avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Potrivit cãrui CPC se va judeca apelul?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Potrivit cãrui CPC se va judeca apelul?

Cauză civilă începută în anul 2009, pronunțarea pe fond în 2013, cu drept de apel. Pentru apel se aplică vechiul Cod de procedură civilă sau noul cod ?
Vă mulțumesc
Gh Antonescu
Cel mai recent răspuns: antonescu gheorghe , utilizator 23:12, 30 Aprilie 2013
Noul cod se aplica la proceduri, iar pe ceea ce va judecati ( pe dreptate ca sa zic asa) se aplica vechiul cod civil daca va judecati pe el.
Toate procesele (inclusiv executarile silite) care au inceput sub vechiul Cod de procedura civila vor continua si se vor finaliza sub legile acestui cod.
Sub noul Cod de procedura civila intra procesele care au inceput cu data de 15 februarie 2013.
Deci in cazul dvs. apelul actiunii pe care o aveti se va judeca sub regulile vechiului Cod de procedura civila.
Cererea de apel se va judeca potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă.

Potrivit art. 3, alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, dispoziţiile noului Cod de procedură civilă se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare.

Un apel nu este un nou proces, ci o cale de atac împotriva unei sentinţe pronunţate într-o cauză. De altfel, dispoziţiile vechiului Cod de procedură civilă vor guverna întregul proces (strămutări, recuzări, căi de atac, casări cu trimitere şi/sau cu reţinere etc.), până în momentul în care se va trece la executarea silită a hotărârii definitive pronunţate în cauză.
Vă mulțumesc
Cu stimă
Gh Antonescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanþa a aplicat apãrãtorului trei amenzi în aceeaºi ºedinþã. potrivit cãrui cpc se face cerere de reexaminare? dumi1 dumi1 - judecatorul a dat avocatului nu mai putin de 3 amenzi in aceeasi sedinta. motivul - avocatul a cerut sa se consemneze de catre grefier ad literam ... (vezi toată discuția)
Cod procedura vechi sau nou ? Angelus162 Angelus162 In cazul unui recurs al carui termen se implineste dupa data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila , imi puteti spune cererea de recurs pe care ... (vezi toată discuția)
Noul cod de procedura civila intimatul intimatul Noul cod se aplica si proceselor aflate pe rol sau numai celor deschise de acum inainte? (vezi toată discuția)