avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau contract vanzare cumparare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau contract vanzare cumparare ?

Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire
-mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii si nici impreuna nu au copii are insa 4 frati .Dansii nu prea au fost de acord cu casatoria asa ca nu au mai tinut legatura cu tata. Acum ca tata e bolnav si la pat si singurul ajutor a ramas mama a decis ca sa facem cumva sa vindem sau sa lase casa mamei mele. Acum ca mai are (zile) ca e bolnav rau au aparut si fratii pe care nu il vrea sa-o vada da si mama crede ca e ceva la mijloc pentru avere .Am fost la notar si am inteles ca mama are numai 1/4 parte din casa in care locuiesc.
Intrebarea mea ar fi cum se poate proceda drept si legal ca mama sa ramana cu dreptul de a primi casa deci dreptul ei ce se cuvine (pentru ca nu inteleg nici legea esti casatorit cu cineva si traiesti cu cineva dupa care apar altii care cer partea lor de avere pentru care nu au facut nimic )deci sa se faca un contract de vanzare cumparare ? donatie ?sau un testament stiu ca totul e e contestabil dar care ar fii solutia in cazul nostru . Va multumesc frumos pentru raspunsuri!!!
Nu e vorba de revendicat. E vorba ca la testamentul olograf sunt chemati mostenitorii legali, in aceasta speta fratii, sa se pronunte asupra testamentului, daca esre scris data si semnat de testator.
La cel autentic nu se Pune problema.
Va rog cititi cu atentie ce se scrie ca sa nu mai repetam acelasi lucruri de tspe ori pt ca inducem in eroare userul.
Multumesc.
Si totusi in cazul parintilor mei a functionat (inainte de revolutie). Pe baza unui testament olograf au obtinut apartamentul promis cu 20-30 de ani inainte de parintii lor si la care contribuisera cu 50% din pretul de cumparare, cu toate ca fratii au contestat. Testamentul olograf a fost cheia, dar procesul a durat cativa ani buni. In principiu orice tip de testament poate fi contestat.
Pai atunci despre ce vb stimate domn?!prin testamentul autentic care are un pret modic se inlatura acei ani buni de procese....in plus la dvs este alta speta!

De aceea ziceam va rog sa dati sfaturi care se potrivesc cu speta respectiva! Aici nu sunt mostenitori rezervatari, in speta dvs fratii tatalui erau mostenitori rezervatari .
Stimati utilizatori,


Când cineva (tatal bolnav, în speţă) vrea sa-şi organizeze propria moarte (gândeşte ce anume are de lăsat în urma sa şi cui anume vrea să lase) ar trebui să aveţi mai mare grijă şi să nu ridicaţi degetul pedant asupra propriei dumneavoastră false exemplarităţi.

De ce falsă? Pentru că viaţa dvs. nu este copiată la xerox după viaţa acestui om.

ªi nici moartea nu alege să ne ia pe toţi în acelaşi momente ale vieţii ori să lase în urma noastră acelaşi rude, din aceleaşi clase de moştenitori în aceleaşi grade de rudenie.

Prin urmare, nu ar trebui să oferiţi cu atâta uşurinţă soluţii aiuritoare de genul: ascultaţi-mă pe mine că aşa am procedat eu la moartea te miri cui din viaţa mea. :confused:

Nu există reţete! Ceea ce a funcţionat în cazul lui X, poate fi dezastruos în cazul lui Y.


Dacă vorbim despre lipsă de discernământ, puteţi să botezaţi voi actele cum vreţi şi să le mai puneţi şi toate stampilele lumii pe timbru, căci - impropriu, dar sugestiv exprimat - tot "hărtie de impachetat sandwich-uri" ar putea să facă un avocat din ele. (un act anulat nu produce efecte juridice).

Nu am de unde să ştiu care este suferinţa tatalui din speţă.
Dacă boala nu este una dintre cele care afectează discernământul, atunci, un testament este destul pentru că fraţii nu sunt moştenirori rezervatari. ªi este preferabil să fie autentificat (altminteri va fi necesara expertiza grafică, etc.).



Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
romascanu, moderator
Testamentul este atacabil deoarece fratii au dreptul,conform legii,la mostenire daca din casatorie nu au rezultat copii.Daca dvs sunteti infiata de tatal vitreg,nu mai e nici o problema.
Daca nu,ar fi indicat sa faca act de vanzare-cumparare care,este drept,implica cheltuielile metionate mai sus dar este singura solutie sigura.
Oricum aceste formalitati (intabulare,etc) ar trebui facute dupa decesul tatalui dvs vitreg.

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Mostenire simionbudeanu simionbudeanu tatal vitreg a decedat anul trecut,si m-a lasat legatar universal fara descendenti,deasemeni i-a lasat mamei mele,legatar cu titlu particular,comform art 899 ... (vezi toată discuția)