avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... sporul de 25% pentru audit
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

sporul de 25% pentru audit

Prin legea nr. 672/2002 s-a stabilit ca, pentru complexitatea muncii, auditorii din institutiile publice primesc un spor de 25% la salariu. Acum prin proiectul unei ordonante de urgenta se urmareste eliminarea acestui spor.
Intrebarea mea este: prevederile unei legi pot fi abrogate printr-o ordonanta de urgenta, avand in vedere faptul ca legea este un act normativ de nivel superior unei ordonante de urgenta?
Cel mai recent răspuns: dborsanu , utilizator 15:59, 3 Martie 2009
Da, prevederile unei legi pot fi modificate printr-o Ordonanta de Urgenta. Ordonantele de urgenţă cuprind norme de natura legii .
mireamirela a scris:

Intrebarea mea este: prevederile unei legi pot fi abrogate printr-o ordonanta de urgenta, avand in vedere faptul ca legea este un act normativ de nivel superior unei ordonante de urgenta?


S-a enervat Antonie Iorgovan pe tema aceasta cat timp a trait, in special cand modificau o lege organica. Degeaba!

Prin aceasta "practica" se incalca tocmai principiul separatiei puterilor in stat statuat prin art. 1, alin. 4 din Constitutia Romaniei: Parlamentul, care dezbate si adopta legi, este puterea legislativa iar Guvernul este puterea executiva. Incalcand acest principiu, se incalca insasi organizarea statului-democratie constitutionala.

Eu va sugerez sa contestati ordonanta in contencios-administrativ, conform Legii nr. 554/2004. Competenta sa judece fondul cauzei este Curtea de Apel.
Sa vedem cum iese ordonanta, deocamdata se discuta doar.
Daca se ajunge in instanta pentru sporul de antena (10% pentru functionarii publici, pe baza determinarilor efectuate) cine va plati contraexpertiza? guvernul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima concediu blackjack blackjack Se mai aplica prevederile art. 35, alin. (2) din Legea 188/1999 referitoare la dreptul functionarului public la o prima de vacanta egala cu salariul de baza ... (vezi toată discuția)
Audit fritache fritache Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca un jurist poate ocupa functia de auditor intr-un institut de cercetare dezvoltare si care este legeslatia in care se ... (vezi toată discuția)
Cine verifica ? arhontele arhontele Se poate cere verificarea constitutionalitatii unei legi care nu mai este in vigoare? Curtea Constitutionala se pronunta doar asupra legilor aflate in ... (vezi toată discuția)