avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Auto inmatriculat strainatate poate fi condus in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Auto inmatriculat strainatate poate fi condus in Romania peste 90 zile?

Buna ziua ,
Daca ma poate ajuta cineva as vrea sa stiu daca pot conduce un autoturism inmatriculat in strainatate mai mult de 90 de zile de la introducerea lui in tara ? De asemenea , care este sanctiunea daca auto in cauza nu are nici asigurare ? Este doar amenda sau dosar penal?
Dar intrebarea mea ulterioara viza daca e infractiune in conditiile in care circuli fara asigurare? Nu doar atunci cand se depasesc cele 90 de zile ci si daca dupa o zi de la intrarea in tara auto circula fara asigurare e infractiune ... Eu asa inteleg...
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
daca circuli fara asigurare in cele 90 de zile se considera contraventie.

Lipsa poliţei de asigurare RCA constituie contraventie si se sancţioneaza conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei.

De asemenea, se ia masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare se retrag (conform art. 112, alin 1, lit. s, respectiv art. 112, alin 3 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In cazul in care constata lipsa politei RCA, politistul rutier va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Certificatul de inmatriculare va fi restituit in momentul prezentarii documentului privind incheierea asigurarii .

neprezentarea asigurarii RCA se considera de asemenea contraventie. alta amenda!X-(

Cred ca avem puncte de vedere diferite , eu asa interpretez textele pe care le-am mentionat . As fi curios sa stiu ce nu este corect din ceea ce am zis . Pentru o mai clara exprimare sustin ca autoturismele inmatriculate in strainatate au dreptul de a fi conduse in tara doar daca au asigurare si pentru o perioada de 90 de zile ( articolul 82 punctul 4 din ordonanta 195/2002 ) iar daca nu indeplinesc aceste conditii se comite o infractiune (articolul 85 punctul 4 , ultima parte , din ordonanta 195/2002 ).
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
Ana_Steflea, utilizator
daca considerati ca interpretam diferit corect cea mai simpla cale este sa va informati la biroul de relatii publice al brigazii rutiere.

tel. 021.323.30.30 int.21328

eu va interpretez in felul urmator:

1. daca circulati in Romania cu o masina inmatriculata in strainatate peste termenul maxim de 90 de zile prevazut de art. 82/4 fara a avea asigurare obligatorie RCA fapta considera infractiune.

2. daca circulati in Romania u o masina inmatriculata in strainatate in termenul maxim de 90 de zile prevazut de art. 82/4 fara a avea asigurare obligatorie RCA se considera contraventie.

daca cei de la biroul de relatii publice al politiei rutiere de la Udriste va spun altceva va rog sa ne informati si pe noi si dau o bere daca este altfel. :)
Multumesc pentru rabdare dar nu cred ca voi suna mai degraba o sa consult un avocat care sa fi intalnit astfel de cazuri . La politie o sa dau un mail cu problema asta la IGPR ca sa aflu si punctul lor de vedere.
Multumesc oricum ! =D>
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
Ana_Steflea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura auto cerveneanu cerveneanu Sal!! Sunt nou pe acest forum si imi cer scuze daca am gresit locul in care scriu. Am o rugaminte la cunoscatori Intentionez sa achizitionez o masina ... (vezi toată discuția)
Dosar penal rca expirat adrian6969 adrian6969 buna am fost oprit in trafic de politia de frontiera si au depistat ca nu aveam rca si itp valabil si miau facut dosar penal retinut permis de conducere fara ... (vezi toată discuția)
Dețin un autoturism cu numere de spania. pot circula în românia, până la înmatriculare, dacă am asigurare românească? adryanoo_boy adryanoo_boy Asa cum reiese si din titlu , vreau sa va-ntreb daca pot circula cu un auto cu nr de Spania pe drumurile din Romania , in vederea inmatricularii. Am facut ... (vezi toată discuția)