avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Suspendarea prescriptiei dreptului la actiune in cazul ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Suspendarea prescriptiei dreptului la actiune in cazul demararii procedurii de mediere

Sun aplicabile prev.art. 2.532 pct.7 din NCC in situatia declansarii procedurii medierii prin incheierea unui contract de premediere inainte de promovarea actiunii in instanta, (partea solicitanta dorind medierea si nu doar informarea privind avantajele medierii!) cat si prev.art. 2.534 NCC?

Imi poate explica cineva mai concret cum opereaza aceste prev., in situatia declansarii procedurii medierii asa cum am aratat mai sus?
Multumesc.
Tin sa multumesc tuturor celor care au intervenit in aceasta speta,mai ales dnei "mediator_comeaga" si dnei moderator,care au apreciat ca opiniile pot fi divergente,dar constructive. Menirea acestui forum de fapt, asta se doreste a fi,nu?
As acorda un punct negru insa incercarii discriminatorii de apreciere a mediatorilor fara pregatire juridica vs.celor cu pregatire juridica.Dar mizez pe profesionalismul colegilor mei fara pregatire juridica,care desi nu pot face incadrari juridice si sa citeze din legi,capitole si articole,pot in schimb sa faca altceva-sa medieze...si o pot face extrem de bine!Ca doar pentru asta au fost pregatiti!
P.S.Gandirea convergenta este o piedica in calea dezvoltarii personale.

Am inteles si multumesc pt raspunsurile ref. la topicul creat de mine dar...sa spui ca premedierea NU ESTE o etapa din cadrul procedurii de mediere...(si nu ma refer la desfasurarea sedintelor de mediere dupa incheierea contractului!) e cam..ciudat. Sau,..ca sa nu mai sariti asa (fiindca nu am nimic cu nimeni, Doamne fereste!) , mi se pare ciudat.

Doamna Lalita, daca mi-am permis sa emit o parere in legatura cu opiniile mediatorilor-juristi/avocati ref. la prevederile legale care DE CELE MAI MULTE ORI difera fata de opiniile mediatorilor fara pregatire juridica , credeti-ma ca am facuta in cunostinta de cauza.
Mi-a fost dat sa vad cateva Acorduri de mediere incheiate de catre mediatori fara pregatire juridica, care nu aveau nici-o legatura cu normele legale. Sa nu va povestesc despre desfasurarea sedintelor de mediere de catre unii meditori nonjuristi, in momentul in care se discuta despre diverse norme legale aplicabile conflicutului supus medierii. Jenant..
Bine, am cunoscut si mediatori nonjuristi care,...chiar daca sunt luati prin surprindere in discutiile cu privire la normele lagale in timpul sedintelor, trec asa de elegant pe langa subiect(pana se documenteaza) incat merita felicitati.

A, da, pe final: si eu..multumesc mamei mele ca mi-a pus cartea in mana..si bunicii ca ma bate la cap zilnic sa studiez..si.., ups..cui ii pasa!:)
Buna ziua, parerea mea este ca atata vreme cat legea speciala, respectiv cea a medierii ,prevede in mod expres, care este momentul in care se suspenda termenul de prescriptie a dreptului la actiune, respectiv in momentul incheierii contractului de mediere, trebuie sa ne raportam la aceaste dipozitii si nu la cele din Codul civil.
In privinta procedurii prealabile incheierii contractului de mediere, chiar daca nu se constituie ca o mediere propriuzisa, face parte din procedura de mediere reglementata in Cap. 5 .
Irina S, regret că vi se pare ciudat ceea ce spune legea , pentru că cei care şi-au exprimat opiniile aici au avut în vedere în primul rând prevederile legii, atât a celei speciale, legea medierii, cât şi a legii procesual civile în materie. Probabil că orice lege, atunci când ne izbim de prevederile ei şi nu ne convin , ne determină să o considerăm ciudată. Revenind, credeţi că cel puţin mediatorilor nu le-ar conveni ca legea să prevadă suspendarea cursului prescripţiei încă de la momentul închieerii contractului de premediere? Poate că dacă ar fi aşa, numărul clienţilor ar putea chiar să crească .
Însă , aceste prevederi, consider eu, au ca scop , printre altele, prevenirea unor tergiversări ale procesului judiciar .
În faza prealabilă şedinţelor de mediere părţile nu negociază nimic, iar ele pot să nu dorească să meargă pe această procedură.
ªi nu în ultimul rând, prin scrierea acestui mesaj, vă rog să încercaţi abţinerea de la anumite comentarii menite să inducă ideea că mediatorilor nu le-ar fi pus nimeni cartea în mână , pentru că nu obţineţi nimic în acest fel . Nu uitaţi că mediatorii sunt într-un procent foarte ridicat jurişti, iar cei nonjurişti au parcurs deja facultăţi , masterate şi unii chiar doctorate, astfel că se poate prezuma faptul că au stat şi stau destul de mult timp cu cartea în mână. Mulţumesc.

Alte discuții în legătură

Medierea in cazul litigiilor de munca Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator După cum se ştie deja, prin Legea nr. 115/2012 , a fost reglementată obligativitatea participării la o şedinţă de informare privind avantajele ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli premediere/mediere Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. cheltuielile efectuate de un reclamant cu premedierea (ex onorariul perceput de ... (vezi toată discuția)
Termenul de prescriptie in cazul conflictelor de munca LUMI1971 LUMI1971 Medierea conflictelor de munca intrerupe termenul de contestatie in instanta, sau se poate merge in paralel? (vezi toată discuția)