In primul rand, multumesc pentru timp si bunavointa. Ca sa nu incarc textul prea mult, voi fi cat mai sintetizat, pe puncte iar daca e cazul sa dau detalii va rog transmiteti-mi
Un prim semn de intrebare: Chitantele emise de administratoare, nu corespund suma platita cu lunile scrise de ea pe chitante- sau scrise doar restante-.. aceasta regasindu-se in situatia analitica a apart meu, ceruta de mine,stampilata de ei, in care sunt trecute cf cu lunile, in urma verificarii mele.Exista o chitanta de penalizari din 2011, fara stampila..motivatie: nu era stampila in bloc...suma 90 de lei..nu apare in tabelul cerut de mine cu platile
In 2010, din cauza problemelor de gasire de job, am ramas in urma cu plata intretinerii, fata de care oricum am rezerve ca ar fi asa mare adica circa 400 lei la o garsoniera iarna. In feb 2011,- f important- in baza legii 175 aflata in vigoare, atunci, intre iul 2010-iul 2011,am facut in adunarea generala o cerere de stergere a penalitatilor pe 2010, care a fost admisa la acea data de AG, si un angajament ca platesc in cateva luni, dar nu am putut.. a carui copie cu inregistrare nu au dorit sa-mi dea..e vorba de administratie.Intre timp, au mai emis anul trecut inainte de aplati suma mare, o instiintare cu nr de inregistrare de 350 lei penalizari la acea data...Nu am avut mereu decat un comitet de fatada, in general, presedintele de bloc in ciuda certurilor cu cativa vecini, inclusiv cu mine nu doreste sa afiseze copii dupa facturi la utilitati la avizier,de ani de zile, si are comportament uneori destul de agresiv, se enerveaza daca il intrebi de copii de chitante la lucrari facute vara, cand intretinerea e mai mica.. motivand ca | nu e obligat\", n-are loc etc..pueril. De 3 ani, a pus-o contrar votului celor cativa contra, - e un bloc de batrani mai mult- pe sotie administrator, ceea ce nu e normal, deoarece nu pot face plangere de administrator la sot nu?impreuna cu o jurista care e cenzor si care e prietena cu ei. Anul trecut,2012, incepand cu aprilie, am platit circa 4000 de lei, acoperind plata intretinerii pana in septembrie, 2012. In aceasta iarna, dorind sa ne adunam cei care doresc sa se puna contoare, sa se afiseze facturi, etc. am facut un tabel in acest sens,pe baza caruia sa mergem la primarie ptr un control contabil, deoarece, ducandu-ma la regiile de utilitati- am descoperit ca aveam datorii de aproape 1 mld ceea ce nu justifica suma de pana in 20000 lei restantieri...Au aflat de faptul ca am mers prin bloc, si cred ca cineva le-a dat copie dupa plangerea mea la primarie,in care ceream un control si schimbarea lor, ca sa semneze oamenii, sa nu se spuna ca am eu ceva personal cu ei.. ptr ca sunt atenti la tot,de parca ar fi blocul lor- asa e si atitudinea..-La prima sedinta convocata de adunare generala care a fost in 13 martie, si unde au venit doar circa 15 persoane, am prezentat raspunsurile regiilor, intrebandu-i ce se intampla... s-a ajuns la concluzia din partea a 3 proprietari ca nu sunt falsuri raspunsurile mele, asa cum sustineau cei trei - presedinte, administrator si cenzorul...La a 2-a sedinta de adunare generala, dupa o saptamana,nu am putut sa ma mai invoiesc de la munca- in timpul saptamanii, si am trimis-o pe sotie.La subiectul restantieri- unde eu aveam atunci doar 4 luni de restante fata de alta vecina care are restante de 5000 lei,au intrebat-o pe sotie \" ce are de spus\". Sotia stiind ca lista pe februarie afisata in acel moment, era doar cu 4 luni- care aveam banii de platit- plus cateva milioane restante - care si acelea au tot crescut - nu stiu de ce!-dupa ce platisem anul trecut acei 4000 lei-,a raspuns firesc, ca va plati in continuare intretinerea nu? ca sa ajungem la zi..In schimb, la afisarea intretinerii pe luna martie a.c,- pe 17 aprilie- sa facem soc: Au trecut penalizari retroactive din 2010 de 2600 lei plus ce mai erau pe rubrica separata, de penalitati..iar pe pagina a 2-a -eu incadrandu-ma pe prima la apartamente cu nr mic-, stampila unui contabil expert din corpul expertilor...In aceiasi lista, vecina- n-am nimic cu ea- nu are nici o penalizare, in schimb avand un debit de 5000 lei fata de mine care acum, am de 600 de lei care ii am si pot sa-i platesc. Asta nu e tot, ducandu-ma sa platesc intretinerea ptr a ajunge la zi, desi specific clar ca doresc sa platesc ultimele 3 luni ptr a ajunge la zi, administratora imi spune ca ea nu incaseaza decat si cu o parte din \"penalizari\"|si ca ma cheama la moderator, e adevarat am primit sa ma duc la posta sa ridic.Cf juristei lor, exista un articol in noul cod civil in care scrie ca se platesc datoriile cele mai vechi intai.Eu cred ca ei vor sa stoarca bani de la mine, ptr a acoperi sumele care trebuiau sa le plateasca ..Desi am spus ca nu am de ce sa merg la mediator ptr ca sunt la zi...si ca cer explicatii ptr aceasta imensa suma de \"penalizari\" se insista pe moderator..ca sa imi iau angajament, desi chitantele lor nu corespund...cu tabelul dat tot de ei
Cat despre \"penalizari: va rog sa-mi spuneti daca am dreptate si ce s epoate face..datorita faptului ca sunt din 2010, 3 ani,cu toate ca refuz sa cred ca sunt in cuantum de 2600 lei,sunt prescrise cf legii din 1958 inca in vigoare, art2506, 2500 nou cod civil? sau cf cererii pe care am facut-o si n-au vrut sa-mi dea copie in feb 2011 aprobata de adunarea generala?IMPORTANT:In baza pct D, art 12, cap 3 mentionat in cerere, ultima reglementare de lege 230, HG 1800fe 13, am facut pe 20 aprilie o contestatie la care i-am dat nr de inregistrare,in care specificam ca contest penalitatile si sumele respective- scrise in clar- si ca am platit chitantele - le-am enumerat- din 2012 in care ajungeam la 3 luni, iar acum platesc sa ajung la zi.Mai cer : temeiul in care s-au calculat retroactiv aceste penalizari ce depasesc debitul actual- ceea ce nu e permis- cf legii 230 asociatii,react la 15 feb a.c., art 10 listele de plata -copii ale intretinerii din 2009-2013,copii ale facturi utilitati 2010-2013,-ceea ce nu vor vrea sa dea, hotararile ad generale din 2010,2011ca \"nu conteaza ce am scris eu pe chitante\" ci ca ies banii-socant ptr un functionar nu?- i, 2012,statutul asociatiei,Gandindu-ma ca n-or sa primeasca banii daca ii trimit prin mandat postal si dorind sa ajung la zi, am platit totusi cu o chitanta din 2010, de 170 d elei penalizari...cu toate ca stiu ca nu era normal..Intre timp, luand tabelul cu situatia mea din 2010 pana acum, constat ca sumele sunt scrise corect,dar fara nr de chitanta, nu corespund cu lunile de pe chitante dar la intrebarea mea mi se raspunde ar penalizarile din situatie, adunate sunt mult mai mici decat cele afisate...
Acum, astept raspunsul lor in 7 zile...Dvs ce credeti ca pot face? La moderator, daca ma duc si nu vreau sa semnez angajament datorita faptului ca am suspiciune ca suma e umflata rau si consider ca s-au prescris? daca procesul verbal al adunarii generale specifica doar penalitati...si nu din 2010 si suma...? Nici nu stiu daca imi vor da copie dupa adevaratul proces verbal.. o vecina mi-a spus ca a verificat o firma cu care au facut o lucrare in 2012 si nu era la registrul comertului.Eu cred ca ceva sigur nu e in ordine.Pot sa chem un control ca am suspiciune?De unde?primarie sau...
Corect dar, am spus ca Legea permite penalitatea, eu spuneam ca noi avem in baza legii un statut propriu inregistrat la judecatorie, in statut se specifica minim admis penalitate, in fiecare an se inoieste aceasta problema prin a solicita AG daca sa/nu penalizam rau platnicii. AG(adica toti cei prezenti la aG.care sunt 50%+!,) spun si voteaza penalitatea de minim 0,2%/zi, , unde ar fi ilegalitatea?. AG decide punct. dar, in baza legii care apara atat furnizorul de servicii cat si beneficiarul si beneficiezi dar nu platesti pentru ca esti mai smecher sau ce? Nu este cazul in asociatia noastra dar, sunt multe asociatii care din cauza rauplatnicilor li se opreste furnizarea apei/ incalzire/ c. el. Atunci va intreb oare sunteti deacord sa aveti aceste servicii taiate din cauza a catorva rau platnici? Ori legea reglementeaza; am dreptul la servicii pntru ca le platesc, cine nusi plateste serviciile in baza legii asoc. il da in judecata, daca nu-l da in judecata si se acumuleaza datoriile catre furnizori , furnizorul este acesta care da in judecata asoc. pentru neplata. Mai este o problema , cat este de greu sa calcullezi 0,2% pe zi x 3/4 luni in cazul d-lui?.
Raspund la intrebare ; **Legalitate a ce? sunt legale**, ma refeream ca d-l a spus *expertiza judiciara* , in loc de expertiza contabila.In probleme ce tin de contabilitate , judecatorul iti pune la dispozitie daca ceri expert contabil nu judiciar si ilplatesti personal.
Nu cere judecatorul nici un proces verbal, cere baza de calcul/ formula, adica adm in legea 230.. Administratorul poate sa ceara in sedinta de comitet trimiterea in judecata a restantierului si cere o inputernicire nominala pentru reprezentarea cauzei in numele asociatiai. AG este lege pntru administratorsi legea 230/2007/i normativele de aplicare.
Legiutorul cere explicatii formula calcul, in cel mai rau caz , cere daca AG a aprobat /nu penalitatile rauplatnicilor/ daca ai statut propriu in care sunt trecute penalitati pe intarzaeri. Asta va spuneam avem statut inregistrat la judecatorie= legal si pe termen ne limitat, cand mai avem ceva de trecut in satatut si este in conformitate cu legea , mai trecem cate ceva, functie de modificari ale legilor / a problemelor cu care ne cunfruntam.
In Centralizatorul lunar, la desfasurarea cheltuielilor, este afisata; restanta xxx, dupa care se afiseaza penalitatea, dupa care total de plata. Restantax02%/ zi . Da ai restanta din 2010=cate zile sunt x 0,2%=xxx. Problema este ca L. nuti da voie ca penalitatea sa fie mai mare decat datoria. Atunci preventiv ceri privilegiu imobiliar, anunti proprietarul ca deja ai deschis privilegiu I. si daca in termen de x zile nu incepe ati plati restantele duc dosarul in judecatorie. Multi vin si platesc datoriile dar nu si restantele(le ignora/ cred ca se vor sterge de la sine / cred ca sunt smecheri) Si d-l a spus la un moment dat ca a platit/na platit/ dar a platit ultimile luni si restanta?, dupa sine se aduna penalitatile. Si penalitatile duc la penalitati. Mai este oproblema(daca sunteti in cunostinta de cauza) f, furnizorii de servicii au voie sa puna penalitati mai mari decat cele admise de legea 230/2007, la care pun si dobanzi. Va dau un ex. La ANAF am depus taxele si impozitele dupa data de 25 ale lunii. Pentru o zi intarzaere am platit in plus; penalitate 4 lei, si 8% dobanda la valoare.(valoarea era de 551 lei). Nustiu ce se intampla inalte asociatii dar, toate asociatiile sunt f. atente cu aceste lucruri. Daca vor sa faca fraude le face altfel. pe investitii/ reparatii/ cumparaturi si nici aici nu poate de unul singur daca nu are acceptul comitetului., (ori la furat nu se merge in grup). Asa ca, ce usor este sa acuzi, cat de greu este sa si dovedesi. Dar pe mine ma frapat cum d-l. a inceput prin a acuza in dreapta si stanga dar, el fiind vinovatul nr. 1. Pai, cu o restanta de 5000 lei?, ii consumul .el/ scara pe 1 an de zile/ apa potabile pe 4,5 luni , pentru toata scara.Asociatia de unde scoate acsti bani?= se intrerup serviciile pentru toata scara.
Incep cu sfarsitul :) expertizele contabile sunt extrajudiciare si judiciare ,deci exprimarea experiza judiciara (contabila) este corect; diferenta intre cele doua este ca cea judiciara este admisa ca proba (in urma unei experize contabile judiciare se pot incepe anchete,procese.etc),prima fiind doar o baza a celei judiare.Judecatorul va cere intotdeauna o experiza contabila judiciara .
Deja faceti o greseala,sper, datorata doar de graba scrierii pe acest topic, pai nu exista 0,2%/zi*3/4 luni- fiecare cota de intretinere are un termen de plata,perioada de gratie ,si zile de intarziere (zile care difera pentru cele 3 sau patru luni),deci daca nu respectati acest algoritm este foarte greu sa calculezi penalizarile fara sa gresesti .procentul de penalizare aplicat in urma unei hotarari si a unui proces verbal nu este ilegal, nu am spus asta.
Exista situatii triste ca cele enumerate mai sus de dv cu care normal ca nu sunt de acord si calea legala este somatie plata-dare in judecata-obtinerea hotararii judecatoresti -recuperarea debitului chiar si cu executor judecatoresc.
Pana la urma ne-am pus deacord,asta este bine. Exact asa ar fi trebuit sa faca si domnul Restantier**, sa cada la pace si sa inceapa prin a plati din restante, adica de la prima restanta+penalitatea la luna respectiva si tot asa pana se incheia conflictul si problemele. Dar cum a facut el ca a umblat din usa in usa prin tot blocul spunand ca, conducerea asociatiei este vorbita intre ei si fura de sting**. Visavis de expertiza, judecatorul cere paratului dovezi, ori alta dovada nu este decat sa ai dovada unei expertize contabile (CECAR)stampilata semnata pe proprie raspundere, asta ar fi o proba si poate fi luata in consideratie, altfel vorbim vorbe.
Perioada de gratie este de 30 de zile de la data afisarii listei de plata. dupa care se calculeaza penalitati. Diferenta este ca daca asociatia il da in judecata pentru restante nu va plati nimic si nici macar nu iar trebui avocat. pe cand d-lui... nu are privilegii si pe langa restanta care o va plati indiferent de ce culoare au ochii d-lui. va plati despagubiri/ poate iil va aranja si cu un proces de calomnie, expertul, avocatul.... Nu mai bine sar calma plateste datoriile si economiseste banutii pierduti*degeaba tanase* si sa mearga la mare. munte , manastiri , ii dau o ideie sa vina la noi in moldova la manastirile neamtului, bicaz, durau, lacul rosu, cate frumuseti sunt !!!
@Adriantot
Paratul poate sa ceara in concluzii scrise ca judecatorul sa se pronunte numai dupa ce se aduce la dosar si se verifica facturile de utilitati in copie. Nu cere atunci acte. Cere ceva legal, sa se verifice cu documentele in fata , sa se vada de exemplu daca acele facturi care apar in expertiza au caracter fiscal,etc. .Judecatorul poate trimite citatie sa se aduca la dosar actele cerute inainte de a se pronunta.
am facut cerere de privilevgiu pe un apartament , acesta a stat la baza cererii de incepere urmarire penala pe dtoriile acumulate+penalitatile. unui rau platnic.
1-Care este infractiunea constatata in sarcina rau-platnicului in raport de datoriile acumulate in cadrul asociatiei de proprietari ?
2-Chiar daca in cursul diferendelor de opinii ,partile utilizeaza cuvinte potrivite momentului respectiv,este mai dificil a constata existenta elementelor subiective si obiective care conduc la incadrarea faptei sub incidenta penala=calomnie
3-Exista cazuri si prezentul forum o demonstreaza in care aplicarea penalitatilor respecta mai mult sau mai putin procedura legala
Judecatorul nu are pregatire si nu este autorizat sa se pronunte in expertize tehnice,
contabile,imobiliare,etc si de acea solicita si uziteaza concluziile expertilor de specialitate ,care in urma verificarilor pot concluziona asupra respectarii normelor in domeniu