avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum ies dintr-o firma in care sunt asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum ies dintr-o firma in care sunt asociat

Buna ziua,

Am intrat intr-un SRL si am 10% din el si sunt administrator.
Am semnat cateva contracte si acte pana acum.

1. As dori sa ies din firma si nu stiu cum.(care este procedura)
2. Pot sa mai fiu tras la raspundere pentru actele semnate? ( ex. daca nu se mai plateste leasingul sau daca nu se respecta vre-o clauza dintr-un contract semnat de mine, desi eu nu mai am treaba cu respectiva firma?)
Cel mai recent răspuns: Alexandra340 , utilizator 09:08, 4 Ianuarie 2021
Mai intii ai grija sa iesi din administrarea societatii. Nu te zgirci la bani, este extrem de important.
Act aditional, contracte de cesiune, proces verbal predare gestiune, hotarire AGA de descarcare de gestiune si de aprobare a situatiilor financiare.

Ai grija ca in contabilitatea societatii sa figureze foarte clar (cu dispozitii de plata) faptul ca ai creditat societatea cu sumele de bani pe care le pretinzi.

Apoi trebuie sa convoci o adunare generala si sa votezi impotriva ei.
Astfel legea iti permite sa te retragi din societate.

Porneste actiunea in instanta si cere retragerea.
Judecatorul va numi un evaluator sa evalueze activul net corectat pentru 10 % din firma.
Vei primi capitalul social depus, 10% din firma si sumele creditate de tine (cu dispozitii de plata in casierie, sau chitantele de depunere in banca, dupa caz).

Alberto Kurtyan
As dori si eu niste detalii privind iesirea unui asociat din firma.

Contextul: SRL cu 3 asociati, aport egal 33,33% , capital 300 lei, in actul constitutiv fiecare este trecut cu 1 parti sociale.
Asociatul care iese nu pretinde nimic din banii investiti, suntem de acord cu iesirea lui, nu se va ajunge in instanta.

Din ce am citit pe forum, am inteles ca se face un contract de cesiune.
Intrebarea mea: cum trecem in contract impartirea acelei parti?
Ceva de genul:
X, cedez 1 părţi sociale a 100 lei, lui Y si lui Z, urmând a mă retrage din calitatea de asociat, renunţând prin prezentul act la orice drepturi şi obligaţii în societate.
Y, primesc de la X un total de ½ părţi sociale, în valoarea de 50 lei, urmând a avea un total de 1 ½ părţi sociale în valoare de 150 lei, adică 50% din capitalul social.
Z, primesc de la X un total de ½ părţi sociale, în valoarea totală de 50 lei, urmând a avea un total de 1 ½ părţi sociale în valoare de 150 lei, adică 50% din capitalul social.

Sau se trece sub forma 0,5 si 1,5 parti? sau cum se trece ca sa fie acceptat de cei de la ORC?

Trebuie trecut in contractul de cesiune ca nu pretinde valori din patrimoniul firmei? va intreb pentru protejarea noastra, sa nu se trezeasca dupa ceva timp si sa ceara inapoi banii investiti.

Mai trebuie facut si hotararea AGA daca suntem de comun acord sa iasa? cel in cauza nu este administrator, doar simplu asociat.

Daca se face un act aditional la Actul constitutiv cu modificarile survenite, trebuie sa redactam din nou tot actul si asa sa-l predam din nou la ORC?

In primul rad se face hotararea AGA, contractul de cesiune in care se va mentiona ca cedentul nu mai are nicio pretentie de la societate si se va actualiza actul constitutiv.

Banuiesc ca cei 2 asociati care vor ramane in societate, vor participa la beneficii si pierderi in proportie de 50%-50%, in aceasta situatie (avand in vedere ca partile sociale sunt indivizibile) prin AGA veti modifica structura capitalului sociala pentru a putea fi cesionate (puteti modifica nr. de parti sociale micsorand valoarea nominala a unei parti sociale).

Bafta!
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Denisa Stanca, Avocat
Multumesc mult pentru sfaturi!
Hotararea AGA am facut-o, actul aditional si actul constitutiv e gata, la contract m-am impotmolit din cauza diviziunii, dar acum stiu cum sa-l fac!

Inca o intrebare: demersurile cu infiintarea firmei au fost facute de un consilier si la sfarsitul Actului constitutiv este un punct in care e trecut imputernicirea lui. Cand acutalizez Actul, sa sterg acel punct (articol)? pentru ca acum voi face eu toate drumurile pe la notar si ORC...

Si daca imi poate spune cineva costul estimativ al procedurii in cazul in care noi facem toate demersurile... consilierul acesta a zis ca ne costa in jur de 1200-1300 lei daca se ocupa el! eu consider ca este prea mult, avand in vedere ca infiintarea firmei a costat 1800 lei din care 600 era comisionul lui!

Si inca un lucru ce am auzit: Conteaza si cate litere sunt in documente? in hotararea AGA si in actul aditional?
pe actul constitutiv actualizat nu mai treceti si consilierul
costul estimativ daca e vb de o cesiune simpla si mentiune administrator va ajunge in jur de 450-500 lei in functie si de numarul de caractere al actului aditional care se publica in monitorul oficial.
Conteaza cate caractere si trebuie sa declarati numarul acestora ca anexa la hotarare pentru a se putea face taxarea pentru MO.

Alte discuții în legătură

Acte preluare societate. VASSY VASSY Buna ziua, Ma confrunt de ceva timp cu o preluare de societate. Cesioneaza 2 asociati si o preia alti 2 asociati.Nu este greu, dar de cate ori s-a intamplat ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de mare ajutor!!! BogdanBvB BogdanBvB Buna ziua, Va scriu cu o problema delicata pt mine. In urma cu 6 luni am infiintat o firma alaturi de X.fiind cunoscut de al meu l-am luat alaturi de mine,el ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)