avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca inchisa cu concediuu fara plata, pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca inchisa cu concediuu fara plata, pe toata perioada angajarii

In perioada 01.05.2004 - 01.09.2005 ,am lucrat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, ca secretara, la o firma care avea ca obiect de activitate consultanta in domeniul parapshihologic. Firma avea un spatiu inchiriat, care era si sediul firmei declarat in documente. Dupa demisia de comun acord, cand mi s-a dat cartea de munca, avizata de camera de munca, am costatat ca pe periada angajarii figurez ca am fost in concediuu fara plata.. Am facut o reclamatie la ITMB, din raspunsul primit reiese ca administratorul firmei a dat o declaratie pe propria raspundere ca firma nu a avut activitate nici o zi, de la infiintare, nu a depus state de plata- deci nu s-au platit CAS, impozite etc.,iar la dosar nu exista nici o cerere de concediuu fara plata semnata de mine. Vreau sa specific , pe firma mai erau angajate alte persoane (sot, fiu, nora) , carora li s-a aplicat aceeasi metoda.Atat in perioada cat am lucrat la cabinet, cat si dupa plecarea mea(inca un an), au venit sute de clienti, de la care s-au incasat taxa de consultatie, prin conturile firmei s-au facut plati si incasari,deci nu se poate spune ca nu a avut activitate.
De un an, am facut o plangere penala, s-a inceput urmarirea penala, urmeaza decizia procuraturii de trimitere in judecata.
As dori sa stiu ce pedeapsa penala este prevazuta in astfel de cazuri. Daca firma a fost inchsa in luna decembrie prin tribunal pentru nedepunerea bilanturilor contabile, mai pot face reclamatie la Garda Financiara pentru evaziune fiscala?
Va multumesc :rtfm:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 6 Martie 2009
In primul rand ca inscrierea in carnetul de munca a unui concediu fara plata se face in baza unei decizii care se emite in baza unei cererei depuse de salariat. Sigur ca inspectorul ITM trebuia sa se sesizeze in legatura cu concediul respectiv.. Dar cum functionarii nostrii nu raspund de nimic si nu sunt trasi la raspundere pentru nici o acctiune a lor nu se obosesc sa sesizeze nimic corpului de control.
Puteti face o reclamatie la directorul ITM cu privire la baza legala care a dus la inscrierea respectiva in carnet tul de munca. Daca inscrierea s-a facut in baza unei declaratii a angajatorului atunci inspectorul respectiv a incalcat prevederile legale cu privire la inscrierile in carnetul de munca. Consider ca si inspectorul trebuie sa respecte legislatia in vigoare . Acesta poate fi tras la raspundere disciplinar .
Avand in vedere ca, a avizat cel putin inca o carte de munca, intr-un mod identic, cu al meu, nu se poate spune ca nu a observat ilegalitatea. Repet, nu exista nici o cerere semnata de mine, legea nu permitea decat maxim 3 luni pe an, iar in cazul meu perioada este de 1 an si 3 luni. Adica, din prima zi de angajare si pana in ultima.!!!!! Eu consider ca este COMPLICITATE intre angajator- inspectorul de resurse umane al firmei- inspectorul de la camera de munca.
Astept rezultatul cercetarii penale care se face acum, si voi continua actiunile , chiar si in tribunal, pentru ca fiecare sa plateasca ce a facut!!!!
:banned:
Ati vorbit de un imprumut bancar, din cunostintele mele se face in baza unei adeverinte si a unei copii a cartii de munca. Poate banca ar fi de acord sa va elibereze copii ale actelor respective.......
Se poate confrunta data eliberarii actelor cu data la care s-a emis copia CM si data la care a fost emisa decizia de suspendare a CIM. Acestea pot confirma falsul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
adelaida_07, utilizator
Am cerut la banca copii dupa adeverinta de salariu si cartea de munca. Patroana personal a completat datele cerute in formular( salariul net pe ultimile 3 luni) si si-a asumat valabilitatea celor scrise. Pe copia dupa cartea de munca in care erau completate la acea data doar data angajarii, salariul brut, functia si semnaturile aferente, a semnat si stampilat "conform cu originalul". Numai ca la data adeverintei -decembrie 2004- eu eram angajata din mai 2004, deci 7 luni, timp in care nu se platise nimic - CAS, impozit, etc. La aceea data eu nu aveam de unde sa cunosc aceste lucruri. Un angajat semneaza un CIM, preda cartea de munca la angajator, si-si vede de treaba ptr. care primeste salariu. Nu era treaba mea , sa verific lunar, contabilitatea firmei. Socul, a fost cand am vazut ce era scris. Am si intrebat-o cum am facut credit la banca, daca am fost in conc. fara plata? Raspunsul a fost simplu " nu-i treaba ta" ! Dar a cui ?
:-/
Este raspunderea ei pentru modul de completare a acelei adeverinte ...
Potrivit CCMN, pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată (art.61 lain.3). Asadar , CCMN nu prevede nicio perioada maxima pentru care se poate lua concediu fara plata. :-/

Alte discuții în legătură

Unde ma pot adresa...... yuliana yuliana Buna as dori si eu sa stiu cum imi pot recupera cartea de munca de la patroana firmei unde am lucrat?? Cartea de munca este incheiata de ITM,dar doamna ... (vezi toată discuția)
Cerere tip catre itmb Mephisto Mephisto Buna ziua. As dori si eu sa solicit eliberarea contractului de munca de la ITMB. Cum procedez? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Cartea de munca nyky79 nyky79 Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema Am lucrat la o firma 6 ani de zile din 2000 pana in 2006 cand am intrat in CIC pana anul acesta.Pe 21 ... (vezi toată discuția)