avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autorizare firma dpdv al Sanatatii si Securitatii in ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autorizare firma dpdv al Sanatatii si Securitatii in Munca

Buna ziua,

In cazul firmelor infiintate acum 20 de ani cand nu era L319 si NM de aplicare a legii, cum se procedeaza cu obtinerea autorizatiei dpdv SSM. Aceasta autorizatie din cate inteleg trebuie obtinuta inainte de inceperea activitatii...

Exista vreo problema daca ma duc acum sa obtin aceasta autorizatie urmarind cerintele de mai jos:
Art. 6. - (1) În vederea autorizării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorul are obligaţia să depună la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea o cerere, completată în două exemplare semnate în original de către angajator, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de următoarele acte:
a) copii de pe actele de înfiinţare;
b) declaraţia pe propria răspundere, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, din care rezultă că pentru activităţile declarate sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: alimirela , utilizator 17:29, 17 Aprilie 2013
Cititi cu atentie mesajul inspector ssm. Daca nu credeti, ce se posteaza in mesaje, de ce nu intrebati pur si simplu, la ITM ?
Cereti angajatorului, sa va dea certficatul constator eliberat de catre Registrul comertului, corespunzator declaratiei pe propria raspundere, in domeniul ssm, date de catre angajator, la schimbarea sediului social.
Daca nu a intrat in posesia certificatelor constatatoare, cereti angajatorului sa le solicite de la Registrul comertului.
Firma fiind un SRL, cu siguranta Registrul Comertului a eliberat si "CERTIFICAT CONSTATATOR ", emis in baza L359/2004. Dumneavoastra spuneti ca nu s-au mai obtinut avizele privind protectia muncii. Pai nici nu trebuia obtinut vreun aviz, ci, in baza declaratiei pe proprie raspundere, ORC emite Certificat constatator, care tine loc de autorizatie.
Multumesc pentru raspunsuri. Am verificat certificatul constatator si este in regula. Am fost indusa in eroare de consultantul de SSM al firmei care a spus ca trebuie sa avem autorizatia de functionare pt. SSM pentru ca la controale inspectorii cer autorizatia si nu tin cont de certificatul constatator. Eu am vrut sa fim in regula cu toate autorizatiile.

Am fost si la ITM si au spus ca nu mai este nevoie de autorizatie si ca certificatul constatator tine loc de autorizatie.

Acum problema este ca cei de la ITM au spus ca vor sa vina in control...am vrut sa fac un bine si pana la urma am facut rau.

Legea este foarte clara in aceasta privinta si este imposibil ca ITM sa nu respecte aceste reglementari privind autorizarea. Cred ca e cazul sa va "reevaluati" consultantul SSM :). Nu e rau ca o sa aveti o inspectie de la ITM, cu aceasta ocazie aflati cum stati in ceea ce priveste conformarea cu legislatia SSM. Succes !
Multumesc, O sa vad cum o scot la capat...

O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatia ssm marianadavid marianadavid Buna seara, Societatile comerciale cu cod caen restaurante trebuie sa obtin aautorizatia din punct de vedere ssm de la ITM? Ce societati trebuie sa aiba ... (vezi toată discuția)
Autorizare itm pentru ssm - pentru administratia publica locala DanielaToader DanielaToader Buna ziua, Lucrez in administratia publica locala si am o intrebare: Daca pentru autoritatile publice este nevoie de autorizare de functionare in domeniul ... (vezi toată discuția)
Autorizare ssm in alt judet pentru sediu secundar/punct de lucru al unei sucursale ... cyan cyan Autorizare ssm in alt judet sediu secundar al unei sucursale . O societate pe actiuni are sediul principal in Bucuresti si mai multe sucursale in tara care ... (vezi toată discuția)