avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... comision administrare cont
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

comision administrare cont

Buna ziua. Am un credit de nevoi personale cu ipoteca din decembrie 2011 si, de cateva luni, banca imi percepe, mie si sotiei in calitate de girant, comision de administrare cont curent de 2,5 ron/luna/persoana desi la data semnarii contractului acesta nu exista. Este corect sa poata introduce comisioane ce nu se regasesc in contractul de credit?
Dle,

Explicati salariatului bancar faptul ca girantul/fidejusorul/garantul personal nu are decat o obligatie de garantie, nicidecum o obligatie de plata. Nu exista temei juridic pentru acest cont al girantului.
La fel s-a intamplat la mine acum 2 ani cu taxarea contului curent.

Am luat un credit ipotecar acum cu 4 ani, si am fost obligat sa deschid un cont curent pentru a plati credit (din acest cont banca retrage rata creditului).

In cazul meu comision de administrarea contului curent a fost ZERO la semnarea creditului, dupa aia banca m-a informat dupa 2 ani ca sa va percepe un comision de 5 RON/luna pentru acest cont curent. Am ”amenintat” banca cu o plangere la ANPC, si am primit banii pe care au luat deja din contul curent inapoi si nu m-au taxat in continuare. Adica, am ramas cu un cont curent cu comision de administrare zero pana astazi!

Important: acest cont curent (la banca unde am credit) nu este folisit de mine decat pentru a plati credit (adica nu il folosesc in calitata de cont de salariu sau pentru a plati alte lucruri). Daca asta ar fi fost cazul, banca putea spune ca este un produs separat si ”solicitat” si ”folisit” de mine in alte scopuri decat plata creditului.

In OUG 50/2010 aprobat prin legea 288/2010 este stipulat:

Capitolul IV - Informatii si drepturi privind contractele de credit
Sectiunea 1 - Dispozitii comune

Art. 33
.....

Art. 34
.....

Art. 35
(1) Fara a aduce atingere prevederilor legale privind modificarea dobanzii, pe parcursul derularii contractului de credit:

a) se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricaror altor costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor impuse prin legislatie;

b) se interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate in mod expres de consumator, neprevazute in contract si care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia. Aceste costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator. Sunt exceptate costurile impuse prin legislatie;
.....
.....
.....
(3) Pentru orice modificare a nivelului costurilor creditului, potrivit conditiilor contractuale, creditorul este obligat sa notifice consumatorul in scris sau, la cererea expresa a consumatorului, prin alta modalitate stabilita de acesta si agreata de creditor si va pune la dispozitia acestuia un nou tabel de amortizare/grafic de rambursare.

Eu am folosit textul de mai sus si imediat s-a terminat povesta cu introducerea si perceperea comisionului de administrare cont curent.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Stefan021, utilizator
@Stefan021
OG 50/2010 nu se aplica in acest caz. Acest act normativ are o singura prevedere aplicabila contului si anume cea in carebancile sunt obligate sa inchida contul, odata ce s-a terminat creditul.
Nu stiu daca ati fost atent, dar la semnarea contractului de credit ati semnat si un contract de deschidere cont si un contract cadru denumit Conditii generale de Afaceri ale bancii ( sau o denumire similara. Politica generala de afaceri, etc). Aceste contracte sunt reglementate de OUG 113/2009.

Temeiul legal pe care l-ati putea folosi este de fapt OUG 113/2009 art.101. Este permisa modificarea costurilor insa cu 60 de zile inainte de a interveni aceste modificari, termen in care utilizatorul serviciului de plata poate sa notifice banca despre faptul ca nu accepta aceste costuri, iar banca poate astfel denunta contractul de deschidere de cont, nu ii poate impune comisionul.
Acesta este raspunsul bancii:

"Buna ziua,

Urmare solicitarii dvs. va informam ca incepand cu data de 01.10.2012 pentru contul curent [ Editat ] Bank percepe lunar comision de administrare in valoare de 2,5 lei.
La data semnarii contractului de credit nr.RQ11125079516826 / 20.01.2012, codebitorul a semnat si primit ?Contractul de Ipoteca mobiliara nr 774 .
La paragraful 1 din Contractul de Ipoteca Mobiliara este mentionat ?GARANTUL constituie in favoarea Bancii o ipoteca mobiliara asupra
soldurilor creditoare prezente si viitoare ale urmatoarelor conturi ale Garantului ( ?.. ), precum si asupra tuturor drepturilor cu privire la sumele
existente in aceste conturi, pentru garantarea platii si descarcarii in intregime a obligatiilor in baza contractului de credit. ?

Cu stima,

[editat]
Ofiter Relatii cu Clientii, Sucursala Municipiului Bucuresti"

Vad ca si @Stefan021 a patit acest lucru dar el a rezolvat-o. Eu vreau sa fiu sigur pe ce ma bazez cand ii voi "ameninta" si eu cu OPC-ul: este necesar sa fie deschise 2 conturi curente si daca au voie sa-mi aplice comisionul lunar asupra lui/lor atata timp cat, la deschiderea lor, taxa de administrare era 0? LA fel ca si @Stefan021, nu folosim acest cont decat pt a plati creditul , nu am luat nici macar cardul de debit pe care n-il oferisera la deschiderea conturilor. Iar contul sotiei am fost nevoit sa-l alimentez cu 50 de lei, caci ala chiar este nefolosit.

Jocandi Causa a scris:

Dle,

Explicati salariatului bancar faptul ca girantul/fidejusorul/garantul personal nu are decat o obligatie de garantie, nicidecum o obligatie de plata. Nu exista temei juridic pentru acest cont al girantului.


Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator
NU sunt de acord cu dvs (= userul Jocandi Caus)

La acest credit ipotecar eu am fost OBLIGAT sa deschid un cont curent pentru a plati rata la credit. Acest cont curent este direct legat de creditul meu. Fara acest cont nu pot sa platesc rata la credit. Eu nu am folosit contul respectiv pentru altceva decat plata creditului.

Interpretarea mea este ca: daca o banca a acordat un credit cu un cont curent ”atasat” cu comision zero la semnarea creditului , nu mai are voie introduce un comision in viitor pe acest cont curent.

OUG 50/2010

Art 35b

... se interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului

In contractul meu este prevazut deschiderea contului aferent contractului de credit si nu mai conteaza in acest context OUG 113/2009.

V-am mentionat ca in cazul meu banca a stopat si returnat comision de administrare dupa am facut o sesizare mentionand prevederile din OUG 50/2010!


Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Stefan021, utilizator

Alte discuții în legătură

Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)
Comision de administrare credit prima casa cos1979 cos1979 Am un credit Prima Casa contractat in 2009. Conform OUG nr. 50/2010 art. 36 « (1) Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de ... (vezi toată discuția)
Comision banca ContSters320906 ContSters320906 Buna dimineata, va rog frumos sa-mi rasupndeti si mie la urm. intrebare: comisionul de administrare ptr. un credit de consum este considerat ca fiind abuziv ... (vezi toată discuția)