avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE FARA PREAVIZ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE FARA PREAVIZ

Buna ziua numele meu este Marian si am nevoie de niste sfaturi.
Sunt angajat cu jumatate de norma,dar lucrez ...9 ore pe zi. As vrea sa-mi dau demisia fara preaviz dar cred ca administratorul nu o sa-mi inregistreze cererea,daca nu mi-o inregistreaza pot sa nu ma mai prezint la munca?care sunt riscurile?preavizul in contract e trecut 90 de zile,am 1 an de cand lucrez dar concediu nu a vrut sa-mi dea acum,eu nu mai vreau sa lucrez la aceasta firma ce pot face?legal?si care sunt consecintele? Multumesc,cu stima Marian.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 7 Iunie 2013
Codul Muncii nu prevede cand trebuie a se faca renuntarea la preaviz. Prin urmare, exista si posibilitatea expusa de dvs ca la jumatatea preavizului angajatorul sa procedeze in sensul indicat de dvs.
Parerea mea este ca renuntarea totala sau partiala la preaviz trebuie formulata la data luarii la cunostinta de demisia salariatului respectiv.
Buna seara, multumesc de raspuns. Care ar fi deci pasii pe care ar trebui sa ii urmez?
- depunere demisie cu specificarea faptului ca se va respecta preavizul stipulat in contract
- obtinere numar de inregistrare pentru cerere
-........ (ce ar trebui sa astept de la angajator cu privire la intentia sa in ceea ce priveste preavizul?)
Multumesc!
Intr-adevar , acestia sunt pasii . Depunere demisie si inregistrarea ei la angajator.
De la angajator trebuie sa asteptati rezolutia lui pe cererea dvs de demisie. Acesta ar trebui sa scrie pe cererea dvs : cu sau fara preaviz sau se renunta total la preaviz ori se renunta la x zile de preaviz.

Va redau mai jos prevederile legale in materie:
art.81 C.mun.
....
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
....

Art.260 C.mun.
1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
......
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda ......

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii -demisia la zi andre80andre andre80andre ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie-art 81 pct 8 liveomars liveomars La insistentele angajatorului( nu mi-a dat salariul la timp,a chemat politia la serviciu si m-a dat afara din cladire) mi-am dat demisia cu art 81 pct 8 cu ... (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de demisie Barxs20 Barxs20 LUCREZ LA O FIRMA DE 2 LUNI.NU AM SEMNAT CIM,DAR LA ITM FIGUREZ CA ANGAJATA A ACELEI FIRME PE PERIOADA DETERMINATA DE 3LUNI.POT PLECA FARA PREAVIZ? (vezi toată discuția)