avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretarea unor articole dintr-un contract ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretarea unor articole dintr-un contract ce urmeaza a fi incheiat cu un furnizor de apa

Buna seara,
Am gasit un model de contract pe care urmeaza sa-l incheiem si noi ,pe asociatie ,cu furnizorul serviciului de alimentare cu apa si canalizare.
Nu prea imi sunt clare urmatoarele articole:
Articolul 12(3):
"Stabilirea cantitatii de apa meteorica preluata in reteaua de canalizare:
-cantitatea de apa meteorica preluata in reteaua publica de canalizare se determina prin inmultirea cantitatii specifice medie anuala de apa meteorica comunicata de ANM . pentru anul anterior,respectiv defalcat lunar, cu suprafete totale ale incintelor construite, precum si terase asfaltate si pavaje din asfalt si beton, declarate de fiecare utilizator si cu coeficientul de scurgere aprobat."
Cand am intrebat o functionara de la societate ,de ce la calcularea apei meteorice ei aplica coeficientul de scurgere maxim (0,90 ptr.SC),mi-a spus ca ANM-ul il recomanda in functie de cat a plouat in perioada aceea,insa din articol inteleg ca variaza doar cantitatea de apa meteorica , lunar.
Cine aproba coeficientul de scurgere?

* Articolul 19 spune:
"La data incheierii prezentului contract consimte preluarea debitelor restante aferente serviciilor de alimentare cu apa si canalizare de care a beneficiat pana la acea data conform facturilor emise anterior."
Mentionez ca-n prezent noi,proprietarii, suntem cu contracte individuale la apa .
Ce sa-nteleg ca totusi, viitorul utilizator, asociatia,va prelua si datoriile celor care nu si-au achitat facturile de 3 luni(de exemplu)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
petitemichele, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:46, 22 Aprilie 2013
Din factura dumneavoastra vedem apa consumata si (1188 m.c.) si canalizare apa pluviala (258 m.c.), daca ati scris corect. Poate va uitati inca odata pe factura si pe anexa la factura ca sa vedeti mai exact ce contine, din ce este formata aceasta suma totala de 8.234,35 lei.
Furnizorul nostru, asa cum prevede si contractul, factureaza trei pozitii distincte pe fiecare factura lunara astfel:
1. Apa rece potabila = conform diferentei de index apometru de bloc X pret unitar/m.c.
2. Canalizare apa = aceeasi cantitate de apa de la punctul 1. dar cu un pret mai mic pe metru cub.
3. Canalizare apa meteorica = cantitatea de apa meteorica stabilita asa cum am prezentat mai sus inmultita cu acelasi tarif pe metru cub ca si "canalizare apa" de la punctul 2.
Apoi, normal totalul facturii.

In factura dumneavoastra vedem altceva. Poate asa factureaza furnizorul dumneavoastra dar al nostru, conform contractului ce este la fel cu toate asociatiile de proprietari, intocmeste factura cu cele 3 pozitii descrise mai sus.
Cea de a treia pozitie, cred eu ca a fost pusa in discutie de @petitemichele. Pentru aceasta a treia pozitie se folosesc coeficienti, date comunicate de ANM, suprafata stabilita de comun acord si aferenta doar agentilor economici si nu proprietarilor de apartamente.

Normal ca factura mai contine si pozitia de canalizare apa uzata (1188mc = 1428.93 lei) ... ar fi a doua pozitie peste care eu am sarit pentru ca nu discutam despre canalizarea apei consumate ci despre canalizarea apei meteorice.

Eu nu am o nelamurire in legatura cu factura (am avut acum 3 ani, dar dupa ce am studiat si analizat problema m-am lamurit) ci am intervenit cu cifre reale pentru a avea o comparatie:
- se poate la factura Dvs. de 5400 lei sa aveti apa meteo de 10 lei
- dar iata ca la mine la factura de 8200 lei exista apa meteo de 300 lei

Totul tine de acele suprafete declarate de pe care apa meteo se duce in canalizare, de tipul lor si de coeficientii aplicati fiecarui tip de suprafata.
E normal sa fie asa deoarece blocurile vechi au declarate, in aceasta privinta, doar terasele, dar dupa cum observ din mesajul tau, la voi, in complexele noi, unde aveti si alei, parcari si alte spatii intre blocuri tot in proprietate privata, suprafata creste considerabil.
Repet, la noi s-au reinoit contractele acum 2-3 ani si am stabilit suprafata ce se ia in calcul pentru apa meteo de comun acord cu reprezentantul furnizorului. Iar furnizorul nostru nu factureaza aceasta apa meteorica pentru apartamentele de locuit ci numai pentru agentii economici.
De aceea la o supratafa de 367 metri patrati a terasei unui bloc de locuinte, s-a stabilit doar 147 m.p. pentru apa meteo (367 x 40% = 147 m.p.) pentru ca suprafata utila a agentilor economici de la baza blocului (demisol, parter, mezanin) reprezinta 40% din suprafata utila a tuturor apartamentelor si spatiilor comerciale la un loc.
Numai agentii economici trebuie sa plateasca apa meteo nu si proprietarii apartamentelor.
Nu stiu cum e la Iasi negocierea cu furnizorul dar la Bucuresti nu am avut ce sa negociem cu ei acum 3 ani.
Si nici nu prea are logica sustinerea Dvs. Nu zic ca nu e buna, ar fi ideal sa nu mai platim deloc aceasta apa meteo dar nu vad cum.

Considerati un perimetru delimitat unde este ce vrem noi: parcari, blocuri, spatii verzi etc.
Tot ce ploua pe aceste suprafete inclusiv terasele blocurilor ajunge in canalizare (impreuna cu apa uzata de la locatari, logic) dupa coeficientii de scurgere aplicati suprafetelor (desigur ca o parte se evapora, alta e absorbita de pavaj/ spatii verzi etc.) dar mare parte a acestei cantitati de apa ajunge tot in canal. Ei bine aici intervine furnizorul si zice: ai folosit canalul meu, deci plateste ca ai deversat apa, desigur ca sunt cu bun simt si iti calculez la pretul de canalizare ape uzate si nu la altul ...

Ce treaba au aceste lucruri cu societatile comerciale existente sau inexistente in imobil?

Iata ce trebuie sa duci ca sa faci contractul la Bucuresti:
Acte necesare pentru încheierea contractului:
Contractul de furnizare şi prestare servicii de alimentare cu apă şi de canalizare este documentul care stabileşte raporturile juridice dintre client şi Apa Nova Bucureşti, precum şi drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Contractul de furnizare şi prestare servicii de alimentare cu apă şi de canalizare se încheie pe o perioadă nedeterminată, cu Asociaţia de proprietari/ locatari prin reprezentantul său desemnat.
- copie sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă de acordare a personalităţii juridice
- copie Certificat Înregistrare Fiscală
- copie proces verbal încheiat în urma Adunării generale a membrilor Asociaţiei de proprietari în care a fost ales actualul preşedinte al Asociaţiei de proprietari
- declaraţia Asociaţiei de proprietari/ locatari semnată şi ştampilată, privind:
- componenţa comitetului Asociaţiei de proprietari/ locatari
- numărul de scări din imobil
- numărul de etaje din imobil
- numărul de apartamente din imobil
- numărul de persoane din imobil
- numărul de persoane din imobil care se alimentează cu apă caldă furnizată de RADET
- numărul de persoane din imobil care se alimentează cu apă caldă din centrale proprii
suprafaţa terenului deţinut
- cont bancă

Deoarece noi preluam un bransament activ al Dezvoltatorului la acea vreme nu ne-au mai zapacit cu numar persoane deoarece fusese dimensionat corespunzator la o valoare declarata de Dezvoltator ca medie consum 2000mc/ luna (acum suntem la 1200mc, cu grad de ocupare 75%)
In schimb ne-au alergat cu "suprafata terenului detinut" si cum inca nu aveam carti tehnice la acea vreme predate, s-au multumit cu declaratie din partea dezvoltatorului aupra acestor suprafete, numar etaje, numar scari etc. Si inca nu infiintasem contul in banca si nu a semnat contractul pana nu le-am dus extras din acel cont.

Cam asa stau lucrurile in cazul nostru.
Oricum initiatorul topicului sper sa fi citit normativele si legislatia pusa de mine pe prima pagina si sa se fi lamurit asupra acelor coeficienti, ca de acolo a plecat discutia acestui topic. Mai departe sper sa poata sa negocieze acele suprafete, dar sfatul meu este sa le declare corect si cu simt de raspundere.

Alte discuții în legătură

Apa meteorica omul70 omul70 Furnizorul de apa a solicitat plata apei meteorice de doua ori pe an, apa fiind in m.c. si la pretul apei de canalizare. Care e modalitatea de repartizare a ... (vezi toată discuția)
Apa pluviala eugarizn eugarizn Buna ziua Imi poate spune si mie cineva care este pretul apei pluviale si la ce cheltuieli o putem incadra ? ma refer la Bucuresti , am ... (vezi toată discuția)