avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PARTICIPARE CHELTUIELI COMUNE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PARTICIPARE CHELTUIELI COMUNE

Bună ziua!
Cum credeţi că aş putea rezolva problema participării proprietarilor cu centrale termice , la cheltuielile privind schimbarea sau repararea coloanelor de încălzire? Eu sunt administrator, fac listele de întreţinere iar preşedintele este posesor al unei centrale termice şi nu vrea să participe la cheltuielile privind coloanele de încălzire, deşi ştie că acedstea fac parte din proprietatea comună, aşa cum prevede legea 230.
In această vară avem de înlocuit trei coloane de încălzire plus alte reparaţii la alte coloane, iar d-l preşedinte s-ar putea să nu-mi semneze listele de plată dacă apare cu cotă parte de participre.
Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: neutra , utilizator 17:20, 16 Aprilie 2013
Este vorba in ce spuneti dv. de spatii comune care au fost date spre folosinta exclusiva in schimbul platii unei chirii sau prestarii unor activitati, pe baza de contract de inchiriere. Aceasta inseamna exclusivitate.

Tevile nu sunt folosite in exclusivitate de unii dintre proprietari, ci in mod fortat trec si-si fac treaba lor de tevi prin toate apartamentele. Aici nu exista exclusivitate.
Art. 654, din care face parte al. (2) se intituleaza "Cheltuieli legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune". Alin 1 este regula, alin 2 este exceptia, iar in intreg articolul nu se face referire la nici o alta conditie, cum ar fi darea spre folosinta exclusiva etc. Oricum, daca interpretarea dvs (si nu a mea) este cea corecta, ce-i impiedica pe proprietarii care nu mai au nevoie de coloanele de incalzire fiindca nu mai utilizeaza instalatia respectiva sa le doneze pur si simplu celor care mai au chef sa le foloseasca si, astfel, sa scape de povara financiara pentru ceva care nu le mai aduce nici un beneficiu, ci le produce doar deranj in casa si pagube in portofel. In plus, mi se pare de bun simt ca fiecare sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile luate. Inclusiv pentru decizia de a pastra un sistem de incalzire ce implica niste costuri mai ridicate. A pretinde ca altii sa plateasca pentru confortul tau nu cred ca este corect. Eu personal, daca m-as afla in situatia de a fi obligata sa particip la inlocuirea coloanelor altora, as contesta in instanta fara nici o teama ca as putea pierde.
Pai sa vedem, inainte de a incepe un proces impotriva asociatiei, ca pe aceasta ati chema-o in instanta, nu pe proprietarii care inca mai folosesc avantajele sistemului de incalzire centralizat, daca aveti argumente.
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Obligatiile proprietarilor:
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

In normele de aplicare a legii, adica HG 1588/2007 se prevede:
Art.32
................
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Repet, articolele contrare sunt abrogate.
Legea 71/ 2011 de punere in aplicare a noului cod civil:
Art. 230
La data intrarii in vigoare a Codului civil se abroga:
bb) orice alte dispozitii contrare, chiar daca acestea sunt cuprinse in legi speciale.�
Deci art. 32 din HG 1588 este abrogat.
:oops:
Doamna, sunteti atat de categorica, incat imi fac mari griji pentru chiar existenta legii 230/2007 si a normelor sale de aplicare.:)

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! sunt un locatar de la un bloc de locuinte cu 20 apart. ... proprietar10 proprietar10 Buna ziua ! Sunt un locatar de la un bloc de locuinte cu 20 apart. A fost executata o lucrare de curatare/decolmatare coloana canalizare bucatarii, coloana ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)
Reparatie facuta doar pe jumatate de catre asociatie. redscouser redscouser Buna ziua. Presedintele unei asociatii a convocat proprietarii de pe un tronson sa le aduca la cunostinta ca trebuie schimbata coloana de incalzire ce ... (vezi toată discuția)