avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Adagiu latin
Discuție deschisă în Cultură generală

Adagiu latin

Cui ii este atribuit acest aforism latin, ,, Qui certat de damno vitando anteponendus est qui certat de lucro captando”? Este forma corecta a acestui principiu roman? Apartine cumva acest dicton juristului roman, Venuleius Saturninus?
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
HeniuV, utilizator
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 21:46, 22 Aprilie 2013
Qui certat de damno vitando anteponendus est ei qui certat de lucro captando.

Aceasta ar fi forma corecta, care se traduce prin:

"Cel care lupta pentru a evita un prejudiciu ar trebui preferat celui care lupta pentru a castiga un beneficiu."

Sau "Cine se judeca pentru evitarea unei pagube trebuie pus inaintea celui care se judeca pentru obtinerea unui castig" unde "trebuie pus inaintea..." are sensul de "trebuie sa i se dea castig de cauza".

Cat despre autor, nu cunosc raspunsul...
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maxime in...limba latina! MIHAI GRIGORE MIHAI GRIGORE eu am inceput cu .....M...sa zicem de la Mihai!:D Magna cum laude - Cu deosebită laudă, distincţie (menţiune pe diplomele de doctorat). Margaritas ante ... (vezi toată discuția)
Amenda de circulatie primita in franta daniela a. daniela a. buna ziua, o sa trec direct la subiect si sper sa ma puteti ajuta cu cateva informatii. tatal meu a luat o amenda de circulatie in Franta acum 5 luni, suma ... (vezi toată discuția)
Anchetă socială în irlanda, primăria nu are fonduri să plătească juristul. ce se întâmplă în acest caz cu procesul de divorț cu încredințarea minorului? angyky angyky Cine trebuie să plătească juristul care trebuie sa facă ancheta sociala la domiciliul părintelui din Irlanda? Daca nu plătește nimeni ce se întâmplă ... (vezi toată discuția)