avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare apartament ipotecat

Am o problema cu un apartament pe care l-am contractat in 2007 si achitat in intregime in 2008, care acum este gata. Am fost chemata sa semnam actele, dar am solicitat sa vad si eu coptractul inainte. Am avut surpriza sa constat ca in contract este trecut urmatorul lucru, citez: "Cu excepţia ipotecilor notate în favoarea CREDIT EUROPE BANK (ROMÂNIA) S.A. (fostă FINANSBANK (ROMÂNIA) S.A.), apartamentul ce face obiectul prezentului contract nu a fost scos din circuitul civil în temeiul vreunui act normativ, nu este grevat de alte sarcini sau servituţi, nu este supus nici unei forme de executare silită, aşa cum rezultă şi din Extrasul de Carte Funciară nr. ** eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – Biroul de Carte Funciară sector 5 Bucureşti, societatea vanzatoare, prin reprezentant garantând cumpărătorul împotriva oricăror evicţiuni totale sau parţiale conform art. 1337 Cod Civil"

Am intrebat ce este cu aceasta ipoteca si am primit raspuns ca imobilul, un apartament intr/un bloc cu alte 100 de apartamente, a fost realiyat cu credit de la banca si banca a impus anumite reguli privind vanzarea, ipoteca urmand sa fie ridicata de banca imediat ce se va incheia contractul. In acest sens mi/a trimis o adresa din partea bancii, in care se stipuleaza faptul ca banca este de acord cu instrainarea imobilului cu conditia ca dupa incheierea contractului sa ne prezantam la banca cu acest contract. Tot in aceasta adresa banca precizeaza ca dupa aducerea contractului, banca va proceda la radierea ipotecilor ce greveaza imobilul respectiv. Credeti ca totul este in ordine sau pot avea probleme ulterioare? Ce ma sfatuiti? As putea solicita introducerea unei clauze in contract care sa ma asigure impotriva unor situatii neplacutecum ar fi de exemplu daca banca nu se tine de cuvant sa ridice ipoteca?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 09:38, 27 Februarie 2009
Care şi de ce natură ar fi impedimentele? De ce nu s-ar putea obliga banca? N-o împiedică nimic. Dimpotrivă, are tot interesul ca preţul achitat de cumpărător să nu ia altă destinaţie decît stingerea parţială a creditului contractat de vînzător.

Eu spun că nu doar că se poate obliga, ci că ar avea şi un interes în asta.
Intr-un contract de vanzare-cumparare in care nu e parte, banca se obliga? in ce temei?
Nu are nevoie de alt temei decît acela de creditor al vînzătorului. Creditor ipotecar, interesat să-şi recupereze creanţa. ªi nu se obligă la altceva decît la a consimţi la radierea ipotecii în cazul în care plata îi profită.

Mai simplu nici că se poate. Iar întrebarea nu este (nu ar trebui să fie) în ce temei se obligă, ci care este temeiul care ar împiedica-o să se oblige.
In general, dezvoltatorii au cate 500-1000 apartamente, chiar si logistic i-ar fi imposibil bancii sa fie prezenta la fiecare astfel de contract. Banca poate da o declaratie, in cadrul contractului de vanzare-cumparare, dar nu se obliga fata de cumparator. Nu are temei aceasta obligatie pentru ca ea nu e parte in contract. Daca nu-si respecta declaratia, cumparatorul nu are temei sa o oblige sa o faca. Dimpotriva doar vanzatorul o poate obliga. pentru ca intre ei exsta o relatie contractuala. B-)
Brom, mai meditaţi la temeiul obligaţiei. Dacă banca nu îşi va respecta obligaţia asumată (aceea de a radia ipoteca în situaţia efectuării plîţii în condiţiile stipulate, cumpărătorul va avea instanţa de partea lui. Acordul băncii echivalează cu divizarea obligaţiei debitorului vînzător şi cu o stingere a acelei părţi din datorie care este cuantumul preţului plătit de cumpărător, plată în urma căreia banca se obligă să consimtă la reducerea garanţiilor sale prin scoaterea apartamentului de sub ipotecă.

E complicat? Juridic vorbind. Eu afirm că nu.

Alte discuții în legătură

Dreptul meu de proprietate.... florib florib ..buna ziua.Am o problema si vas ruga frumos sami raspundeti .Am obtinut un apartament cu 2 camere de la un verisor,cu act de vanzare cumparare,dar cu o ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament shonny shonny Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile. Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la ... (vezi toată discuția)
Uregent - contract v-c cu plata in rate, a unui imobil cu ipoteca la banca - clauze IuliaCo IuliaCo Buna ziua, Va rog mult, o parere despre claritatea si pertinenta clauzelor. Precizez ca eu sint cumparatorul, avansul in ziua semnarii este 50% din pretul ... (vezi toată discuția)