avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza contract de inchiriere spatiu comercial intre ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza contract de inchiriere spatiu comercial intre doua societati

Buna ziua,
Care ar trebui sa fie clauza specificata intr-un contract de inchiriere spatiu comercial intre doua s.r.l.uri, ca in caz de neplata a chiriei, proprietarul sa il poata evacua pe chirias fara a apela la justitie /proces. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:39, 22 Aprilie 2013
AdiStanica a scris:

Denuntarea si rezilierea sunt doua institutii distincte.Pentru evacuarea chiriasului pentru neplata chiriei in situatia dv devin aplicabile disp. art 1817.Denuntarea poate avea loc in cond art 1816, dar cand nu este vorba despre neindeplinirea culpabila a obligatiilor.

Foarte corect, aveti dreptate. Cu punctul asta m-am lamurit. Multumesc mult !

AdiStanica a scris:

Art 1831 pe care l-ati citat reglementeaza regula evacuarii chiriasului din spatii cu destinatie de locuinta.Ori, in speta pe care ati prezentat-o este vorba despre inchiriere intre comercianti(profesionistri),si in procent de 100/% nu s-a facut cu destinatia de locuinta pentru srl-ul chirias.

Insa aici ... am interpretat asa datorita Art. 1.778...
(3) Locaţiunea spaţiilor destinate exercitării unei profesii sau întreprinderi este supusă prevederilor prezentei secţiuni, precum şi dispoziţiilor art.1.824 şi 1.828-1.831.

Practic ... art.1831 de la locuinte, nu se aplica si la profesionisti (SRLuri)?
Sau la SRLuri ce sa aplica, ce art.?

Multumesc mult pentru implicare!
Un srl poate inchiria spatii comerciale ,in exercitarea obiectului de activitate, dar poate detine si spatii pe care sa le inchirieze cu titlu de locuinta (persoane fizice) si atunci sunt aplicabile disp. la care ati facut trimitere, adica reguli particulare in materia inchirierii de locuinte.
Acest lucru nu trebuie inteles ca celelate situtii , in care inchirierea nu se face cu titlu de locuinta,exced legii.Am afirmat ca in respectul cuvantului asumat prin contract,odata ce exista clauza ref la evacuare ptr motive culpabile, aceasta ar trebui sa opereze in temeiul contractului,fara alte tergiversari.Evacuarea pe calea instantei ramanand solutia in cazul in care lucrurile nu evolueaza asa cum partile s-au angajat a le derula.Practic, ce sens ar mai avea sesizarea instantei cu o actiune in evacuare, atunci cand chiriasul pleaca de buna voie (in ciuda faptului ca legea spune ca avacuarea se face prin hotarare)

~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:

Nu este chiar atat de simplu.....

Exact asa ma gandesc si eu ... pare simplu dar nu este chiar asa !

Din ce ati scris dvoastra am retinut, urmatoarele:
BODEALEX a scris:

Cererea de evacuare se judecă cu citarea părţilor, în afară de cazul în care evacuarea imobilului pentru neplata chiriei sau a arenzii se solicită în baza unui contract care constituie, pentru plata acestora, titlu executoriu, potrivit legii.

De obicei un refuz de evacuare al spatiului din partea chiriasului vine "la pachet" si cu un refuz de plata.
Presupunand ca refuzul de evacuare va fi insotit si de neplata chiriei ... intrebarea este:
Care ar fi contractul care constituie ... titlu executoriu, potrivit legii.??? Cel incheiat la notar, la avocat sau inregistrat la fisc, sau in baza vreunei clauze? Care?

Multumesc!
Contractul de locatiune este titlu executoriu în condiţiile art. 1798 Cod civil.

Alte discuții în legătură

Evacuare chiriasi nsemeniuc nsemeniuc Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere nerespectat de chirias crriss crriss Cum sa procedez, in cazul in care am avut un chirias (de la o ambasada), contractul de inchiriere a fot facut pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014, el a ... (vezi toată discuția)