In primul rand, multumesc pentru timp si bunavointa. Ca sa nu incarc textul prea mult, voi fi cat mai sintetizat, pe puncte iar daca e cazul sa dau detalii va rog transmiteti-mi
Un prim semn de intrebare: Chitantele emise de administratoare, nu corespund suma platita cu lunile scrise de ea pe chitante- sau scrise doar restante-.. aceasta regasindu-se in situatia analitica a apart meu, ceruta de mine,stampilata de ei, in care sunt trecute cf cu lunile, in urma verificarii mele.Exista o chitanta de penalizari din 2011, fara stampila..motivatie: nu era stampila in bloc...suma 90 de lei..nu apare in tabelul cerut de mine cu platile
In 2010, din cauza problemelor de gasire de job, am ramas in urma cu plata intretinerii, fata de care oricum am rezerve ca ar fi asa mare adica circa 400 lei la o garsoniera iarna. In feb 2011,- f important- in baza legii 175 aflata in vigoare, atunci, intre iul 2010-iul 2011,am facut in adunarea generala o cerere de stergere a penalitatilor pe 2010, care a fost admisa la acea data de AG, si un angajament ca platesc in cateva luni, dar nu am putut.. a carui copie cu inregistrare nu au dorit sa-mi dea..e vorba de administratie.Intre timp, au mai emis anul trecut inainte de aplati suma mare, o instiintare cu nr de inregistrare de 350 lei penalizari la acea data...Nu am avut mereu decat un comitet de fatada, in general, presedintele de bloc in ciuda certurilor cu cativa vecini, inclusiv cu mine nu doreste sa afiseze copii dupa facturi la utilitati la avizier,de ani de zile, si are comportament uneori destul de agresiv, se enerveaza daca il intrebi de copii de chitante la lucrari facute vara, cand intretinerea e mai mica.. motivand ca | nu e obligat\", n-are loc etc..pueril. De 3 ani, a pus-o contrar votului celor cativa contra, - e un bloc de batrani mai mult- pe sotie administrator, ceea ce nu e normal, deoarece nu pot face plangere de administrator la sot nu?impreuna cu o jurista care e cenzor si care e prietena cu ei. Anul trecut,2012, incepand cu aprilie, am platit circa 4000 de lei, acoperind plata intretinerii pana in septembrie, 2012. In aceasta iarna, dorind sa ne adunam cei care doresc sa se puna contoare, sa se afiseze facturi, etc. am facut un tabel in acest sens,pe baza caruia sa mergem la primarie ptr un control contabil, deoarece, ducandu-ma la regiile de utilitati- am descoperit ca aveam datorii de aproape 1 mld ceea ce nu justifica suma de pana in 20000 lei restantieri...Au aflat de faptul ca am mers prin bloc, si cred ca cineva le-a dat copie dupa plangerea mea la primarie,in care ceream un control si schimbarea lor, ca sa semneze oamenii, sa nu se spuna ca am eu ceva personal cu ei.. ptr ca sunt atenti la tot,de parca ar fi blocul lor- asa e si atitudinea..-La prima sedinta convocata de adunare generala care a fost in 13 martie, si unde au venit doar circa 15 persoane, am prezentat raspunsurile regiilor, intrebandu-i ce se intampla... s-a ajuns la concluzia din partea a 3 proprietari ca nu sunt falsuri raspunsurile mele, asa cum sustineau cei trei - presedinte, administrator si cenzorul...La a 2-a sedinta de adunare generala, dupa o saptamana,nu am putut sa ma mai invoiesc de la munca- in timpul saptamanii, si am trimis-o pe sotie.La subiectul restantieri- unde eu aveam atunci doar 4 luni de restante fata de alta vecina care are restante de 5000 lei,au intrebat-o pe sotie \" ce are de spus\". Sotia stiind ca lista pe februarie afisata in acel moment, era doar cu 4 luni- care aveam banii de platit- plus cateva milioane restante - care si acelea au tot crescut - nu stiu de ce!-dupa ce platisem anul trecut acei 4000 lei-,a raspuns firesc, ca va plati in continuare intretinerea nu? ca sa ajungem la zi..In schimb, la afisarea intretinerii pe luna martie a.c,- pe 17 aprilie- sa facem soc: Au trecut penalizari retroactive din 2010 de 2600 lei plus ce mai erau pe rubrica separata, de penalitati..iar pe pagina a 2-a -eu incadrandu-ma pe prima la apartamente cu nr mic-, stampila unui contabil expert din corpul expertilor...In aceiasi lista, vecina- n-am nimic cu ea- nu are nici o penalizare, in schimb avand un debit de 5000 lei fata de mine care acum, am de 600 de lei care ii am si pot sa-i platesc. Asta nu e tot, ducandu-ma sa platesc intretinerea ptr a ajunge la zi, desi specific clar ca doresc sa platesc ultimele 3 luni ptr a ajunge la zi, administratora imi spune ca ea nu incaseaza decat si cu o parte din \"penalizari\"|si ca ma cheama la moderator, e adevarat am primit sa ma duc la posta sa ridic.Cf juristei lor, exista un articol in noul cod civil in care scrie ca se platesc datoriile cele mai vechi intai.Eu cred ca ei vor sa stoarca bani de la mine, ptr a acoperi sumele care trebuiau sa le plateasca ..Desi am spus ca nu am de ce sa merg la mediator ptr ca sunt la zi...si ca cer explicatii ptr aceasta imensa suma de \"penalizari\" se insista pe moderator..ca sa imi iau angajament, desi chitantele lor nu corespund...cu tabelul dat tot de ei
Cat despre \"penalizari: va rog sa-mi spuneti daca am dreptate si ce s epoate face..datorita faptului ca sunt din 2010, 3 ani,cu toate ca refuz sa cred ca sunt in cuantum de 2600 lei,sunt prescrise cf legii din 1958 inca in vigoare, art2506, 2500 nou cod civil? sau cf cererii pe care am facut-o si n-au vrut sa-mi dea copie in feb 2011 aprobata de adunarea generala?IMPORTANT:In baza pct D, art 12, cap 3 mentionat in cerere, ultima reglementare de lege 230, HG 1800fe 13, am facut pe 20 aprilie o contestatie la care i-am dat nr de inregistrare,in care specificam ca contest penalitatile si sumele respective- scrise in clar- si ca am platit chitantele - le-am enumerat- din 2012 in care ajungeam la 3 luni, iar acum platesc sa ajung la zi.Mai cer : temeiul in care s-au calculat retroactiv aceste penalizari ce depasesc debitul actual- ceea ce nu e permis- cf legii 230 asociatii,react la 15 feb a.c., art 10 listele de plata -copii ale intretinerii din 2009-2013,copii ale facturi utilitati 2010-2013,-ceea ce nu vor vrea sa dea, hotararile ad generale din 2010,2011ca \"nu conteaza ce am scris eu pe chitante\" ci ca ies banii-socant ptr un functionar nu?- i, 2012,statutul asociatiei,Gandindu-ma ca n-or sa primeasca banii daca ii trimit prin mandat postal si dorind sa ajung la zi, am platit totusi cu o chitanta din 2010, de 170 d elei penalizari...cu toate ca stiu ca nu era normal..Intre timp, luand tabelul cu situatia mea din 2010 pana acum, constat ca sumele sunt scrise corect,dar fara nr de chitanta, nu corespund cu lunile de pe chitante dar la intrebarea mea mi se raspunde ar penalizarile din situatie, adunate sunt mult mai mici decat cele afisate...
Acum, astept raspunsul lor in 7 zile...Dvs ce credeti ca pot face? La moderator, daca ma duc si nu vreau sa semnez angajament datorita faptului ca am suspiciune ca suma e umflata rau si consider ca s-au prescris? daca procesul verbal al adunarii generale specifica doar penalitati...si nu din 2010 si suma...? Nici nu stiu daca imi vor da copie dupa adevaratul proces verbal.. o vecina mi-a spus ca a verificat o firma cu care au facut o lucrare in 2012 si nu era la registrul comertului.Eu cred ca ceva sigur nu e in ordine.Pot sa chem un control ca am suspiciune?De unde?primarie sau...
Nu cere facturile atunci cand paratul nu pune dorinta de verificare a acestora in concluzii scrise . Normal este ca judecatorul sa verifice orice, chiar si niste sume scrise de expert in expertiza judiciara.
1-Nu avem cum sa tinem cu o parte sau cu alta aflate in divergenta,nu de alta dar nici nu le cunoastem si nici nu puteti sa ne mai acuzati ca am fi si noi beneficiari de intelegeri sau alte beneficii ...
Incercam in limita legii sa va expunem cadrul si procedura legala
Referitor la penalizari...legea din nou este concreta
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Sustinerea dvs conform careia
penalizari catre asociatie, care le baga ei in buzunar fara sa fie controlati,
,este grava ,iar daca aveti indicii temeinice,pentru ca invocati \"intelegeri cu primaria"aveti dreptul prevazut si garantat de acces la justitie,sau promovare de plangere direct la Ministerul Public,unde este mai dificil a face eventuale "intelegeri"
Nu cere facturile atunci cand paratul nu pune dorinta de verificare a acestora in concluzii scrise . Normal este ca judecatorul sa verifice orice, chiar si niste sume scrise de expert in expertiza judiciara.
Salut!. De curand am facut cerere de privilevgiu pe un apartament , acesta a stat la baza cererii de incepere urmarire penala pe dtoriile acumulate+penalitatile. unui rau platnic. Instanta mi-a cerut copii ale listelor de plata pe ultimile 3 luni si explicata formula de penalitate.Daca paratul, in cazul de fata rauplatnicul nemultumit si mai ales care crede *EL* ca banii din penalitati se impart intre ei**, va cere experiza contabila care o va plati el, cu chitanta, judecatoria ii da posibilitatea sa aleaga dintre cativa experti care sunt de incredere/ autorizati de jud. dar costa destul de mult + timbrul juridic care nu este nici el eftin+ un avocat , care si acesta este destul de scump.In cele expuse pare ca domnul are datorii acumulate, are penalitati acumulate , cateva plati efectuate nu justifica stergerea penalitatilor care sunt deja inregistrate ,/ scrise pe listele de plata. Iar la acuzatiile cum ca , pare ca, sau maistiu eu ce mai invoca, poate avea posibilitatea sa fie si el acuzat de asociatie pentru rea credinta/denigrare/ calomnie. Asociatiile au privilegiu de grad 2. In momentul cand doresti sa dai in judecata asociatia, trebuie sa fii foarte sigur, sa ai dovezi ca ai dreptate. Altfel cheltui niste bani(destul de multi), cu care mai bine platesti datoriile si restantele, iar nelamuririle d-lui se pot discuta cu adm.presedinte/comitet. Asociatiile au in baza legii 230/2007 un statut propriu inregistrat la judecatorie, in plus administrarea pe un an de zile este discutat-aprobat in comitet si discutat aprobat de Adunarea generala. A mai spus ca sunt vorbiti cu totii...., da, sunt vorbiti cu totii inclusiv cu toti membrii din asociatie care au binevoit sa participe la AG si au dreptul sa propuna / sa aleaga/ sa voteze cu DA, sau NU. Si mai sunt vorbiti cu totii si pentru ca din cauza d-lui, si al altora care acumuleaza datorii , asociatia sa nu poate plati facturile si atunci va treziti cu toti fie fara curent electric pe scara, fie cu apa sistata./ chiar cu proces de recuperare datorii catre terti.Asociatiile de Proprietari nu sunt fabrici de facut bani, sunt non profit. La noi in aociatie daca ar fi existat un proprietar cu datorii si gura mare, am fi deschis privilegiu imobiliar si lasi fi dat in judecata pentru recuperare si pentru calomnie(banuiesc dupa inversunarea d-lui. a r fi jignit cu fel de fel de apelative la adresa comitetului/presedintelui/administratorului. Cand acuzi de hotie, neaparat trebuie sa ai dovada, fara dovada/dovedirea in instanta se numeste calomnie/ denigrarea conducerii asiciatiei.
Judecatoria nu pune la dispozitie expert juridic, in cazul d-lui. va pune daca cere expert contabil.Expertul judiciar* ce sa constate?, legalitatea a ce?, a penalitatilor?, este legal.
Nu cere facturile atunci cand paratul nu pune dorinta de verificare a acestora in concluzii scrise .
Vorbiti discutii de dragul discutiilor.
Paratul poate pune "dorinte" la biserica si nu in instanta.
Concluziile scrise se fac, se depun la ultimul termen sau chiar dupa consumarea ultimului termen, cand instanta spune ca "ramane in pronuntare" ori de exemplu, instanta spune ca pronuntarea se da peste 7 zile timp in care se pot depune concluzii scrise. In aceste concluzii scrise restantierul nu poate sa ceara documente...
Dna Dorina faceti o afirmatie la sfarsit \"legalitatea a ce? a penalitatilor? sunt legale.\"
sunt legale conform legii dar trebuie sa aiba la baza un proces verbal in care sa fie specificat negru pe alb cat este procentul penalizarilor aplicate in acea asociatie -asta va cere in primul rand instanta si in al doilea rand expertul judiciar; nu exista, are lacune etc., aplicarea penalizarilor este nula din start.
- se verifica modul de calcul al penalizarilor -suma-procent-nr de zile - nu s-a respectat modul de aplicare -penalizarile sunt nule
- stiti cate cazuri de penalizari aplicate eronat,abuziv si dupa bunul plac au fost aplicate in asociatii?
Dupa parerea mea expertul are ce sa verifice! si de multe ori (exista si asociatii care sunt corecte) culmea cel care are dubii si a solicitat expertiza are si castig de cauza si atunci asociatia plateste si expertiza,ii sterge si penalizarile si se conformezeaza hotararii judecatoresti fara doar si poate .
Sa nu va suparati pe mine dar uneori pana si restantierii cu gura mare si nepriceputi in ale contabilitatii au dreptate cand spun ca in asociatia lor este ceva dubios.