avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Suspendarea prescriptiei dreptului la actiune in cazul ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Suspendarea prescriptiei dreptului la actiune in cazul demararii procedurii de mediere

Sun aplicabile prev.art. 2.532 pct.7 din NCC in situatia declansarii procedurii medierii prin incheierea unui contract de premediere inainte de promovarea actiunii in instanta, (partea solicitanta dorind medierea si nu doar informarea privind avantajele medierii!) cat si prev.art. 2.534 NCC?

Imi poate explica cineva mai concret cum opereaza aceste prev., in situatia declansarii procedurii medierii asa cum am aratat mai sus?
Multumesc.
mediator_comeaga a scris:

Mediatorii nu "incheie" acordurile de mediere. Toate aspectele asupra carora partile se inteleg le apartin acestora, mediatorului nu ii este permis sa dicteze, sa corecteze, sa reformuleze, daca partile nu doresc acest lucru. El nici macar nu semneaza acordul, ca sa nu mai spunem ca uneori nici nu este cel care il scrie. Acordul este intelegerea partilor.
Asta nu inseamna ca trebuie sa ii fie indiferent ce se scrie acolo sau cum se scrie, insa uneori poate fi pus in situatii ingrate. Sunt convinsa ca marea majoritate a mediatorilor stiu sa evite abil astfel de situatii.


Acordul de mediere va fi in toate situatiile redactat (si asumat/semnat) de catre mediator.

In cazul in care nu se intampla asa inscrisul va purta numele de tranzactie, acord, intelegere, etc. dar nu acord de mediere.

Cred ca e logic ca nu putem avea mediere fara mediator...... nu?:)




bpcs a scris:

Acordul de mediere va fi in toate situatiile redactat (si asumat/semnat) de catre mediator.



ART. 58 - Legea192/2006
(1) Când părţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea şi care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. De regulă, acordul este redactat de către mediator, cu excepţia situaţiilor în care părţile şi mediatorul convin altfel.

Desi conform art. 4 alin. (1) din Legea 192/2006 – medierea reprezinta o activitate de interes public, mediatorul nu este investit cu putere de autoritate publica. Asadar, acordul de mediere este un contract bilateral intre parti, cu putere de inscris sub semnatura privata. Mediatorul nu semneaza acordul, insa in cuprinsul acestuia se mentioneaza ca a fost incheiat in cadrul biroului de mediator X, in data Y, etc.

Acordul de mediere este valabil si produce efecte inca de la contractarea care a avut loc intre parti. Redactarea acestuia de catre mediator si semnarea de catre parti a intelegerii intervenite intre ele nu are efecte ad validitatem, ci ad probationem; totodata, este o optiune a partilor. Acestea decid daca acordul de mediere se redacteaza de mediator, de catre ele, de catre avocatii lor, ori nu se redacteaza.

Acordul de mediere este un contract de tranzactie, de cele mai multe ori.

Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Stimati colegi de forum,

Intrucat raspunsul privind "Suspendarea prescriptiei dreptului la actiune in cazul demararii procedurii de mediere" a fost primit, va rog sa nu postati mesaje offtopic, chiar daca dezbateti teme interesante (contractul si acordul de mediere). Informatiile oferite de dvs. pot fi de folos ulitizatorilor, asa ca va rog sa deschideti un topic nou, cu subiectele respective.

Va multumesc pentru intelegere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in cazul litigiilor de munca Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator După cum se ştie deja, prin Legea nr. 115/2012 , a fost reglementată obligativitatea participării la o şedinţă de informare privind avantajele ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli premediere/mediere Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. cheltuielile efectuate de un reclamant cu premedierea (ex onorariul perceput de ... (vezi toată discuția)
Termenul de prescriptie in cazul conflictelor de munca LUMI1971 LUMI1971 Medierea conflictelor de munca intrerupe termenul de contestatie in instanta, sau se poate merge in paralel? (vezi toată discuția)