avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sa fac sau nu testarea poligraf ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sa fac sau nu testarea poligraf ?

Buna ziua !

Am si eu nevoie de un sfat, de la domnul avocat Lasconschi sau altcineva care ar putea sa ma ajute.

Lucrez pe o ambulanta Smurd. In februarie a disparut din biroul unui maistru un portofel. Intampalrea a facut ca eu si echipajul meu sa trecem in acea zi pe acolo sa alimentam ambulanta. Biroul maistrului se gaseste la circa 100 m de statia de alimentare cu carburant.
Operatiunea a durat cam 15 minute, timp in care nu am parasit perimetrul statiei de alimentare, nicidecum sa intru in birou la dansul. La sfarsit doar soferul a intrat in acel birou cu foaia de parcurs, dupa care am plecat fara sa mai trecem in acea zi pe acolo.....ulterior am aflat de disparitia portofelului de la colegii de acolo.

Azi am fost sunat sa ma duc pentru o declaratie.....trebuia sa primesc cica o citatie, nu am primit-o, am fost sunat de comandantul meu sa ma duc la sediul politiei.
Acolo am dat o declaratie in care am mentionat ca am fost sa alimentam ambulanta, ca nu am parasit perimetrul zonei de alimentare, lucru care poate fi confirmat de colegii mei,si ca doar soferul a intrat in acel birou...exact cum a fost.

La sfarsit am fost intrebat daca sunt de acord sa fiu testat cu aparatul poligraf si am scris in declaratie ca da...in fond stiu ca sunt nevinovat si nu am nimic de ascuns....ma gandeam ca asa se lamureste treaba .
Dar dupa ce am intrat pe forum si am vazut ca testul nu e relevant...ba mai mult te poate incrimina nevinovat mai ales daca esti emotiv ( dintodeauna sunt o persoana cam emotiva, nu ma pierd cu firea dar uneori tremur,transpir,imi creste ritmul cardiac in situatii mai aiurea) nu stiu daca ar fi bine sa fac acel test sau nu.
Am citit despre persoane care l-au picat din cauza emotiilor si nu vreau sa-mi pun singur cenusa in cap.

Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. As putea sa pic acest test din cauza emotiilor? Daca-l pic ce implica acest lucru?
Pot sa refuz acum acest test? Cum sa procedez? Nu vreau sa creada ca am ceva de ascuns dar nici sa fiu apoi anchetat pe baza unui test....inca am emotii desi treaba s-a petrecut dimineata.

Astept un sfat si multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:15, 20 Mai 2013
Desi au zis ca ma programeaza pentru testul poligraf inca nu m-au sunat.
Oricum am decis ca ar fi in defavoarea mea sa-l dau asa ca voi merge cu avocatul si voi refuza acel test.
Probe nu au cum sa existe deoarece eu nu am intrat in ziua respectiva in acel birou.

Ba mai mult, am vorbit cu maistrul respectiv si i-am zis "" nu stiti de ce m-au chemat la politie,doar stiti ca in ziua aia numai soferul a intrat la dumneavoastra"? zice "" stiu,le-am spus dar probabil au chemat toata tura de serviciu ""

Ideea e ca pe colegii de pe smurd ( nu stiu cum a fost cu cei de pe foc) care au stat acolo 24 ore nu i-au chemat iar din echipajul meu au chemat doar 2 ,eu si soferul,celalalt coleg nu a fost chemat. Eu nu stiu ce ancheta e asta....

Si treaba s-a petrecut dupa cum se pare pe 26 februarie, atunci trebuiau luate eventual amprente sau alte probe si sa fim chemati la declaratii nu dupa aproape 2 luni.

Credeti ca ar trebui sa-mi fac probleme ? Aveti eventuale recomandari cum sa procedez ?

As putea sa efectuez un test poligraf pe banii mei la un centru autorizat ? E confidential? Eu stiu sigur ca nu am facut nimic si nu vreau sa-mi fac singur probleme dand poligraful la politie.


Daca nu ati intrat in birou nu il dati acum.
Spuneti ca eventual il veti face ulterior.
Sa se descurce avocatul sa le explice.
Nu va bagati in discutia avocatului ca o sa ii enervati pe politisti.
Ei vor dori sa vorbeasca cu dvs.
Avocatul trebuie sa stie cum sa procedeze in functie de situatia concreta.

Degeaba ati face testul poligraf la privat daca nu stiti ce intrebari va pun.
Singura intrebare sigura este daca ati intrat in birou si daca ati sustras...

Se poate face la privat dar la politie va pot intimida.

Mie mi-au luat un client si l-au sacait teribil fara sa ii faca testul.Psihologul a zis ca e vinovat.Parerea mea este ca este nevinovat.
Procurorul nu prea mai stie nici el...
Multumesc mult de sfaturi.
Nu am intrat in birou, deci nu au cum sa existe nici un fel de probe , asa ca va ascult sfatul si nu voi da nici un poligraf.
Avocatul dupa cum am vazut cred ca o sa se descurce, e destul de experimentat.

Poate voi da un poligraf platit de mine la un centru recunoscut de asociatia romana poligraf ,cred ca as avea mai putine emotii si fiind nevinovat cred ca ar fi ok. Si acel centru spune ""veți primi rezultatul sub forma unei expertize acceptată în toate instituțiile statului;""
Voi cere explicit sa mi se puna cel putin 2 intrebari care sa fie cat mai relevante si la obiect legate de acel incident din care sa reiasa clar.

Inca odata multumesc si va tin la curent .
Da, varianta cu testarea poligraf in privat si eu doresc sa o folosesc intr-un caz in care desi trebuia sa se dea achitare dupa toate calculele mele s-a dat o condamnare in care nici motivata nu prea este, dar este facuta cu mare dibacie cumva.Judecatorul a stat 2 luni ca sa motiveze si nu a raspuns si nu a inlaturat nicio aparare.
A ratificat practic rechizitoriul si acum ma judec undeva unde din cate m-am informat nu a fost achitat nimeni de vreo 7 ani...

Ma gandesc sa il folosesc in aparare ( pentru ca acolo nu se dau achitari ) deoarece observ ca probele apararii nu au fost luate in consideratie si clientul se afla in stare de recidiva ( doar pentru ca se presupune ca a comis o fapta...)

In cazul dvs., daca faceti la privat testul poligraf trebuie sa va ganditi daca sa il folositi sau nu deoarece dupa aceea va pot spune ca il puteti face si la ei pentru nu sunt probleme...
Trebuie sa va sfatuiti cu avocatul cum sa procedati.
In urmarirea penala se duc lupte tactice si psihologice intre aparare si acuzare si in general pierde cel care este mai slab pregatit...
Politia, de regula, este mai pregatita pentru dispute tactice si psihologice decat avocati, dar exista si exceptii...
Sper ca avocatul dvs. sa fie printre exceptii...si sa se descurce...mai ales daca sunteti nevinovat...

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Revin cu noutati.

In 10 am fost la unul dintre putinele cabinete autorizate de colegiul psihologilor din romania unde am sustinut un test poligraf.

In 14 am fost chemat la politie la poligraf, m-am dus pana la urma singur....avocatul avea treaba...ma rog.
Acolo m-am intalnit cu comisarul care ma chemase pt declaratie,i-am zis ca eu nu pot sa sustin testul ca sunt sub tratament. A zis ca trebuie sa vorbesc cu cel cu poligraful,un comisar sef psiholog.Am fost doar eu si soferul. Pe drum ne-a zis ca stie ca nu suntem noi vinovati dar am fost inidicati de comandant( ceea ce eram sigur) si de aceea suntem suspecti.

Am ajuns la psiholog caruia i-am explicat toata povestea, a parut si a vorbit foarte ok, i-am zis si de colegul ala ce spargea bani si era si in conflict cu maistrul...mi s-a parut ok. Mi-a spus dupa ce termin tratamentul sa fac si psihoterapie.....nu stiu dar mi s-a parut ca chiar m-a inteles.I-am explicat ca maistrul mi-a spus ca stie ca nu am fost in birou.
A zis sa-mi fac tratamentul,sa fac psihoterapie si apoi daca voi fi ok si va mai fi nevoie o sa vorbim. Si cu asta,ne-am strans mana si am plecat.

Azi mi-a venit rezultatul de la cluj care spune : Interpretarea diagramelor poligraf a evidentiat faptul ca raspunsurile la intrebarile relevante nu au provocat modificari psihofiziologice la nivelul la care sa poata oferi certitudinea unui comportament simulat,rezultand astfel ca subiectul este probabil sincer la intrebarile adresate.
S-a formulat concluzia de probabilitate deoarece este posibil ca reactivitatea psihofiziologica a subiectului sa fie influentata atat de faptul ca acesta este hiperemotiv cat si problemele medicale pe care le acuza in prezent""

Ma voi sfatui si cu avocatul daca sa merg cu rezultatul la ei .
Ce parere aveti? Voi putea folosi acest test in favoarea mea? Este bine sa le duc rezultatul sau sa las lucrurile asa ? As vrea sa-l arat macar comandantului care ma crede hot.

Astept un sfat,va multumesc.

Alte discuții în legătură

Testarea cu aparatul poligraf - cine propune testarea loredana96 loredana96 cine hataraste ca un invinuit poate sa fie testat cu aparatul poligraf?politia sau instanta?si cum de face acest lucru? (vezi toată discuția)
Situatie test poligraf andrewculda andrewculda Buna ziua! Ma numesc Andrei Culda, sunt inscris nou pe acest forum tocmai pentru a afla raspuns la cateva intrebari. In urma cu ceva timp un coleg de-al ... (vezi toată discuția)
Furt firma -- cu usa deschisa arimed arimed Buna ziua, Am o problema si am incredere ca ma puteti ajuta cu un sfat. La magazinul la care lucrez a fost comis un furt. Problema aparuta este ca usa ... (vezi toată discuția)