Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv anticipate parțial?
Mie mi se pare că art. 63 din Legea pensiilor și art. 50 din H.G. 257/2011 de aplicare sunt în contradicție totală!
Art. 63 din legea pensiilor 263/2010 La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 50 din HG 257/2011 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipată şi la pensia anticipată parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
Mă intereseaza pentru o persoană (sex masculin) născută în octombrie 1960 cu activitate în câmpul muncii din 1979 din care 17 ani în grupa II. Multumesc
1. Pentru un barbat nascut in 1960 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Daca lucreaza din 1979 stagiul aproximativ de cotizare este de 34 de ani.
3. Pentru cei 17 ani de grupa a doua de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni (65/0 - 3/6 = 61 de ani si 6 luni);
- se adauga la stagiu de cotizare 4 ani si 3 luni (34/0 + 4/3 = 38 de ani si 3 luni).
4. In aceste conditii poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 6 luni, in aprilie 2022;
- pensie anticipata partiala, la 60 de ani, in octombrie 2020.
5. - Daca va solicita pensie anticipata partiala in octombrie 2020, numarul de luni de anticipare este de 18 iar diminuarea va fi de 18 x 0,75% = 13,5%.
- In aprilie 2022 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
6. Dar pana atunci este posibil sa mai apara modificari in legea pensiilor.
Sunt salariat (barbat), din anul 1973 mar. 15 (pana in prezent - fara întrerupere) cu varsta de 58 ani (n.1955 oct. 14).
Am 40 de ani lucrati, din care 26 de grupa a II-a de munca (100%) si ar rezulta o reducere a varstei de pensionare cu 6 ani. Ceea ce ar insemna ca as putea depune dosarul de pensionare cu limita de varsta la (65-6=) 59 de ani (2014 oct. 14).
As dori sa ies la pensie anticipata partiala. Se va putea anul acesta, cu ce penalizare si pe ce perioada?
Va intreb pentru ca circula zvonuri cum ca din data de 01 ian 2014, anii de grupa a II de munca nu se vor mai lua in calcul la reducerea varstei de pensionare, ci se vor adauga numai la vechimea in munca.
Grupa munca
ciubotarudan
Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie
camybya
Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)