avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice.

Pensionarii pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare reprezinta 40 % din totalul benficiarilor din bugetul asigurarilor sociale.
Cei asimilati pensionarilor reprezinta 60 % din totalul beneficiarilor din bugetul asigurarilor sociale.
1,2 milioane de persoane nu au cotizat niciodata la bugetul asigurarilor sociale.
Raportul complet este publicat aici
[ link extern ]
Cum ramane atunci cu deficitul real, existent in fondul national al asigurarilor sociale de stat (fond colectat din contributii de asigurari sociale platite de cetateni si angajatori), de este nevoie de completare de la bugetul de stat ?
Fondul colectat in prezent este arhisuficient pentru numarul actual de pensionari (cei 40 %), fiind posibile pensii cu mult mai mari decat cele actuale.
De ce cei 60 % nu beneficiaza direct de fonduri de la bugetul de stat, daca tot nu au contribuit de loc sau doar partial la sigurarile sociale ?
In sistemul de sanatate, unde asigurarile obligatorii de sanatate colectate in fondul unic de asigurari de sanatate, nu se regasesc integral si intr-un buget separat al asigurarilor de sanatate, este posibil sa fie o situatie si mai complicata.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:21, 14 Mai 2013
Adriantot a scris:

In anul 2012 (tot anul) situatia
TOTAL VENITURI = 48.849.584.015 lei
TOTAL CHELTUIELI = 48.613.070.502 lei
EXCEDENT = 236.513.513 lei


CONTUL DE EXECUTIE - VENITURILE BUGETULUI ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT
LA DATA DE 31.12.2012


IV. SUBVENTII
SUBVENTII DE LA BUGETUL DE STAT
Subventii primite de bugetul asigurarilor sociale de stat
Incasari realizate: 13.148.696.838 lei

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Aveti dreptate si este normal ca in bugetul asigurarilor sociale de stat sa apara si subventiile primite. Dar aceste subventii nu aui fost folosite pentru plata pensiilor.
Statul trebuie sa subventioneze sistemul de pensii pentru ca acest "stat" a bagat in sistemul public de pensii ajutoarele, acele asazise pensii ale agricultorilor, pensiile unor categorii profesionale ce nu au contribuit la acest sistem (de ex. militarii)... Din acest buget se suporta salariile celor ce lucreaza in casele de pensii, cheltuielile de functionare (consumabile, chirii...), intretinerea spatiilor in care functioneaza casele de pensii s.a.m.d.
Pentru acestea si multe altele pe care le gasiti in "buget" se cheltuiesc sume importante iar statul trebuie sa le suporte asa cum suporta salariile si alte cheltuieli in invatamant, in sanatate, cultura....
Apoi sume importante sunt dirijate lunar catre sitemele private de pensii.
Suntem intr-o perioada de tranzitie cand se duc sume importante la pensii private dar deocamdata nimeni nu beneficiaza de acestea. Tot tranzitie este si plata pensiilor unor categorii speciale care nu au contribuit la fondul casei nationale de pensii.
Toate acestea sunt firesti, normale si nu este nimeni de condamnat. Asa ca pot fi deficite si excedente pe bugetul casei de pensii, dar acesta este parte din bugetul asigurarilor sociale (pensii, sanatate, somaj...) si acesta la randul lui este parte din bugetul statului.
Adriantot a scris:

Aveti dreptate si este normal ca in bugetul asigurarilor sociale de stat sa apara si subventiile primite. Dar aceste subventii nu aui fost folosite pentru plata pensiilor.


eu vad ca subventiile se folosesc SI la plata pensiilor...

din total cheltuieli 2012 de 48.613.070.502 lei (aprox. 11,7 mld euro), pe pensii si ajutoare pentru batranete s-au dus (cheltuit) efectiv 42.361.484.815 lei (aprox. 10 mld. euro).

deci, simplificat, din TOTAL VENITURI cnpas de 48.849.584.015 lei (aprox. 11,6 mld euro), fara subventia de la bugetul de stat de 13.148.696.838 lei (aprox. 3,1 mld. euro) ar fi ramas 8,5 mld. euro... cu care NU se puteau plati cele 10 mld. euro pensii...

CONTUL DE EXECUTIE LA 31.12.2012- CHELTUIELILE BUGETULUI ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT
[ link extern ]

in fine, treaba lor (a guvernantilor), sa se descurce, sa se zbata, ca d-aia sunt pusi acolo.



Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
ContSters257414, utilizator
Iar aveti dreptate daca interpretam notiunea de pensie asa cum este acum. Dar este putin incorect daca nu aplicam aceeasi unitate de masura si-am sa ma explic.
Casa de pensii ar trebui sa plateasca doar pensiile celor care au iesit la pensie la limita de varsta si care au contribuit toata viata la sistemul de pensii.
Dar casa de pensii a fost impovarata cu tot felul de alte ajutoare, cu pensiile celor care nu au contribuit la asigurari sociale, cu invallizi, cu revolutionari, cu anticipati, cu speciali s.a.m.d.
Fiecare din categoriile enumerate mai sus au ajuns la casa de pensii trepatat si mai accentuat in ultimii ani.
Toti cei mentionati (si altii care-mi scapa acum) sunt persoane care trebuie sa primeasca banii respectivi dar nu de la casa de pensii ci din alte bugete, asa cum era cu ani in urma.
Acum 20 de ani concediu de maternitate ca si cel de crestere a colilului apoi, se suporta de la sanatate sau de o directie de asistenta sociala si nu de casa de pensii. Invalizii ar trebui platiti de la bugetul satatului, de la sanatate si nu de la casa de pensii. Pensiile de serviciu au fost platite pana in septembrie 2010 de ministerele unde au lucrat oamenii si nu de la casa de pensii asa cum este acum, conform legii 119/2010...
Este imposibil ca o institutie, indiferent cum o numim, sa incaseze numai contributiile la pensii aferente veniturilor salariale si sa plateasca atat pe cei care sunt pensionari cat si pe nepensionarii enumerati mai sus.
Apoi trebuie sa avem in vedere ca multe din marile intreprinderi nu au platit si nu platesc nici acum sumele datorate pentru salariatii lor in contul caselor de pensii (asa cum nu platesc nici la sanatate, la fisc, la ITM...). Iar de la aceste intreprinderi au iesit anual mii de oameni la pensie si primesc acum pensie de limita de varsta, anticipata, anticipata partial, de invaliditate de gradul I, II sau III.
Tot in sarcina caselor de pensii sunt si cheltuielile de functionare ale acestora de la cohorta de salariati (cu marirea personalului, a juristilor necesari in cat mai multe procese...), la sedii cat mai moderne, la dotarea cu mobilier, birotica, aparatura... Toate acestea le gasiti la cheltuieli efectiv facute si consemnate in executia bugetara.

Aceste lucruri sunt cunoscute la nivelul caselor de pensii, la guvern si de aceea nu intra nimeni in panica, asa cum fac unii comentatori sau ziaristi care vorbesc de deficit la casa de pensii ca de o catastrofa. Lucrurile sunt simple: prin plata pensiilor dar si a tuturor categoriilor de nepensionari sau necontruibutori la pensii (asistati sociali, indemnizatii de invaliditate, agricultori, anticipati, speciali...) prin intermediul casei de pensii, exista o gestionare unitara, centralizata a tuturor acestor cheltuieli. Poate nu este rau, poate este mai usor de gestionat iar cheltuielile pe care altfel ar trebui sa le faca diferite ministere direct acestor categorii se fac centralizat de catre casele de pensii.
Cum ministerele respective (sanatatea, apararea, internele, transporturile...) sunt in subordinea guvernului este normal virarea sumelor de catre guvern catre casa de pensii iar transferul sumelor sa apara cumva in buget si asa apar ca "subventii".
Am deschis discutia, cu speranta ca tot mai multi dintre actualii pensionari vor afla adevarul despre "deficitul" din bugetul asigurarilor sociale de stat, trambitat deseori in ultimii ani de catre factorii de decizie politica si preluat de catre presa scrisa si vorbita in totala necunostinta de cauza. Asa s-a ajuns ca tinerii sa se incontreze cu batranii pensionari, care nu stiu sa-i faca sa inteleaga care este de fapt si de drept adevarul.
"Presarii" (oamenii din presa) aserviti celor care lanseaza astfel de idei, nu fac decat sa invrajbeasca si mai mult categoriile de beneficiari ai bugetului de asigurari sociale versus salariati.
Departe de mine gandul de a sustine ca cei care de fapt nu au ce cauta ca beneficiari in sistemul de asigurari sociale, nu ar avea dreptul la pensie sau la ajutor social, etc., dar acesta trebuie sa fie acordat distinct, din bugetul de stat, pe fiecare categorie de beneficiari in parte.

Alte discuții în legătură

Pensiile militare sunt platite din sistemul public de pensii? firsim firsim Avand in vedere ca incepand cu anul 2011 pensiile militare sunt cuprinse in sistemul public de pensii sunt platite din sistemul public de pensii ? (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei cu salariul - prevederea legalã Justitiarul711 Justitiarul711 Pensionarii care au pensia neta de 2000 lei nu pot beneficia de cumul cu salariul in cazul in care s-ar angaja ? Exista un art. de lege in acest sens? (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)