală de fond funciar(prin sentinţă civilă şi irevocabilă)să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate în conformitate cu H.G.nr.890/2005,art.5,privind suprafaţa de teren în cauză.
Problema este că această comisie locală de fond funciar refuză să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate aşa cum a fost stabilit în sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă şi prevăzut de H.G. nr.890/2005 pentru diferite motive care nu au legătură cu cauza.Am urmat şi procedura executării silite prin obligaţia de a face prin intermediul executorului judecătoresc,dar tot nu îşi îndeplineşte obligaţia comisia locală de fond funciar.
În prezent am intentat o acţiune civilă având ca obiect amenda civilă şi daune-interese împotriva acestei comisii locale de fond funciar,mai mult am făcut şi plângere penală pentru abuz în serviciu(art.246 c.p).
Dar cu toate acestea demersuri legale,comisia locală de fond funciar tot nu îndeplineşte obligaţia întocmirii actelor premergătoare emiterii titlului de proprietate pentru suprafaţa de teren în cauză şi astfel nu mă pot folosi de dreptul meu legal de proprietate,respectiv intabularea la oficiul de cadastru si publicitate imobiliară pentru realizarea scopului propus.
Întrebarea este:poate Instanţa să emită o hotărâre(sentinţă civilă)care să ţină loc de titlu de proprietate pentru ca să pot intabula respectiva suprafţă de teren?
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2013
mike72_mail, utilizator
Cel mai recent răspuns: mike72_mail , utilizator 23:12, 31 Martie 2013
In principiu raspunsul este "DA".

Dar in cazul dvs. nu mai are ce sa mai pronunte instanta; s-a pronuntat deja!

Comisia locala trebuie sa respecte hotararea pronuntata.

Este foarte bine ca ati deschis o noua actiune civila prin care solicitati daune-interese.
Buna ziua!
Este interesant ce s-a stabilit prin hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate si daca aceasta hotarare nu reprezinta deja un titlu.
Pe de alta parte, dumneavoastra sunteti si titularul unei hotarari judecatoresti prin care comisia locala de fond funciar a fost obligata sa intocmeasca actele premergatoare emiterii titlului de proprietate. O astfel de hotarare este dificil de pus in executare, fiind vorba despre obligatia de a face. Insa, pe langa cererea de chemare in judecata prin care solicitati daune-interese, aveti la indemana si formularea unei plangeri penale pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, formulata impotriva membrilor comisiei.

Succes!!
Am formulat si o acţiune penală având ca obiect abuzul în serviciu conf.art.246 c.p.împotriva reprezentanţilor comisiei locale de fond funciar.Dar pe mine ma interesează dacă cu toate acestea demersuri legale,este totuşi o autoritate a statului ca poate obliga CLFF să întocmească actele premergătoare întocmirii titlului de proprietate pe suprafaţa de teren aşa cum a este prev.de H.G.890/2005 si stabilit printr-o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă.
Prin acţiunea civilă ulterioară privind amendarea CLFF şi obţinerea de daune-interese sigur se îndeplinesc,inclusiv faptul că vor fi condamnaţi pentru abuz în serviciu,dar cum pot să oblig totuşi comisia locală de fond funciar(CLFF) să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate sau ce acţiune civilă pot întreprinde la Instanţă care să înlocuiască acel titlu de proprietate pentru ca să pot intabula terenul?
Realizarea dreptului se poate face printr-o acţiune directă la Instanţă indicând motivele de fapt şi de drept cu anexarea dovezilor(sentinţele civile şi irevocabile,expertiză topo de amplasament,hotărâre a comisiei judeţene de fond funciar în acest sens,etc.)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotãrâre judecãtoreascã pentru partaj miki70_is miki70_is Se poate face ieşirea din indiviziune(partaj judiciar) a unei suprafeţe de teren în baza Sentinţei civile definitive şi irevocabile sau trebuie emis ... (vezi toată discuția)
Verdict instanta : doua titluri de proprietate pe aceeasi suprafata de teren s_mari s_mari Printr-o plangere petentul a solicitat anularea partiala a titlului de proprietate si eliberarea unui alt titlu care sa cuprinda si alte suprafete de ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie parcele padure Mihail Opra Mihail Opra Buna ziua, Am fost indreptatit de catre instanta judecatoreasca printr-o sentinta civila irevocabila safiu pus in posesie asupra unor parcele de padure. ... (vezi toată discuția)