avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna ziua. Sunt divortata din martie 2012. Am un copil de 5 ani care e la mine dar avem autoritate parinteasca comuna. Cu fostul meu sot avem 2 rate la banca, la una eu sunt titular iar el e coplatitor, iar cealalta el e titular si eu sunt coplatitor.
Situatia este urmatoarea: El e plecat in Italia, rata la banca nu sia mai platit-o de 6 luni iar banca cere sa platesc eu, pensie alimentara pt minor nu o platit decat 4 luni si astea in martie 2012, aprilie 2012, septembrie 2012 si decembrie 2012. Adresa sau nr de telefon nu stiu, ii las mesaje pe adresa lui de facebook, pt ratele neachitate dar nu primesc nici un raspuns.
Luand toate aceste lucruri in considerare pot cere acordarea autoritati parintesti unice pt mine?
Va multumesc.
Mirabela80 a scris:

Eu v-am cerut un sfat pt obtinerea autoritati parintesti unice deoarece nu pot face fata la plata creditelor bancare. Eu am rata de 380 Lei pt inca 8 ani iar el are 66o Lei pt inca 6 ani. Rata nu si-a mai platit-o de 6 luni. La banca am dus sentinta de divort si adeverinta de venit ( salarul meu net e de 1200 lei plus bonuri de masa). Banca nu accepta reesantionarea creditului lui decat cu semnatura lui, pt ca el este titularul. Ca sa fac fata platilor trebuie sa imi caut de lucru in strinatate si nu mi se pare corect ca sa imi las singurul copil sa creasca fara mama, din cauza lui, ci sa il iau cu mine. Dar pt asta am nevoie tot de semnatura lui atat pt pasaport cat si pt iesirea din tara.
Dati-mi, va rog, un sfat cum sa procedez
Va multumesc

Eu v-am spus ca nu cred ca veti obtine in mod normal autoritatea parinteasca exclusiva dar sunt de parere ca ati avea sanse sa obtineti hotarare judecatoreasca ca sa iesiti cu minorul din tara.
Necazul ar putea fi acela ca ati putea fi nevoita sa iesiti din tara fara copil si apoi dupa ce se va efectua o ancheta sociala la adresa din strainatate instanta sa analizeze.

Lega actuala mie imi pare mai proasta decat cea veche chiar daca era comunista.
Sau...poate ca logica si ratiunea pura face ca o lege care ar putea fi buna si care este buna in statele dezvoltate sa fie defectuoasa in Romania.

In tarile dezvoltate mamele nu trebuie sa plece din tara...ca sa faca rost de bani.

Parereamea este ca in Romania pana cand nu va exista un legiuitor inteligent , intelept nimic nu va merge...
Poate ca de aceea legea este...defectuasa si chinuie oamenii corecti...
Poate ca in viitor vor fi alesi altii mai intelepti...
Sau...poate ca...nu...
In primul rand vreti sa va cautati de munca, deci nu aveti si inainte de asta vreti autoritatea parinteasca exclusiva! Pentru ce va trebuie acum?
Apoi ne spuneti ca ati incercat sa il contactati pe tata in legatura cu ratele restante, nicio vorba de copil!!
Ati incercat sa vorbiti cu alte rude ale tatalui? Parinti, preferabil.

Mie imi pare ca nu are legatura banul cu autoritatea si ca sunt numai motive ca sa aveti o putere de decizie pe care, eventual, poate, candva, sa o folositi.
Nu stim NIMIC despre copil: cati ani are? Merge la scoala, gradinita? Cine il creste? etc.
"La banca am dus sentinta de divort si adeverinta de venit ( salarul meu net e de 1200 lei plus bonuri de masa)."

Buna ziua. observ ca totusi aveti un servici si prin urmare puteti dovedi ca va intretineti din putinul pe care il aveti copilul (desi nu ajunge suma cu siguranta).
İncercati sa luati legatura cu avocatul bancii. Poate va fi intelegator si va va invata cum sa faceti sa va retrageti acordul ca si coplatitor (daca este cu putinta). Sa nu uitam ca si el este om si poate si tata sau mama si va va sprijini.
Oricum , aveti un servici aici in Romania, si este adevarat ca pentru intretinerea unui copil este nevoie de mai multi bani.
İncercati sa sensibilizati banca.
Nu este normal sa platiti dumneavoastra toate datoriile fostului sot.
Va doresc succes.
Stimata doamna avocat,
Userul a specificat negru pe alb: copilul are 5 ani, este in intretinerea mamei, femeia lucreaza, are un salariu de 1200 lei plus bonuri de masa, 2 rate la banca impreuna cu fostul sot, fostul nu plateste nici banca, nici pensia alimentara, e disparut de 1 an, deci nu-l intereseaza ca bietului copil ii va lua banca acoperisul de deasupra capului.
Dragostea paterna din 2 in 2 ani(daca exista si aceea) nu-i tine nici de acoperis copilului, nici de foame, nici de sandale sau tricou. :O
Da, cred ca vedeam rosu in fata ochilor cand am citit de motive puerile de exercitare a autoritatii parintesti de catre un singur parinte.
Stim ca acel copil are 5 ani, atat.
In rest, eu mai stiu ca, daca face demersurile legale, mama lui poate ajunge sa plateasca la banci maxim 300 de lei, nu 380 cat plateste azi.
Altceva nu stiu despre copil. Se pare ca el e secundar.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi ,hartie de mana facuta de tata cum ca nu poate avea grija de copil anya33 anya33 buna ziua,am o intrebare.daca tatal fetitei mele nu -a intereat de copil pana acum pot a il decad din dretpuri,el ar fi de acord a imi faca o hartie de mana ... (vezi toată discuția)
Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Custodie copil Loredana Diaconu Loredana Diaconu Cum obtin custodia copilului si ce acte imi trebuie? La cine apelez prima data? (vezi toată discuția)