Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire
-mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii si nici impreuna nu au copii are insa 4 frati .Dansii nu prea au fost de acord cu casatoria asa ca nu au mai tinut legatura cu tata. Acum ca tata e bolnav si la pat si singurul ajutor a ramas mama a decis ca sa facem cumva sa vindem sau sa lase casa mamei mele. Acum ca mai are (zile) ca e bolnav rau au aparut si fratii pe care nu il vrea sa-o vada da si mama crede ca e ceva la mijloc pentru avere .Am fost la notar si am inteles ca mama are numai 1/4 parte din casa in care locuiesc.
Intrebarea mea ar fi cum se poate proceda drept si legal ca mama sa ramana cu dreptul de a primi casa deci dreptul ei ce se cuvine (pentru ca nu inteleg nici legea esti casatorit cu cineva si traiesti cu cineva dupa care apar altii care cer partea lor de avere pentru care nu au facut nimic )deci sa se faca un contract de vanzare cumparare ? donatie ?sau un testament stiu ca totul e e contestabil dar care ar fii solutia in cazul nostru . Va multumesc frumos pentru raspunsuri!!!
@celdecolo va rog sa cititi potarile argumentate ale colegei Mele si ale Mele si sa incercati sa va abtineti in a mai da sfaturi care nu sunt folositoare pt user!
Repet, daca testamentul este autentic si Sotia este legatar universal, fratii defunctului sunt inlaturati de la mostenire!
Vad că sunteţi medic (după cum aţi scris în profilul de utilizator) şi aţi postat aici la 8.32.
Cum eu am terminat de scris/editat la 8.36, nu va pot bănui :) că aţi fi apucat să citiţi ce am scris.
Dar răspunsul dvs. imi vine mănuşă şi nu mă pot abţine. Vă rog să mă iertaţi. :innocent:
Dacă Ionescu şi-a scos un rinichi afectat şi i-o fost mai bine, nu putem să i-l scoatem şi lui Popescu pentru că seamănă bolile lor. Căci dacă nu băgăm de seamă "amănuntul" că rinichiul lui Popescu era şi ultimul lui rinichi, ne moare pacientul pe masă.
Cam aşa-i şi-n drept. Amănuntele fac diferenţa dintre bine şi dezastru
Testamentul lui Ionescu poate să rămână de nezdruncinat.
Contractul de vânzare-cumpărare al lui Popescu poate fi făcut ...hărtie pentru sandwich.
Totul depinde de amanuntele fiecărui caz în parte.
mai mult costa dupa aceea succesiunea. asta e problema. Compararea baneasca a trei solutii la fel de legale: donatie, testament, contract de V.C. Mergeti macar la doi notari.
Mai ramane sa aflat cat costa C.F. si intabularea, ca sa faceti o comparatie de pret.
Sustin varianele d-nelor Romascanu si Joha.
Daca tatal mai poate incheia vreu act, cel mai potrivit situatie (din cate stim pe forum) este un testament autentic. In cazuri de boala, notarii se deplaseaza la domiciliu.
Costurile sunt irelevante in cazul dvs. (desi cred ca succesiunea este mai ieftina decat donatia sau vanzarea) Cel mai important este sa asigurati mostenirea mamei la deces (nu e necesar inainte). Iar testamentul corespunde realitatii (dorintei posibilului muribund, inteleg) si atinge foarte bine acest scop.
Vanzarea in cazul dvs. este chiar o idee proasta (in umila mea opinie).
Mostenire
simionbudeanu
tatal vitreg a decedat anul trecut,si m-a lasat legatar universal fara descendenti,deasemeni i-a lasat mamei mele,legatar cu titlu particular,comform art 899 ... (vezi toată discuția)